2010. augusztus 13., péntek

Művészetek Palotája (Müpa) aka Hombár

Provinciában provinciális az ízlés.

9. kerület, Budapest, Ferencváros, IX. kerület, Komor Marcell utca, MÜPA, Művészetek Palotája, Zoboki Gábor
9. kerület, Budapest, Ferencváros, IX. kerület, Komor Marcell utca, MÜPA, Művészetek Palotája, Zoboki Gábor
Aggasztóan növekszik a sznobizmus szintje blogunkban, operába, operabálba, színházba ténfergünk, rákaptunk a rendszeres lábmosásra is. Most meg ez is, a Hombár MÜPA, a magyar korrupció gigantikus emlékműve, Demján bácsi gyümölcsöző seftje az állammal, így könnyű meggazdagodni, a Művészetek Palotája. Esténként villodzik, úgyhogy Demján karácsonyfája néven is közismert (Demjans Lampenladen, muhaha). Építészeti dögunalom, 40 évvel ezelőtt sem fotózták volna le a turisták.

Hát jó nagy, annyi szent. Presztízsberuházásoknál előfordul.
És nem a külcsíny miatt szeretjük.
Kockafejű vonalzóművészet, elkésett modernizmus, barokkosan gigantikus bejárat oszloperdővel, vizuális unalmával a Nemzeti Színház stíluskavalkádjának ellensúlya.

Mindez 100 milliárdért.

Bár a budapesti Művészetek Palotája megépítésével színvonalas kulturális intézmény jött létre, a beruházás 66,6 milliárd forinttal kerül többe az eredetileg tervezettnél - állapítja meg jelentésében az ÁSZ. (nol.hu)

9. kerület, Budapest, Ferencváros, IX. kerület, Komor Marcell utca, MÜPA, Művészetek Palotája, Zoboki GáborA Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat (Prix d’Excellence, amit az építészek Oscar-díjaként is szokták némelyek emlegetni) nyertese, amit Rajk László építészeti handabandája és Fazakas György Kalitkája (Vörösmarty 1) is elnyert. Utóbbi esetében nyilván a közterület zseniálisan ellopását jutalmazták az ingatlanfejlesztők.

Kevesen mondhatják magukról, hogy jelentős termeket terveztek az utóbbi években. Itt volt a Carnegie Hall igazgatója, vagy Gérard Mortier, a Párizsi Opera igazgatója, aki Salzburgból ment át, és nagyon el voltak ragadtatva a MűPa láttán. Ha ők viszik a hírt, akkor többen megtalálják az embert. Kerestek Dél-Koreából, és egy szibériai opera, hangverseny- és bálterem együttes is szóba került. Egy olyan helyen, ami 52 óra vonatút Moszkvától. (Zoboki Gábor az stilusletmod.hu-ban)



+ egy kis színes:
Tíz év szünet után újból tollat ragadott Fassang László, hogy – immár világhírű előadóművészként – újabb darabbal gyarapítsa az orgonairodalmat.

A Honvágydal című, Demján Sándornak ajánlott kompozíció Hidas Frigyes Orgonaversenye és Karosi Bálint zenekarra és orgonára írt esszéje, a Consonances után ez volt a harmadik olyan zenemű, amely a Művészetek Palotája 2006 májusában átadott, világhírű orgonáján szólalt meg először. A Prima Primissima-díj alapítójának ajánlott négy tételes alkotás 12 hangos alapmotívuma Demján Sándor nevének betűiből keletkezett és ritmikai átalakítások során különböző karaktereket ölt. A zeneirodalomból jól ismert lassú–gyors–lassú–gyors forma minden tételének csúcspontján egy jól ismert magyar táncdallam hangjai körvonalazódnak. Tételközökben, mintegy mottóként a címadó Honvágydal refrénje is megszólal, kifejezve a haza iránti vágyakozást.







9. kerület, Budapest, Ferencváros, IX. kerület, Komor Marcell utca, MÜPA, Művészetek Palotája, Zoboki GáborAz épület – Magyarországon és a közép-európai régióban korábban ismeretlen módon – az úgynevezett PPP (Public-Private Partnership) konstrukcióban, az üzleti szféra és az állam együttműködésében készült. Az Orbán-kormány és a Demján Sándor nevéhez köthető TriGránit-csoport között 2001 decembere és 2002 márciusa között létrejött szerződés szerint az épület bekerülési költségét 31,2 milliárd forint lett volna, amelyet a magáncég megelőlegezett volna, és azt a magyar állam – egyfajta lízingként – a kamatokkal együtt 10 év alatt törlesztett volna. 2002-ben az állam 52 milliárd forint felső határig kezességet vállalt a beruházásért. Ezt Hiller István minisztersége alatt 97,9 milliárd forintos kezességre és 30 éves futamidőre változtatták a 2005-ös költségvetésben, hogy mérsékeljék az egy évre jutó állami kiadásokat. „A végösszeg nem éri el a teljes kezesség összegét, csak 73,54 milliárd forintra jön majd ki” – nyilatkozta a kormányszóvivő 2005-ben.
Az Állami Számvevőszék 2007-ben megállapította, hogy már a kezdeti kormányzati előterjesztések, határozatok sem voltak megalapozottak. Nem készült például piacfelmérés, hatástanulmány, gazdaságossági és költség-összehasonlító számítás. (wiki)


9. kerület, Budapest, Ferencváros, IX. kerület, Komor Marcell utca, MÜPA, Művészetek Palotája, Zoboki GáborA Közép-Európában is egyedülálló létesítmény megteremtőit – a fejlesztő Trigránit Zrt., a generálkivitelező Arcadom Építőipari Zrt. és a tervező Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda – az a gondolat vezette, hogy a magyar fővárosban, az UNESCO Világörökség-listáján is szereplő Duna-part részeként megszülető Millenniumi Városközpontban álljon Európa egyik új kulturális központja. Olyan létesítmény, amelynek megjelenése, funkciói, a kivitelezés kiváló minősége és a 21. századi technikai háttér lehetővé teszi bármilyen magas minőségű és nagyméretű produkció befogadását, és képes arra, hogy a legkülönfélébb művészeti ágakat együtt, egy helyen vonultassa fel.

cím: 1095 Budapest
Komor Marcell utca 1

Kapcsolódó elkúrások: Fenyő János és Puncisegg villája a természetvédelmi terület közepén (Normafa); Erdőirtás és neoprocc bunkóbarokk: Fehér Ház Remake Budán; Vezér úti cigánycsandala; A KOGART Ház mint építészeti elkúrás; Lehel Piac: Rajk László építészeti handabandája; meleg láger Zuglóban; Hattyúház; Kapu oroszlánnal; Helikopter lakópark kopipészt kastéllyal, Aphrodite / Akropolisz night klub; Opel Schiller stb.

Tovább, a világszínvonal felé

Pompidou Központ (épült 1971–1977 között):

Georges Pompidou központ, Párizs, Paris, center

Sydney, Operaház (1954-1973):

Sydney, Opera House

ha mán szögletes és beton: Teresa Carreño Kulturális Központ, Caracas, Venezuela (1970 - 1976 - 1983):

The Teresa Carreño Cultural Complex (Complejo Cultural Teresa Carreño), or more commonly the Teresa Carreño Theater (Teatro Teresa Carreño), is one of the most important Theaters of Caracas and Venezuela, where symphonic and popular concerts imagine frequently, operas, ballet and theater. It is located near the Seat of the museums, the Caobos Park and the Caracas Athenaeum,in the cultural zone of the city. It is divided in two rooms: Jose Felix Ribas and Ríos Reyna. The theatre is constructed on a land of 22 thousand square meters. The theater was thus called in honor to the pianist Teresa Carreño. In the theater works three companies of prestige: the Opera Choir Teresa Carreño, the Teresa Carreño Ballet, directed until 2002 by the teacher Vicente Nebrada, and the National Philarmonic of Venezuela.

A Guggenheim Múzeum Bilbaoban, Spanyolország, Baszkföld, ETA (1997):

Guggenheim Museum Bilbao, Spanyolország, Baszkföld, ETA

Salamon Guggenheim Múzeum, New York (1959):

Salamon Guggenheim Múzeum, Solomon R. Guggenheim Museum

Parc du Futuroscope, Franciaország (1987):

Futuroscope, Parc du Futuroscope, France, Franciaország

London Metropolitan
tervező: Liebskind

London Metropolitanajánló: Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda weboldala
Művészetek Palotája (MÜPA) honlapja

4 megjegyzés:

Levi jr. írta...

öhöhöööö... jah, akkor inkább a külföldi építészet....demján PPP mutyi...fasza 5-ös. igaz is.

belvár írta...

mivan?

Névtelen írta...

Nen kell ez a mindent fikázós Mancs stílus!!!

Klapanciusz írta...

Kedves Névtelen, elmentem Szlovákiába