2009. december 7., hétfő

Elkúrás a Kogart ház?

Kogart Ház, Kovács  Gábor, Andrássy út 112, Fiatal Művészek Klubja, Budapest, Munkásőrség, VI. kerület, FMK, Made Inn, kiállítás, exhibition, gyűjtemény, Landauer Ferenc József, Ohrenstein báró, képzőművészet, 1877 – Sugárút, 1885 – Andrássy út, 1949 – Sztalin út, 1956 – Magyar Ifjúság útja, 1957 – Népköztársaság útja, 1990 – Andrássy út, étterem, baráti kör, Gulácsy, Csernus Tibor, Nagy KrisztaAndrássy út, te Világörökség. Sírjunk vagy röhögjünk?

„A Sugárút úgy feküdt Budapest testében, amint a Duna Magyarországéban. Mellette, nélküle, kívüle nem lehetett elmenni senkinek. A sugárúttal Pesten nem versenyezhetett senki: a város reménysége volt…” (Krúdy Gyula: Budapest vőlegénye)

Akkor most el van kúrva, avagy nincsen elkúrva a Kogart székháza Budapest Sanzelizéjén (khm, Champs Elysées)?

Lakott itt nagypolgár (Landauer Ferenc József, Ohrenstein báró), párttalicska munkásőr, fiatal művész és sznob (FMK), valamint yuppie (Made Inn). Minden lakó változtatott az épületen, igényei és ereje szerint, természetesen. Többszöri tulajdonosváltás után jelenleg is egy nagypolgárnak, Kovács Gábornak, valamint műgyűjteményének ad hajlékot.

Kogart Ház, Kovács  Gábor, Andrássy út 112, Fiatal Művészek Klubja, Budapest, Munkásőrség, VI. kerület, FMK, Made Inn, kiállítás, exhibition, gyűjtemény, Landauer Ferenc József, Ohrenstein báró, képzőművészet, 1877 – Sugárút, 1885 – Andrássy út, 1949 – Sztalin út, 1956 – Magyar Ifjúság útja, 1957 – Népköztársaság útja, 1990 – Andrássy út, étterem, baráti kör, Gulácsy, Csernus Tibor, Nagy Kriszta
A képért hálás köszönet a Helyi Turistának.
Kogart galéria, gallery, Budapest, étterem, baráti kör, Gulácsy, Csernus Tibor, Nagy Kriszta, Andrássy 112

Kogart Ház, Kovács  Gábor, Andrássy út 112, Fiatal Művészek Klubja, Budapest, Munkásőrség, VI. kerület, FMK, Made Inn, kiállítás, exhibition, gyűjtemény, Landauer Ferenc József, Ohrenstein báró, képzőművészet, 1877 – Sugárút, 1885 – Andrássy út, 1949 – Sztalin út, 1956 – Magyar Ifjúság útja, 1957 – Népköztársaság útja, 1990 – Andrássy út, étterem, baráti kör, Gulácsy, Csernus Tibor, Nagy Kriszta1877 – Sugárút, 1885 – Andrássy út, 1949 – Sztalin út, 1956 – Magyar Ifjúság útja, 1957 – Népköztársaság útja, 1990 – Andrássy út, étterem, baráti kör, Gulácsy, Csernus Tibor, Nagy KrisztaKovács Gábor a leromlott épületet a képzőművészeti gyűjteménye igényeire szabva kiállítóteremmé és irodákká alakítatta, valamint a legfelső szintre saját maga is beköltözött. Az alagsorba egy étterem került a régi terasz drasztikus megnagyobbítása és az épület egyensúlyának megbontása árán. (elkúrás no. 1)

Az eklektikus-neoreneszánsz épület vakolt felületeitől eltérően a megnagyobbított pince az építészeti trendnek megfelelően csiszolt kőburkolatot, valamint az épület egészétől eltérő idétlenül modernista küllemet kapott. Véleményünk szerint ez totál szétbarmolta a homlokzat kiérlelt kompozicióját, az épület egységes megjelenését, egyensúlyát és harmóniáját (elkúrás no. 2).

Kogart Ház, Kovács  Gábor, Andrássy út 112, Fiatal Művészek Klubja, Budapest, Munkásőrség, VI. kerület, FMK, Made Inn, kiállítás, exhibition, gyűjtemény, Landauer Ferenc József, Ohrenstein báró, képzőművészet, 1877 – Sugárút, 1885 – Andrássy út, 1949 – Sztalin út, 1956 – Magyar Ifjúság útja, 1957 – Népköztársaság útja, 1990 – Andrássy út
Az épület ezenkívül, holmi rosszul értelmezett praktikumból, egy sunyi kis ráépítéssel gazdagodott, hogy Kovács Gábornak legyen hol laknia. Az új emelet pitiáner kis ablakai a villa nagyvonalú-nagypolgári megjelenését vágják haza (elkúrás no. 3).

A kerítés lándzsáit aranyozással, valamint terméskő burkolattat látták el a legutolsó átépítésnél. Hogy a felújításnál elkövetett melléfogások listája még mókásabb legyen, a kerítésnél kétfajta követ használtak (elkúrás no. 4).

(Az épületre és az étteremre még visszatérünk, járjatok békében)

Kapcsolódó: a kivitelező honlapja

Világörökség, world heritage,  Kogart Ház, Kovács  Gábor, Andrássy út 112, Fiatal Művészek Klubja, Budapest,  VI. kerület, FMK, Made Inn, kiállítás, exhibition, gyűjtemény, sugárút, 1877 – Sugárút, 1885 – Andrássy út, 1949 – Sztalin út, 1956 – Magyar Ifjúság útja, 1957 – Népköztársaság útja, 1990 – Andrássy út "Az Andrássy úton lévő villa épületet (jelenleg Kogart ház) alakítottuk át és újítottuk fel teljes mértékben. A felújítás és átalakítás sikerét dícséri, hogy az értékesítés után a jelenlegi Kogart ház változatlan formában működik, a villa jelenlegi kinézete és belső kialakítása szakembereink tudását és a minőség iránti elkötelezetséget tükrözi.
A villa az átalakítás előtt 900 m2 területtel rendelkezett. Az átalakítás után 2700 m2 hasznos terület (iroda, konverencia terem,kiállító terem, éttere-kávézó) lett kialakítva. Az átalakítás alatt az épület külső megjelenését az eredeti pompájába, az összes műemlékvédelmi előírás betartásával helyreállítottuk."

KOGART Ház - A művészetek és a gasztronómia háza.

cím: H-1062 Budapest,
Andrássy út 112.,
Telefon: +36 1 354 3820,
Fax: +36 1 354 3838,
E-mail: info@kogart.hu
honlap: www.kogart.hu
További építészeti ficamok: Rajk piaca a Lehelen, Vezér úti shállálálá, Fehér Ház, Hattyúház

29 megjegyzés:

Virgácsos Latexmiki írta...

El hát :)

fotelrocker írta...

Emlékeim szerint a Korai Öröm is fellépett az FMK-ban. A kilencvenes évek elején, a hősi időkben mindenki fontosnak találta itt megmutatni az arcát még egyszer, utoljára.

Névtelen írta...

nem olyan ronda ez :) belülről is meg kellene nézned

Lővéred írta...

jók a kiállítások

Monica Triplepenetration írta...

Láttam a háromlábú nőt

egy ember írta...

El bizony. Nem mondom, hogy ronda, mert arra van más bőven, de az arányait tönkretették.
(kimaradt az elkúrás no. 4)

BB írta...

Szta, köszi, javítom. És köszi mégeccer a képet.

talánezmárdurvalesz írta...

lebontani?

jó, mi? írta...

Szerintem az individualizálódó társadalom, ami a fogyasztói-élménytársadalom és az önimádat társadalma, amelyben az individuum és a reflexív, monitorozó én dominál; alakítja ki a fragmentálódó társadalmat, és ez a kiváltója a susnyásodásnak.

Névtelen írta...

Köszöntjük Önt a KOGART világában! A KOGART egy élet-érzésről, életstílusról szól: a kifinomultság, az igényesség, a szépség és a harmónia értékéről, a boldogság útjáról. Fedezze fel Ön is ezt az utat! A KOGART Kártya segítség és lehetőség ehhez kötöttségek nélkül. Azoknak szól, akik a fenti elveket az élet fontos és szerves részének tartják. Legyen olyan az életünk, amit élni érdemes! Tudjon meg többet a KOGART ügyről és vízióról!

A Reneszánsz Ember, etc. írta...

A KOGART világát az értékteremtés, az adás szándékával hoztam létre. Célom az, hogy mások számára is elérhetővé tegyem, másokkal is megoszthassam, amit életem során, tapasztalataim által felfedeztem a reneszánsz emberről, a szellem, lélek és test egységéről, a boldogság útjáról.
A KOGART mögött álló központi gondolat a harmónia és a minőség megtapasztalása, élvezete és előmozdítása az élet minden területén: legyen szó akár a testi-lelki jóllét által megélhető szépségről és kifinomultságról (egészségről, életmódról, gasztronómiáról), akár a művészetek ápolásáról, vagy akár más szellemi-lelki értékek felfedezéséről és kiműveléséről.

Reneszánsz ember, etc. írta...

A KOGART olyan kezdeményezések otthona és találkozási pontja kíván lenni, melyek a felfedezésre és alkotásra kész, a meglelt és létrehozott szépségben pedig gyönyörködni képes, végső soron az önismeret útját járó embereket fogják össze.
Törekvéseimet az életet tápláló, külső és belső egységet teremtő erő, a szépség és szerelem istennője, Vénusz alakja hatja át.

vaandor írta...

Á, így Norc-ról már megvan, miért volt annyira ismerős!
Jártam párszor a szomszédjában, épületfelmérésen. Az se egy kicsi ház... Kíváncsi vagyok, abból mi lesz, ha felújítják. (ha...)

BB írta...

A Zelnik-féle Aranymúzeum az Andrássy 110-ben? Lefotózzuk, ameddig nem "restaurálják" azt is.

Névtelen írta...

első!

Bőnyállal írta...

undorító sznobtanya

Névtelen írta...

http://www.managermagazin.hu/magazin.php?page=article&id=919

rendőrségi szóvivő írta...

"azóta is ezen járt az ő minden szellemi tevékenysége".

mucsizoli írta...

ÓÓÓ, hogy baszná teherbe a tetves-retkes zsiráf cigány kurva annyját, aki felbasszta ide a faszombaezt geci biztosítószekrényt.

Névtelen írta...

hol lehet seggembe fákylya?

gimmilove írta...

adott pénzt és ez a legfontoabb

BB írta...

nekünk elfelejtett :)

Névtelen írta...

beszóltál a milliárdosnak?

BB írta...

sákáláká bumm bumm

Névtelen írta...

Adózás, mint szexuális élmény : Néma felállással adózok. (Tandori Dezső)

löttyedt istenáldása írta...

itt a Forradalmi Helyzet

alacsony pénisz, aki haverkodni szeretne művészi péniszekkel írta...

megjegyeztem

BB írta...

tessék égig

János írta...

szétbarmolta az épületet a reneszánsz ember