2009. december 4., péntek

Graffitik a Filatorinál: a legál hely



Neve eredetileg Filatoridűlő volt. II. József uralkodása idején, 1780-ban az olasz Zanesi Bertalan egy selyemcérnázó üzemet (olaszul Filatori) hozott itt létre, amely ugyan már 1789-ben tönkrement, ám a későbbiekben a környéket németül Filatori Felden néven emlegették. (wiki)Meglátogattuk Budapest legális grafittimezejét, mely a Sziget bejáratától nem messze, a Filatorigát HÉV-megálló mellett van. Közben besötétedett, mert Óbuda telesteli van barátságos késdobálokkal, szal bocs a képminőségér', vakuval készültek a képek.

Óbudán 2001 óta érvényben lévő önkormányzati rendelet (lásd obuda.hu) értelmében három engedélyezett graffiti-fala létezik: az óbudai sziget bejáratánál a Budai rakparton kialakított részen, Óbuda északi részén a Hadriánus utca és Óbuda észak-nyugati részén Harsánylejtő kerítése.

Hááát... 2010-ben még a primkó bombáknál tart a magyar graffitifelhozatal nagyobb része? Ráadásul itt, ahol még a zsandárok sem akarják a gumibotjukat az önjelölt művészek seggében megjáratni? Erősen ciki produktumok jellemzik a felhozatalt, a skacok helyében kitanulnám a szobafestést. Tisztelet a néhány kivételnek, Lederhozen macht Frei!

A Geronimo pultosa szerint a válság az oka a színvonal visszaesésének, mert az ügyesebb festőknek már nincs pénzük flakonokra, a lopást meg a legtöbb helyen megnehezítik a festékes részleghez kihelyezett kamerák. Viszont a külföldi diákoknak meg tehetséget nem adagolt a szülői zsebpénz mellé az Isten. Lehet sopánkodni, pá.

Filatorigát, Budapest,  III. kerület,  Óbuda,  street art, graffiti,  bomba, legal
Filatorigát, Budapest,  III. kerület,  Óbuda,  street art, graffiti,  bomba, legal

Filatorigát, Budapest,  III. kerület,  Óbuda,  street art, graffiti,  bomba, legal

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

és hol vannak itt bombák? wibescu.

BB írta...

"A bomba egy percek alatt elkészíthető egyszerű rajz, legtöbbször bubble style-ban készült rajz."
http://hu.wikipedia.org/wiki/Graffiti

csak a jobb graffitiket láttam érdemesnek lefotózni, de a silányak önfényezésekből is felraktam a vetítésbe néhányat, tessék az indítás gombra kattintani