2010. augusztus 5., csütörtök

MÉK tiltakozás és visszahívott delegáltak: Csipak meghátrál?

Bréking Nyúz!

Végre a sarkára állt a Magyar Építész Kamara (MÉK) és visszahívta mindenre kapható delegáltjait a Tervtanácsból: Balogh Balázst, Fazakas Györgyöt, dr. Finta Józsefet. Egyúttal erős fenntartásait hangoztatja Csipak Péter műemlék- és városképromboló, megalomániás beruházásával kapcsolatban. Gratulálunk, köszönjük a tökösséget.

MÉK ELNÖKSÉGÉNEK KÖZLEMÉNYE

A Bécsi utcai ingatlanfejlesztés koncepciótervének a Központi Építészeti – Műszaki Tervtanács és Fővárosi Tervtanács együttes Tervtanácsi Véleményezését követően Ybl díjas építészek egy csoportja nyílt levélben fordult a Magyar Építész Kamarához, amelyben felszólították a kamarát, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozza meg a városszerkezetet sértő és az épített örökséget romboló ingatlanfejlesztést. A nyílt levélben megfogalmazott felhívást július 30.-i több mint 2500 személy írta alá.

A Magyar Építész Kamara a tervtanácsra benyújtott tervek alapján műemlékvédelmi és településrendezési szakvélemény készítésére kérte fel az érintett két tagozat vezetőjét. Az elkészült szakvéleményt a MÉK Elnöksége július 30.-i ülésén meghallgatta, és annak alapján a következő határozatokat hozta:

A MÉK elnöke az Épített környezet alakításáról és védelméről rendelkező törvény 57/A.§(2) bekezdése alapján – amely együttműködési kötelezettséget ír elő a helyi önkormányzat és az illetékes szakmai kamara számára az érintett területen – levélben fordul a kerület polgármesteréhez, és felhívja a figyelmét a szakvéleményben megállapított tényekre. Az elkészült szakvélemények alapján egyértelműen megállapítható, hogy a Tervtanács nem vizsgálta az örökségvédelemmel összefüggő kérdéseket és az azt figyelmen kívül hagyó ingatlanfejlesztés kockázatait. Ugyancsak nem vizsgálta a városrendezési környezetet, tévesen értelmezte a szabályozásban szereplő „építészet hangsúly” képzésére lehetőséget adó mérlegelési feltételeket. Ennek hiányában tévesen adott ajánlást az elvi építési engedély kiadására. Fentiek alapján a MÉK felkéri a polgármester urat, hogy továbbra is kitüntetett figyelemmel kísérje a belváros kiemelt ingatlanfejlesztését, és biztosítsa, hogy a fejlesztés az örökségvédelmi szempontok, és a hatályos városrendezési előírások betartásával kerüljön megvalósításra.

A MÉK elnöksége felhívja a kormány figyelmét a Világörökségi Egyezményben vállalt kötelezettségeinek betartására. Az Egyezményben részes minden Állam vállalta, hogy nem foganatosít semmilyen olyan intézkedést, amely közvetve, vagy közvetlenül károkat okozhat a kulturális és természeti örökségben. (Nem módosítja az ingatlanfejlesztő szándéka szerint a hatályos városrendezési előírásokat!)

A MÉK elnöksége visszahívja a Központi Építészeti – Műszaki Tervtanácsba delegált tagjait, – 2001. évben Balogh Balázs elnök által delegált tagokat: Balogh Balázst, Fazakas Györgyöt, dr. Finta Józsefet.

Mellékletek:
1. MÉK Műemlékvédelmi és Restaurátori Tagozat szakvéleménye [MEK_MRT_szakvelemeny.pdf]

2. MÉK Terület- és Településrendezői Tagozat szakvéleménye [MEK_TT_szakvelemeny.pdf]

Noll Tamás
MÉK elnök


kapcsolódó bejegyzésünk: Csipak lerombolná a Bécsi utcát? + atomozza le Budapestet + Fazakas György és Jean-Paul Viguier: ellopott közterület, Vörösmarty tér 1 irodaház

zenét!


Ünnepi Zenét!

1 megjegyzés:

BB írta...

S hogy mindez miért jut az eszembe éppen most?
Brit Nagykövetségtől tisztelettel azt kérem, szólaljon meg végre. Végtére amit anno meg lehetett tenni Drezdával, azt az amúgy kiváló Sir Norman Foster építész mögé bújva sem lehet megismételni a budapesti Belváros szívében. Csak azért, hogy valakik kedvében járjanak - mint egykor Sir Winston akkor Jóska bácsinak - ma pedig valamely obskúrus, ám vastag bukszájú befektetőnek.
Azzal van tele a média, hogy egész Moszkva lakossága fuldoklik egy olyan füst-, por- és gázfelhőtől, ami Drezda egykori égésére emlékeztet, és amivel szemben már a legkorszerűbb technika is tehetetlen.
Bár e sorok írója már sajnos távolról sem mondható makkegészségesnek, de azért Isten segítségével - jóllehet sántikálva -, de mégiscsak betöltötte a hetvenhatodik életévét.
2010.08.09.
Borvendég Béla http://epiteszforum.hu/node/16669