2010. augusztus 6., péntek

Tegelés, falfirka: néma nép, üres falak?

NÉMA NÉP, ÜRES FALAK. Kőbánya alsó vasútállomásNÉMA NÉP, ÜRES FALAK.

Gratulálunk, önigazolás és önámítás mesterfokon, a falfirkász szubkultúra minipöcsei lendületben. Önkifejező vandálok, akik önmagukra street artos művészként tekintenek, lázadókként, a közterek visszafoglalásáért harcoló forradalmárokként.

Hát egy nagy kurva lófaszt, ti kis seggfejek.

Kétségtelen, hogy Észak-Koreában nincsenek falfirkák, a baloldali K-Ejrópában is a wc-k magányára szorítkozott a kommunikáció nem államilag ellenőrzött része, de a "NÉMA NÉP: ÜRES FALAK" frappánsnak szánt deklaráció mégis csúsztatás és vérgeci ostobaság. Néhány tucat kényszeres falrondító ne tekintse magát a demokrácia fokmérőjének, ahol a csak politikai megrendelés esetén motivált rendőrség le sem szar titeket. Ahol néhány agresszív kisköcsög a gazdag szüleik pénzéből vásárolt/lopott festékes kannáival szétbarmolhatja a várost, annak köze sincs a demokráciához. Az a kevesek jelképes uralma a többség fölött. Értitek, majomfejűek?

Kőbánya Alsó vasútállomás, 10. kerület, bomba, Budapest, falfirka, Kőbánya, MÁV, street art, tag, teg, tegelés, tegelők, teggelés, vandalizmus, X. kerületVizuális terroristák vagytok, akárcsak az óriásplakátos/köztéri reklámos maffia. Hiába nem nézi a televíziós szarcsatornákat az ember, hiába nem hallgatja a rádióból ömlő heherésző népbutítást, a köztérre/utcára időnként muszáj kimenni, hacsak nem egy csendes erdő közepén élünk. És ott a köcsög falfirkászok és reklámosok vállvetve tolják arcunkba tolják kéretlen faszságaikat.

Felhívás a tegelőkhöz:

Gyáva kis pöcsök, a várost összerondító beszari csiganyálkák, ti!

Miért nem firkáltok óriásplakátra, a városainkat és vidékünket elcsúfító vizuális szemétre? Az forradalmi, sőt önvédelmi tett lenne. Persze, ehhez bátorság is kéne: az óriásplakátos/hirdető maffia egy kis vérdíj felajánlásával egy-kettőre elkapatna benneteket árulók és magánseregeik segedelmével. És lebeszélnének a tevékenység folytatásáról.


Kőbánya alsó vasútállomás, 10. kerület, Budapest, falfirka, Kőbánya, MÁV, street art, tag, teg, tegelés, tegelők, teggelés, vandalizmus, X. kerület, Kőbánya,  X. kerület,  10. kerület,  Budapest,  falfirka,  vandalizmus, street art, tag, teg, teggelés, tegelés, tegelők, MÁV, NÉMA NÉP, ÜRES FALAK, önigazolás

Kőbánya alsó vasútállomás, 10. kerület, Budapest, falfirka, Kőbánya, MÁV, street art, tag, teg, tegelés, tegelők, teggelés, vandalizmus, X. kerület

10. kerület, bomba, Budapest, falfirka, Kőbánya, Kőbánya Alsó vasútállomás, MÁV, Mázsa tér, street art, tag, teg, tegelés, tegelők, teggelés, vandalizmus, X. kerület
Önigazolás, ami révén én saját magam előtt tudom azt a képet fenntartani ami másikhoz a sikeres alkalmazkodást eredményezi.
Két esetben élünk önigazolással:
- viselkedésünkkel súlyos erkölcsi normát vétettünk
- másokat hátrányosan érint a viselkedésünk
Külső v. belső önigazolás. Külső önigazolás esetén másban keresem meg azt, amivel saját magamat pozitív színben tüntetem fel. Belső önigazolás esetén magamban keresem meg, saját tulajdonságaimat emelem ki (pl.: senki nem merte megcsinálni csak én).

Képeink a Kőbánya Alsó vasútállomásnál készültek, köszi a fotókat Eraserhead Maxipöcsnek.

Street art a tűzőrség épületén + a Nagyvásártelep falfirkái és freskói + Betiltani az óriásplakátokat + védendő, kortörténeti jelentőségű stencil a MÁV Nyugdíjintézetének Andrassy úti falán + MÁV: a vonatokat direkt nem takarítjuk (Kétfarkú Kutya) + az Intermédia szerződésszegése? + Horogkeresztet a házfalakra!

frissítés: kémeink és a google jelentése szerint Tomcat és bandája áll az akció mögött, hommage à Eduardo Rózsa Flores. Fóton a városháza falaira firkálták ezen mélyértelműséget.

A Lelkiismeret '88 csoport a Bombagyár közösségi bloggal meghirdeti a Rózsa-Flores Eduardo emlékversenyt.

Mint ismeretes, Eduardo rendszeres szerkesztője volt az l88.hu-nak, illetve más módon is sokszor segítette a nemzeti radikális oldalt. 2009 áprilisában bekövetkezett halála előtt egy képet és egy mondatot juttatott el szerkesztőségünkbe:

NÉMA NÉP: ÜRES FALAK

Ez volt az utolsó levele hozzánk. Így számunkra lelkiismereti kérdés,hogy a benne rejlő üzenetet látva életre hívjuk azt, egy picit megidézve Eduardót is. Ide, haza… a Kárpátok közé.

Emlékszem, mikor megláttam a háza kerítésén az óriási fehér feliratot, amin az állt: MONDJON LE! - már akkor megtetszett a véleménynyilvánítás ezen módja. Arra gondoltam, bárcsak mindenki így felvállalná azt, amit gondol...

Régóta szerettem volna átadni neki egy pólót, elöl a Lelkiismeret '88 jelképével, a Hungária szoborral, hátán pedig egy Petőfi-idézettel:

Ha nem születtem volna is magyarnak,
e néphez állanék ezennel én.
Mert elhagyott, mert a legelhagyottabb
Minden népek közt e föld kerekén

Mivel ő már nem veheti át, így ezt a pólót felajánlom a játék győztesének. (HJ '88)

A játék szabályai:

1. A honlapjainkon (www.bombagyar.hu és www.l88.hu) minden hónap első hetében közzéteszünk egy mondatot, melyet kérünk jól láthatóvá tenni a környezetetekben. Avagy virágnyelven: vizuálisan megjeleníteni szíveskedjetek. A hol és hogyan kérdésének csak a fantázia szabjon határt!

Nem csak a fiatal korosztály részvételét várjuk. Tessék szépen felkelni a fotelből, abbahagyni a puffogást, és esti sétákra indulni lakóhelyünkön… Jó levegő, nitrószag, egészséges élet...

2. Pályázni egy adott mozgalmi vagy fantázianév alatt lehet. A név fedhet személyt vagy csoportosulást, legfeljebb 3 főig. A művekről készült fotókat kérjük az eduemlekverseny@gmail.com drótpostacímre elküldeni.

3. A beérkezett pályaműveket 1-től 10-ig pontozzuk a következő szempontok alapján:

- Láthatóság
- Külalak
- Méret

4. Az első tíz legjobb pályázó fedőnevét illetve elért pontjait a havi győztes alkotásáról készült fotójával a www.bombagyar.hu–n és a www.l88.hu–n havonta közzétesszük.A játék állását negyedévente úgyszintén.

5. A játékban részt vehet mindenki, akinek nem tetszik a rendszer.Az akció a tolvajkormány felelősségre vonásáig tart. (Remélhetőleg nem túl sokáig, de addig is: falra fel!)

6. A játékba bármikor be lehet kapcsolódni. A korábban meghirdetett feliratokat utólagosan is be lehet pótolni, összesítésben a pont ugyanúgy jár érte.

7. Versenydíjak:

- Havi nyertes: L'88 illetve Eduardo-posztert és matricákat kap.
- Negyedéves díj: A fent említett egyedi póló, a Bombagyár jóvoltából.
- Fődíj: Háromnapos utazás Szentlászlóra (Horvátország) a RFE alapítvány tagjai, illetve Edu legjobb barátai és harcostársai kíséretében. Ebben a faluban harcolt Eduardo a délszláv háborúban, és mentette meg azt társaival a szerb támadóktól.

Játszva a szabadság felé!

Az augusztus havi mondat pedig így hangzik:

NÉMA NÉP: ÜRES FALAK!

Mindenkinek a fantáziájára bízzuk, hová írja ki és milyen technikával. Természetesen kérjük a felesleges károkozás elkerülését. Frissen felújított falakra, műemlékekre ne fessetek, ne rondítsátok össze. Persze politikusaink magánvagyona, magyarellenes emlékművek, minisztériumok és hasonlók nem tartoznak a kímélendő dolgok körébe.

A játékhoz jó szórakozást kívánunk!

Rózsa Flores Eduardo alapítvány
Bombagyár közösségi blog
Lelkiismeret’88 csoport

5 megjegyzés:

Kocka írta...

Hali!

Ezt a feliratot én nem a tegelőknek tulajdonítottam és igazából nekem tetszett. Passzol az egész környékhez: elhagyott gyárépület, elbuldózerezett piac, nagy gazos grund, a vasútállomás is teljesen elhanyagolt és lepusztult. Ez jár egy néma népnek, aki képtelen kihúzni magát a szarból.

De lehet a te értelmezésed a helyes.

Kocka írta...

Ja és konkrétan ezek a bódékra is érthető, hogy üres falak. A város tele van ilyen elhanyagolt bódékkal.

Névtelen írta...

Ez a "gecifrappáns" szöveg egy Rózsa-Flores Eduardo idézet, nem a teggelő "pöcsök" találták ki.

BB írta...

ezek szerint nem olvastad el az apróbetűs részt...

Névtelen írta...

Mi a baj vele?

Egy elhagyatott bódéra fújták ami lebontásra volt ítélve.

Nem valakinek az értékére.