2010. augusztus 15., vasárnap

Street art, színes város, Flórián tér

Lehetne más a világ. Köztünk élnek néhányan, akik komolyan gondolják, sőt tesznek is érte. Megpróbálják szebbé tenni az összedzsúvázott-összefirkált, a lakosok közönyétől sújtott várost.

Az Árpád híd budai hídfőjének aluljáróját Melka Gábor, alias Rapa festette, barátai segedelmével. Köszönjük.


városszépítő street art


ez is


ugyanott, de ez már nem az


"alkotókedvű" vandálok


Kapcsolódó: street art a Károly körúton

Kortárs alkotások színesítik Budapestet

blog, Világ-Kép Kulturális Egyesület, Budapest, III. kerulet, street art, Színes Város, Árpád híd, ÓbudaÁtváltoztatták a V. kerületi tűzoltóság tűzfalát a
Világ-Kép Kulturális Egyesület (imagomundi.hu) Színes Város elnevezésű kezdeményezése keretében.

A Victor Vasarely ihlette Színes Város koncepció nyomán az egyesület azt tűzte ki célul, hogy három budapesti forgalmas csomópontot öltöztet új köntösbe. Az elképzeléshez a Norvég Civil Alap 5 millió forinttal járult hozzá, de számos városvezető és a világ vezető festékgyártója is támogatta a javaslatot.

A Flórián téri aluljáró már májusban új arculatot kapott, a Károly körúton található V. kerület tűzoltóság tűzfala szintén megújult, és a napokban megkezdik a Moszkva tér festésének tervezését is. Mindhárom helyszínen több mint ezer négyzetméter falfestmény mellett tucatnyi szobrot, térbútort és esztétikummal bíró használati tárgyat használtak és használnak fel, mindezt interaktív mozgó vetítések teszik még izgalmasabbá és színesebbé.

Az ötlet abból indult ki, hogy az ország közterei elhanyagoltak, nehéz szeretni és óvni őket. A fővárosban szinte kizárólag reklámok, reklámhordozók színesítik a mindennapok környezetét. "A város egy-egy elhanyagolt, nagy gyalogosforgalmú ütőerét kerestük meg, hogy kiszínezzük, és kortárs, funkcionális művekkel a helyi közösség számára kedvesebbé, szebbé tegyük őket. A művek kialakításakor irányadó szempontunk volt, hogy a szürke területek ingergazdagabbá, színesebbé váljanak, és az újrahasznosított anyagok alkalmazásával a fenntarthatóság elvét is kövessük" - fejtette ki még májusban Megyeri András, a projekt vezetője.

"Célunk, hogy egységes megjelenési formát alakítsunk ki. A túlzott öncélú fogyasztás ellenében a fenntartható életvitel, a társadalmi szolidaritás és a természet iránti érzékenység az a szellemiség, amelyet az alkotásokon keresztül közvetíteni szándékozunk" - tudatta Frank Gábor, a Világ-Kép Kulturális Egyesület elnöke az MTI-vel.

Forrás: MTI


Kapcsolódó: Vasarely a KISZ Szent Lőrinc lakótelepen



Nincsenek megjegyzések: