2010. május 18., kedd

Civitas pinceszínház, Sopron

képek, fotók, pictures, kép, fénykép, Sopron,  Civitas Pinceszínház, Templom utca, Kövesi György
Tyitov, szovjet űrrepülés, kommunizmus diadala, Gagarin, CCCP, Sopron,  Civitas Pinceszínház, Templom utca, Kövesi György
Sopron,  Civitas Pinceszínház, Templom utca, Kövesi György, svasztika, horogkereszt, plakát, képek, fotók, pictures, kép, fénykép,"Majdnemkülföldön", a hűségesek városában jártunk.

Trurl kolléga, Sopronban összefutva, azonnal elcsalogatott kocsmázni színházba, az általa a Kádár-kor egyik kulturális szelepeként emlegetett Civitas Pinceszínházba, mely a szólásszabadság kirakataként működött a nyugatnak mutatott pozitív imázs érdekében. Ezek szerint ez egy posztkádári intézmény. Soproni berúgásainkra városszociológiai kutatásainkra még visszatérünk, addig is tekintse meg a romkocsmára hasonlító intézményről készített képeinket, ugyanitt sör és jó társaság is kapható. Figyelem: önkényuralmi jelképek előfordulnak a gyűjteményben, anyukák takarják el kisdedeik szemét!

A színházról bővebbet itt olvashat.





Sopron,  Civitas Pinceszínház, Templom utca, Kövesi GyörgyA Civitas alakulása a hetvenes évek elejére tehetõ, amikor a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiumából (KISZÖV Műv. Ház) néhány fiatal elhatározta, hogy a Kollégium előadói, költői estjeit rendezettebb, igényesebb formában szeretné elõadni. 1973 õszén megalapították - Köves György vezetésével - a Soproni Civitas Színpadot. 1975-ben a soproni Pataky István Ifjúsági Ház adott otthont a színpadnak, majd az integráció bekövetkeztével a Liszt Ferenc Művelödési Ház irányította a Társulatot. 1979-ben találták meg igazi otthonukat a Templom u. 26. szám alatti középkori pincében, melyet önfeláldozó munkával alakítottak át "színházzá", és 1980-ban hivatalosan is megnyitották a Civitas Pinceszínházat. A Társulat 1987-ig a Liszt Ferenc Mûvelődési Ház alintézményeként működött, akkor már "színházüzemben", vagyis évadonként 80-100 előadást tartva, rendszeresen bemutatkozva a Soproni Ünnepi Hetek sorozatában. 1987-ben megalapították az Első Soproni Kulturális Egyesületet, ekkor váltak teljesen önállóvá. (thnx, civilek)

cím: 9400 Sopron, Templom u. 16
honlap is van, igazi régészcsemege: www.sopronnet.hu/civitas

"Javasoljuk hogy 1024*768-as
képfelbontást használjanak! Az oldalon található betűtípusok innen tölthetők le (.zip)."

További pinceszínház: Sanyi és Aranka Színház és Apropera , Székely Gábor kedvence)))
Közeli helyeken: Brennbergbánya, a hundajcsikum (templomkocsma), Lenin körút (nem fotósop!)

Nincsenek megjegyzések: