2010. április 18., vasárnap

Helikopter Lakópark

17. kerület, dr. Gyuricza Péter, Dr. Hoffmann Attila, dr. Török Zsuzsa, Helikopter Lakópark, mediterrán, Rákosborzasztó, Rákoshegy, Rákosmente, Rákosrettenet, Török János, XVII. kerület
17. kerület, dr. Gyuricza Péter, Dr. Hoffmann Attila, dr. Török Zsuzsa, Helikopter Lakópark, mediterrán, Rákosborzasztó, Rákoshegy, Rákosmente, Rákosrettenet, Török János, XVII. kerület
Rákosborzasztón jártam, Isten Szőrös Háta Mögött, méghozzá Rákoshegyen, ami tkp. laposföld, de legalább a tenger szintje felett. A települést alapító mélyföldi holland Van Dyck család számára már ez is hegyszámba ment, ki is tűzték egy tehénlepényre a honfoglalást jelző családi zászlót. De ez már történelem, ma a magyarok és fuxos kopaszok mellett kínaiak is nagy számban élnek a kerületben.

17. kerület, dr. Gyuricza Péter, Dr. Hoffmann Attila, dr. Török Zsuzsa, Helikopter Lakópark, mediterrán, Rákosborzasztó, Rákoshegy, Rákosmente, Rákosrettenet, Török János, XVII. kerület"Budapest XVII. kerülete Budapestnek a Dunától keletre legtávolabb fekvő kerülete. A kerületi önkormányzat által megállapított hivatalos elnevezése Rákosmente. Közkeletű gúnyneve Rákosborzasztó, Rákosrettenetes, mely a belvárostól való nagy távolságára és a sok Rákos- kezdetű városrésznévre utal." (wiki)

Csillagmotor köz, Légcsavar köz, Magyar szárnyak dűlő, Monoplán köz, Ősrepülő utca,
Rákosmezei repülők útja... Ezen kívül helyi szinten híres magyar pilóták is előfordulnak, akiknek a neve most nem fontos.

A lakópark közterületeinek mai elnevezései a repüléshez kötődnek, nemcsak a helikopterre való utalással, hanem annak az emlékére is, hogy a magyar repülés őstörténete innen néhány kilométerre, a mai Fehér út - kerepesi út - Keresztúri út közötti területen, az akkori Rákos-mezőn játszódott le. (wiki)

17. kerület, dr. Gyuricza Péter, Dr. Hoffmann Attila, dr. Török Zsuzsa, Helikopter Lakópark, mediterrán, Rákosborzasztó, Rákoshegy, Rákosmente, Rákosrettenet, Török János, XVII. kerület
Ha már Rákoshegy, akkor megtekintettem a "mediterrán életérzést", a Helikopter nevű lakóparkot, oszt röhögtem erősen. Ezt a repülős témát kár errefelé erőltetni, történetileg egészen máshol voltak a nyaktöréses magyar próbálkozások. Profil persze kell minden lakóközösségnek, Kleopátra, Toscana, Cézár, szal lehetett volna ez Mocsári Bőgatya Magyar Délibáb lakópark is, akár. Esetleg Magyar Nobel-díjasok lakóparkja, dobott volna a negyed vonzerején.

Most eltekintek a kortárs magyar építészek ócsárlásától, mindenesetre a szolid dögunalom, ami az itt épített házak képviselnek, az már a beköltöző lakókat is minősíti. Középszar és "mediterrán életérzés" (enyhe dőlésszögű tetők, ennyi). Ha jól dekódolom a lakópark nevébe erőltetett mediterrán jelzőt, akkor lélekben mindenki menekülne Budapestől délre. A "mediterrán életérzés" mellett előfordul az angol prolinegyedre hajazó kétszintes sorház, nem mindenki engedheti meg magának, h saját kastélya legyen. Külső folyosós társasházak teszik teljessé a kültelki prolihangulatot. (Előfordul némi morgós ellentét a tehetős villalakók és a csóró társasháziak között, tessék fellapozni a netet). Kínaiak is laknak a telepen, csak hogy tudjátok.

17. kerület, dr. Gyuricza Péter, Dr. Hoffmann Attila, dr. Török Zsuzsa, Helikopter Lakópark, mediterrán, Rákosborzasztó, Rákoshegy, Rákosmente, Rákosrettenet, Török János, XVII. kerületParanoia is erősen tenyészik itt, bámulták is erősen a fényképezős turistát a helyiek. Lefotóztam egy épülő házat, oszt kiszólt az előtte parkoló autóból egy faszi, miszerint:
- Segíthetek?
Meglehetősen el voltam bágyadva, mint kisnyugger házibulin a Gyurcsány-igazságbeszédet harmadszor végighallgató heroinista, bambán megfordultam, összevontam a szemöldököm, majd némi gondolkodás után közöltem, h nem, de köszönöm a segítőkészséget, dejó itt vidéken, Budapestre nem jellemző ez a barátságos hozzáállás az auslanderekhez.
- Csak azért kérdezem, mert én vagyok a tulaja az épülő társasháznak, amit fotózott - tette hozzá a faszi kissé elbizonytalanodva.
Értettem mindent. Nem vagyok gecci, úgyhogy megnyugtattam a beparázott arcot.
- Újságíró vagyok, az építőiparban feketén alkalmazott munkásokról Budapest új részeiről írok kis színeseket a sztorimagazinba.

"Szívembe nézek és arra gondolok, hogy vagyok én olyan jó, mint a lordmajor, és vagyok olyan rossz, mint a tyburni Jack."

Oszt baszki, ezek után rámtapadt egy kocsi és követett, bármerre mentem, hol megelőzve-bevárva, hol lemaradva. Ki érti ezt az országot? ÉN iS EL AkARoK MEnNI iNNét, VIgYÉÉÉLE ELLL, Szlovákiaaaa, Tótlend.

Dr. Hoffmann Attila, 17. kerület, dr. Gyuricza Péter, dr. Török Zsuzsa, Helikopter Lakópark, mediterrán, Rákosborzasztó, Rákoshegy, Rákosmente, Rákosrettenet, Török János, XVII. kerület
A szatócs kastélya

17. kerület, dr. Gyuricza Péter, Dr. Hoffmann Attila, dr. Török Zsuzsa, Helikopter Lakópark, mediterrán, Rákosborzasztó, Rákoshegy, Rákosmente, Rákosrettenet, Török János, XVII. kerület, kúria, kastély, park, arborétumAz vidéket dr. Gyuricza Péter, dr. Török Zsuzsa és Török János barokk kastélya uralja, nemesi címerekkel minden sarkán, ahogy kell, h sikerrel benevezhessenek egy gusztustalansági rongyrázós versenyre. A helyiek szerint vegyeskereskedéséből meggazdagodott tulaj 1:1 arányban lemásoltatott egy vidéki nemesi kúriát magának, oszt még nemes ősöket is festetett belé. Oszt mit ér az egész shallalala egy töpörödött telken, gondolt egy merészet és nagyot, megvásárolta a kastély előtti telkeket is, utcástól, közterületestől, cakkundpakk, úgymond privát arborétumnak, amelyet a helyi polgármester is támogatott, valamiért. Szétkúrta a település rácsos utcsszerkezetét, vannak egyenlőek és még egyenlőbbek: a Svachulay Sándor utca, Létai András utca és Csermely Károly utca nekifut a pöfeteg oldalának, lehet kerülgetni az újsütetű nemességet. A települést a Hübérúr kastélya uralja, körülötte a hűbéresek a villáikban, majd a település szélén a jobbágyok a kulipintyókban sorházakban. Fáczányos, lovarda, ősi családi várrom egyelőre nincs. Se lovasszobor a tulajnak, dicsérjük kórusban a visszafogottságát.

Ezt olvassátok, baszki, a szociálisan érzékeny értékelvű emberek közössége (Maszop) helyi polgármesterének mutyizását:

17. kerület, dr. Gyuricza Péter, Dr. Hoffmann Attila, dr. Török Zsuzsa, Helikopter Lakópark, mediterrán, Rákosborzasztó, Rákoshegy, Rákosmente, Rákosrettenet, Török János, XVII. kerület, kúria, arbórétum, kastély, giccs, nemesiDr. Hoffmann Attila polgármester 302 2006-03-20 16:58:21
Kedves Beszélgetőtársaim! (...) az arborétum létrehozását ígérő vevő az Önkormányzattól vásárolja meg a közterületet, előtte ugyanő finanszírozza a szabályozási terv módosítását, az építési telkeket ellenben a beruházótól, a Tara Kft.-től vásárolta meg. A közterület és az építési telkek a célja érdekében egyesítendőek. Tudomásom szerint utóbbiak már tulajdonában vannak. Nem, az arborétum nem lesz nyilvánosan látogatható, és a felvetés jogos: "pusztán" a vevő adott szavában bízunk, hogy ott valóban arborétumot fog létesíteni. (...)


Ez egy modernista arborétum lett, tujákkal, focipályával és garázzsal)))))







01.36, a kastély előtti utca még létezett

17. kerület, dr. Gyuricza Péter, Dr. Hoffmann Attila, dr. Török Zsuzsa, Helikopter Lakópark, mediterrán, Rákosborzasztó, Rákoshegy, Rákosmente, Rákosrettenet, Török János, XVII. kerület, Silver ZrtKapcsolódó elkúrások: Fenyő János és Puncisegg villája a természetvédelmi terület közepén (Normafa); Erdőirtás és neoprocc bunkóbarokk: Fehér Ház Remake Budán; Vezér úti cigánycsandala; A KOGART Ház mint építészeti elkúrás; Lehel Piac: Rajk László építészeti handabandája; meleg láger Zuglóban; Hattyúház; Kapu oroszlánnal; stb.

Egy másik mediterrán: Villa Toscana: villapark az erdő helyén
Kapcsolódó blogunk: lakótelepek

10 megjegyzés:

egy környékbeli lakó írta...

ez az újgazdag krapek nem kapott agyat és ízlést a pénze mellé:-)

thavasi írta...

Ki ez az ízléstelen alak? Én a lakóparkban lakom, és biztosíthatom, hogy nagyon kellemes környék. A kastély valóban furcsa, de kerülgetni végképp nem kell, mert a lakópark szélén van. Mellesleg a sziráki kastély mása... és nagyon élethű. Én magam nem szeretnék ilyenben lakni, de nagyon szépen, igényesen van kialakítva a parkja. Ha ennyire nem tetszik a környék, ne jöjjön ide csak azért, hogy rosszindulatú ékesszólását ennek a leszólásával gyakorolja! Mi nagyon sokan jól érezzük itt magunkkat!

BB írta...

Kedves Thavasi, ez a pöffeteg csoda ez nem a sziráki kastély kopipésztje

gloria írta...

Nem tudom TE hol laksz (nem is érdekel), de inkább a Rákospatak mentén lakom, mint a büdös belvárosban!

Névtelen írta...

Tartalmilag van igazság és sületlen baromság is ebben a "szösszenetben". A legnagyobb gond az, hogy minek ír cikket/blogot az - akinek se stílusa se esze?! Jelen írás tipikus esete a feltűnési viszketegség, a butaság és a szorgalom kombinációjának.

BB írta...

Hát igen, némely stílustalan és eszetlen barmok blogot írnak, ilyen ez az elkúrt demokrácia, le vele. Akinek meg sem esze, se stílusa, se szorgalma, de legalább a magyar helyesírást sem ismerik, nos, azoknak ott a hozzászólás műfaja az önmegvalósításra.

Névtelen írta...

Elég alpári aki írja ezt a blogot, csak addig olvastam hogy fotozott egy házat. Hát te is megkérdeznéd hogy mi a faszt fotozol, ha házadat fotozzák... És még te lepődtél meg ezen?? gecci...

BB írta...

Kedves Névtelen, olvasd végig, mielőtt hülyeségeket írdogálnál.

Unknown írta...

Primitív, irigy, szegényes ember írta a cikket. Ma először sétáltam Helikopter lakóparkban, a kastély - a lakóparknak az ékszere.

turista írta...

Nagyon szép ház. Bár épülne sok kisebb-nagyobb hasonló, ahelyett ami manapság minimál "stílus" néven terjed.