2009. március 9., hétfő

Kajáldák a Lehel piacon

Tündér Lala következik, aki lány, de már említettük.

A most már szinte sorozattá avanzsálódott Lehel-évértékelő egy újabb fényes csillaga következzék: gyorskajáldák a Lehelen.

Mielőtt bárki azt hinné, hogy a Lehel téren és konkrétan a Lehel Piacon élek, szimplán cáfolnám a felvetést.

A Lehel Íze nevű műintézményt mindenki ismeri, aki elvetődött már a piac környékére: tálcás-önkiszolgálós menza, kívül a főbejáratnál, hol jobb, hol rosszabb dobásokkal, klasszik konyhával, már amennyire a „házias” ízeinket klassziknak nevezhetjük. Egyszer ettem egy sóskát ezen a helyen, amiről egyébként sokáig azt hittem, hogy kürtje, mert hát mi lenne más, és nem ízlett. A belső rész előtt van egy büfékocsi jellegű csoportosulás, ott frissensülteket meg sütit lehet kapni, egyszer ott is vettem sült kolbászt, az sem ízlett. Ma már nem is vennék, a téren lebzselő tömérdek csövi, lepukkant alkesz és százé a négy elem kaliber masszív, tömbösült jelenléte szerintem fertőzőleg hat a szervezetbe kerülő (és amúgy sem feltétlenül bizalomgerjesztő) illetőségekre. Értsd kajára. Aztán. Bent és fent. Első emelet, avagy galéria, bal hátsó sarok, két gyors egymás mellett, mindkettőnél dugival szoktak állni, mindkettő lacipecsenye jelleg.

A Csirke Csibészben (?) lehet kapni jó áron rántott gombát és karfiolt (150 körül 10 deka), aranyos, szépen megpirult mini grillcsirkéket (kb. 1000 körül van egy), meg mindenféle jó kis olajban sütött, panírozott egészségtelen dolgot, ami után az ember olykor beteges késztetést érez. (És megy, és megszerzi, és megeszi.) A hely előtt amúgy le lehet ülni, és kulturáltan fogyasztani, tiszta, igényes konyhának tűnik, plusz emeleti pozíciójánál fogva sehol egy csövi vagy etnikum, kivéve a nagy tömegnyi kínai árust.

Pár méterrel odébb a Lacikonyha hasonló dolgokat ajánl, ott viszont van disznóból is rántott husi, nem lehet leülni, annál inkább lehet sodexhoval is fizetni, szóval kajajegyesek ott próbálkozzanak.

Tovább a Lehel térre: 10.   Reál: újszerű lopásgátló

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Öreg barátom, mi után kutatsz?
Eljössz oly sok külhoni év után
Képeiddel, miket
Idegen év növesztett
Távol szülőhazádtól.

JORGOSZ SZEFERISZ