2009. március 16., hétfő

Stáhly Pince

darts, dart, Budapest, csocsó, ital, kocsma, Magyarország, Stahly pince, Stáhly utca, VIII. kerületNév: Stáhly pince
Cím: 1085 Budapest
VIII. ker., Stáhly u. 15
(a Jelen mellett, a Corvin mögött)

Lepukkadt, de barátságos hangulatú pincekocsma. Hát nem orvosok járnak ide, annyi szent, inkább kopasz urak, térdig bakancsban. Esetleg kopasz és bakancsos orvosok. Egyikük egymagában rommá verte kétszemélyes brigádunkat a csocsóasztalnál, úgyhogy felajánlottunk egy sört, ha abbahagyja az emberkínzást és kapitulálhatunk. Ettől könnyekig elérzékenyült és megosztotta velünk azt az infót, miszerint civilben bizony ő egy postás.



Stáhly Ignácz (1787-1849)
Stáhly Ignác a reformkor magyar orvostudományának jellegzetes alakja. Antal Lajos meg-fogalmazásával – aki Zétény Győző néven megírta a szabadságharc egészségügyének történetét – „a múlt század nagyvonalú grand seigneurjeinek a típusa”.

Stáhly Ignác csodagyereknek indult: 13 évesen avatták bölcsészdoktorrá, 1803-ban lett szemészmester, 1804-ben sebészdoktor, majd 1806-ban 19 évesen orvosdoktor és szülészmester. Tanulmányai befejeztével a sebészeti tanszéken kezd dolgozni, majd Szening János halála után 1809-ben, 22 éves fejjel a bonctani tanszékre habilitálják: így lesz minden idők legfiatalabb magyar orvosprofesszora. Önkéntes katonaorvosként részt vesz a Napoleon elleni „dicsőséges” nemesi felkelésben: tapasztalatainak később nagy hasznát látja a szabadságharc tábori egészségügyének megszervezésében. A bonctan mellett szemészetet, sebészetet is előad és Frankenburg Jakab halála után két évig (1814–1816) egyidejűleg az ars obstetricae theoretica-practica megbízott tanára. Az egyetem talán legnépszerűbb előadója, tanítványai rajongását szépen példázza Neichel Károly nyomtatásban is megjelent születésnapi költeménye. (vmek)

A sörjárőr a témáról.

4 megjegyzés:

nagy olga írta...

már kivan festve tiszta és az üveges 05 Aranyászok 180-ft

BB írta...

aszta, 180? holnap benézek néhány sörre

Névtelen írta...

Postás Ferit mindenkinek meg kell hívnia egy sörre muhaha :)

BB írta...

meg hát