2009. március 4., szerda

Metróállomás, Astoria

2 metró, piros vonal, Astoria, belváros, metró, piros, Budapest, V. kerület, subway, U-bahn, underground, VII. kerület, VIII. kerületKettes, piros metróvonal, az állomás az V., VII, és VIII. kerület találkozási pontjánál. Elegáns, régi állapotában megőrzött aluljáró, csiricsáré módon felújított metróállomás (mondom: tömegközlekedés). Ahogy nagyanyó mondaná: mintha régebben igényesebbek lettek volna az emberek. Meglepő, de ezen az állomáson elfelejtettek boltot nyitni Aba Botond spanjai (Princess Fejedelmi Pékség). Vakvezető csíkok, piros-fehér terek. Naná, hogy beköltözött ide is a Multireklám/Peron Reklám, kell a pénz a Pártzsebekbe.

"A köznyelv a kereszteződést az itt található Astoria Szállóról nevezi így. A kelet–nyugati metró állomását már a kereszteződésről nevezték el." (wiki)

"1963-ban a főváros legelső aluljárója is megépült az Astoriánál. Ide eredetileg nem terveztek még metróállomást sem. 1949-50-ben ráadásul minden megállóhoz önálló felszíni építményt terveztek, aluljáróba kivezetés nélkül." (budapestjovoje.freeblog.hu)

2 metró, piros vonal, Astoria, belváros, metró, piros, Budapest, V. kerület, subway, U-bahn, underground, VII. kerület, VIII. kerület"Az 1918-as őszirózsás forradalmat követően az Astoria Szálló lett a gróf Károlyi Mihály vezette Magyar Nemzeti Tanács székhelye. Károlyi feleségével a negyedik emeleten lakott, az irodák az első emeleten kaptak helyet. A 105-109-es szobákban tanácskozott a Nemzeti Tanács, az 508-as szobában pedig foglyokat helyeztek el.
1919 tavaszán a kommunista direktórium vezetői költöztek az Astoriába. 1944 márciusában, a német megszállást követően a szálló a Gestapo főhadiszállása lett. A visszavonuláskor a németek teljesen kifosztották. Az ostrom idején az épület két bombatalálatot is kapott és több belövést, de 1945 tavaszán, alighogy véget értek a harcok, a szálloda már újra üzemelt.
Korábbi bárja helyén megnyitották a Pengő klubot, itt lépett fel először a világhírű dobos, Kovács Gyula. 1948-ban az épületet teljesen újjáépítették. Az 1956-os forradalom során jelentős sérüléseket szenvedett, de a hatvanas években az Astoriát már Budapest legjobb szállodájának tartották." (wiki)





View Larger Map

további metróállomások

Nincsenek megjegyzések: