2009. március 3., kedd

Megkerült Lasz György emléktáblája

A jó hír: megkerült Lasz György emléktáblája, az In-Kal végül közterületről a lépcsőházba költöztette. A rossz hír: nekünk egyelőre nem lesz emléktáblánk.

Régóta nyomozgatunk a Báthory u. 24 szám alatti házfalról (In-Kal Security központ) eltűnt Lasz György (In-Kal Security elhunyt alapító-tulajdonosa) emléktáblája ügyében, de az egy szem Budapest Galériát leszámítva senki sem válaszolt (innét kissé pontatlan válasz érkezett, de köszönjük). Végül kénytelenek voltunk félinformációk birtokában lépni, tegnap kitettük a blogra a témát, hátha mozgásba lendül valami. Motivációnk között a tudásszomj szerepel: szeretnénk emléktáblát állítani önmagunknak (közterületen, persze), de nem vagyunk tisztában, hogy milyen érdemekre való tekintettel kapunk engedélyt rá. Alapítsunk őrző-védő céget? Bár zenei vonalon is próbálkozhatunk, Trurl kolléga elég jól danol régi zsidó dalokat a 14. sör magasságában (méghozzé héberül: hej, az a 2 külföldi év...), Klapanciusz meg szájharmonikázással szokta a szomszédokat szórakoztatni.


És igen, megmozdult vmi a postafiókunkban, először következzék a Főváros, Galambné Fata Krisztina, Kult. Biz. titkárság:

Tisztelt Bloggerek!
Mellékelem a Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottságának válaszát.
Üdvözlettel: Galambné Fata Krisztina, Kult. Biz. titkárság

Tisztelt Városvédő Bloggerek!

Tájékoztatom Önöket arról, hogy Budapest Főváros Kulturális Bizottságának nem volt tudomása Lasz György néhai In-Kal vezér emléktáblájának köztérre helyezéséről. Tudomásunk szerint az V. kerületi Önkormányzatnak volt erről tudomása, ahol a két érintett bizottság nem hagyta jóvá az emléktábla elhelyezését, így a testület sem támogatta, ennek ellenére 2004-ben elhelyezésre került.

Budapest, 2009. március 3.


Tisztelettel:
Dr. Bőhm András
elnök


Most pedig régi kedves olvasónk, Pásztor Tibor V. kerületi MSZP önkormányzati képviselő, aki volt olyan kedves és villámgyorsan akcióba lépett:

belváros, Budapest, Báthory utca 24, Bőhm András, dr. Lasz György, emléktábla, In-Kal Security, Magyarország, Pásztor Tibor, SZDSZ, V. kerületTisztelt mérnök urak!

A Lasz György-emléktábla üggyel 2004. decemberében foglalkozott az V. kerületi testület. Fennmaradási kérelemmel fordultak hozzánk a már kihelyezett emléktábla kapcsán. Az illetékes Kulturális, Emberi jogi és Kisebbségi Bizottság Palotás Imre elnök (SZDSZ) javaslatára szinte egyhangúlag elutasítani javasolta a kérelmet. Az állíttatóval folytatott egyeztetés után a kérelmet visszavonták, ezért a képviselő-testület elé sem került. Az emléktáblát a kapualjba helyezték át, ami nem lévén közterület, más elbírálás alá esik, és ahol ma is megtekintheti az, aki keresztül jut a zárt kapun. Mellékelek jegyzőkönyvrészleteket és két, ma (sajnos csak telefonnal) készített fotót.

Tisztelőjük:
Pásztor Tibor
V. kerületi önkormányzati képviselő, MSZP


belváros, Budapest, Báthory utca 24, Bőhm András, dr. Lasz György, emléktábla, In-Kal Security, Magyarország, Pásztor Tibor, SZDSZ, V. kerületÉs részletek a jegyzőkönyvből:

Részlet a Kulturális, Emberi jogi és Kisebbségi Bizottság 2004. 12. 02-i üléséről


Napirendi pont: Döntés a Bp., V. ker. Báthory u. 24. sz. épületen – dr. Lasz György ny. rendőrezredes volt munkahelyén – elhelyezett emléktábla fennmaradásának ügyében

Nemes András
Ismerteti az előterjesztést.

Palotás Imre
Nincsen probléma sem a művésszel, sem a tábla kivitelezésével, de neki nem rokonszenves az, hogy egy kft. úgy dönt, készíttet egy emléktáblát és kiteszi. Ha nem voltak az illetőnek olyan érdemei, ami miatt emléktáblára jogosult, akkor ezt precedens értékűnek tartja. Nem biztos, hogy szerencsés támogatni ezt az emléktáblát.

Hell István
Ennyi erővel bárkinek lehetne emléktáblája.

Ripp Gézáné
Egyetért azzal, hogy ezt a gyakorlatot valahogyan meg kellene előzni. Javasolja, hogy a kerületi újságban tegyenek egy felhívást ezzel kapcsolatban.
Úgy gondolja, hogy nem jó politikai hatása lenne annak, ha most már nem engedélyeznék a tábla fennmaradását.

Palotás Imre
Az előterjesztésben szerepel, hogy ha a Bizottság és a Testület nem adná meg az engedélyt, akkor a kapualjban el tudják helyezni a táblát.
Kéri a Bizottság tagjait, szavazzanak arról, hogy a Lasz György emléktáblának a Báthory u. 24. sz. épület utcai homlokzatán történő elhelyezésével és fennmaradásának engedélyezésével nem értenek egyet.


214/2004. (12. 02.) Kulturális, Emberi jogi és Kisebbségi Biz. határozat

A Kulturális, Emberi jogi és Kisebbségi Bizottság a Lasz György emléktáblának a Báthory u. 24. sz. épület utcai homlokzatán történő elhelyezésével és fennmaradásának engedélyezésével nem ért egyet.

A Bizottság a határozatot 6 igen szavazattal és 1 tartózkodással elfogadta.


J E G Y Z Ő K Ö N Y V
a 2005. január 20-án a Polgármesteri Hivatal (V., Erzsébet tér 4.) nagy tanácstermében tartott rendes testületi üléséről.

Dr. SteinerPál:
Tájékoztatja a T. Képviselő-testületet, hogy a Dr. Lasz György emléktábla ügyében tárgyalt a kérelmezővel, aki a kérelmet visszavonta, ezért nem javasolja a napirendre vételt.

Következő napirendi pont „Javaslat Bajcsy-Zsilinszky szobor állítására a Bp. V. ker. Deák téren„ című előterjesztés. Felteszi szavazásra a napirendi pont elfogadását.

(frissítve, 2009.03.03: Kedves Bloggerek! Az emléktáblát illegálisan helyezték ki, azt sem a belvárosi, sem a fővárosi kulturális bizottság nem engedélyezte. Üdvözlettel: Rétvári Bence)

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Miért ne lehetne emléktáblátok? Megcsináltatjátok, kifizetitek, és kirakjátok a saját házatokban a kapualjba. Senki nem tilthatja meg. :)

Lesley írta...

Emléktáblája bárkinek lehet - lásd a posztot - de egy igazi, köztéri szobor-csoport rólatok, amint éppen ezerrel mentitek a várost még Rádayt is megszégyenítve...apám, az lenne a minimum!

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
BB írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

A belvárosban nem művészet a Sztriptíz

Földes András
| 2007. január 4., csütörtök 10:12
Egy tizenöt évig megmaradt graffitit, a Sztriptíz nevű punkegyüttes nevét kívánta fémbe önteni és az eredeti helyén felszerelni egy neves magyar szobrász. Sugár János a nagyvárosi folklór ellentmondásaira akart művével rámutatni. Az önkormányzati hivatalnokok azonban jobban tudták, mi a művészet, úgyhogy leszavazták az ötletet. Jogtalanul.

A műértelmező bürokráciával találkozott néhány napja Sugár János képzőművész, amikor az ötödik kerületi önkormányzattól megtudta, nem kapja meg az építési engedélyt egy, szakmai szervezetek által egyébként már jóváhagyott köztéri munkájához.

A szóban közölt elutasítás indoka, hogy a mű egy nemkívánatos témának, a graffitinek kíván emléket állítani.

Sztriptíz

A Munkácsy-díjas szobrász munkája ennél persze bonyolultabb, de az igaz, hogy egy falfirka áll a középpontban. A graffiti a Városház utca egyik házának falán volt olvasható tizenöt éven át. A 40-80 centiméter magas betűkből álló felirat - Sztriptíz - Sugár János kutatásai szerint egy rövid életű punkzenekar nevét örökítette az utókorra.


A művész alumíniumba öntve alkotta volna meg a felirat életnagyságú mását, majd azt a helyszínen, a műkő lábazatra erősítette volna fel, a graffiti helyére. Az alkotás így egyszerre takarná el és örökítené meg a falfirkát, felvetve a kérdést: mi kell ahhoz, hogy valami a város elfogadott részévé váljon. (Válasz persze így is van: hivatalos pecsét.)

A szobrász szerint a mű egyúttal érdekes feszültséget teremtene azáltal, hogy a művészet terepére vonná be az eredetileg illegalitásban dolgozó, nem művészi alapállású falfirkást.

A Képzőművészeti Egyetem intermédia tanszékén tanító Sugár János a munkát még 1993-ban, a Soros Alapítvány által szervezett Polifónia kiállításra tervezte. Bár az alapítványtól megkapta a kivitelezéshez szükséges összeget, a fővárosi önkormányzat kulturális bizottsága pedig, mivel nem műemléki épületről volt szó, engedélyezte a tervet, a Sztriptíz végül nem kerülhetett fel a falra.

Az épület tulajdonosa, a Matáv ugyanis nem tartotta jó ötletnek a feliratot a házfalon. Sugár munkája több mint tíz évre feledésbe merült, ennyiben követve a graffitik szokásos életútját. Idén a művész azonban pályázott a koncepcióval az Erste Bank kortárs művészetet támogató programjának, a Tranzitnak az egyik pályázatára.

A meg nem valósult műveket támogató pályázaton a Graffitimentés című munka ismét nyert. Sőt, úgy tűnt, minden egyéb akadály is elhárul a megvalósulás elől. A Matáv utódcége, a Magyar Telekom nem csak ahhoz járult hozzá, hogy kihelyezzék a művet, hanem vállalta, hogy azt a falrészt rendbe is hozza.

A Budapest Galéria művészeti szakértői - Beke László művészettörténész és Körössényi Tamás szobrászművész -, akiknek az a feladatuk, hogy a közterekre kerülő munkákat értékeljék, pozitívan nyilatkoztak. "A terv az alkotó művész magatartásának logikus következménye, amelyben a nagyvárosi kultúra alig észrevehető elemeit felfedezi, kiemeli és megörökíti. Ezzel reflektál a homogén és ellenőrizetlen nagyvárosi folklórra" - írták.

Cenzúra

A művet végül ott cenzúrázták, ahol a művész már csak formaságokra számított: az ötödik kerületi önkormányzatnál. A kerület feladata az építési engedély kiadása, amit azonban megelőzött a kulturális bizottságban, majd a városfejlesztési, műemlékvédelmi és környezetvédelmi bizottságban folytatott vita.

A jegyzőkönyvek tanúsága szerint a kérdés előhozta az önkormányzati dolgozókból a művészettörténészt. A városfejlesztési bizottságban megszólaló Tóth Lajos MIÉP-es képviselő például pontot tett a hosszú ideje folyó művészetelméleti vitára, hogy mi is a műalkotás, megállapítva: ez például nem az. Véleménye szerint hatására egyre több lenne a graffiti a városban.

Az MSZP-s Pócs Dánielnek tetszett az ötlet, majd rögtön művészeti műfajjá emelte a graffitit azzal, hogy kijelentette: ellentmondásos, hogy olyan "műfajról" emlékezzenek meg, ami ellen az önkormányzat amúgy harcol.

Az SZDSZ-es Palotás Imre pedig - rátapintva a mű üzenetére - úgy vélte, a graffiti lényege a megszűnés, "a kérelem ennek pedig ellentmond."

A városfejlesztési bizottság ugyanúgy nem támogatta a javaslatot, mint a kulturális, ahol azonban hárman kiálltak Sugár mellett, igaz, az egyik SZDSZ-es a szavazásnál végül tartózkodott.

Pásztor Tibor MSZP-s képviselő, frakcióvezető egyenesen kijelentette, hogy szereti a graffitit (ami azonban más, mint a falfirka), és mértéktartóan megjegyezte, nem szeretné felülbírálni a Budapest Galéria szakértőit. Hasonló véleményen volt Hell Nagy István és Molnár Péter, az SZDSZ delegáltja is.

A szocialista Ripp Gézáné szobrászati szakértővé igazolva az anyaghasználatot kifogásolta, mert szerinte az alumínium snassz. Ezért ellenezte a felirat kihelyezését Wohlmuth István fideszes delegálttal együtt.

A kerület képviselőtestülete 18-2 arányban, Rogán Antal fideszes polgármester vezetésével végül leszavazta a javaslatot. A műszaki osztály ezt követően tájékoztatta a képzőművészt: nem kapja meg az építési engedélyt.

Minden máshogy van

Cikkünk írása közben azonban érdekes fordulatot vett az ügy. A cenzúrát elutasító Pásztor Tibor MSZP-s képviselőtől megtudtuk, a bizottságoknak csak véleményezési joguk van, és azt a hivatalnak nem is kell figyelembe vennie. A bizottságok véleménye inkább az épület tulajdonosának szól, a hivatalnak pedig meg kell adnia az engedélyt abban az esetben, ha az összes szükséges papírt benyújtották.

Márpedig az épület tulajdonosának hozzájárulása, a Budapest Galéria véleménye és a fővárosi önkormányzat korábbi engedélye birtokában az építési engedély kiadása kötelező. Információink szerint a hivatal januárra ígért a művésznek végleges döntést.

BB írta...

Köszi, Lesley, önfényezésben verhetetlenek vagyunk :D Tudsz vmit a Szabó Ervin előtti karambolos díszburkolatról?

BB írta...

Köszönöm, Mr. Pásztor, de továbbléptünk: már szobrot akarunk, a Hősök terére :DDDD

Névtelen írta...

Rendőr a Holdon

Minden rendőr a Holdról jött
egy rendőr az belül oly tiszta
elszorul torka
ha felnéz a holdra
s felsóhajt: úgy vágyom vissza

Minden rendőr a Holdról jött
egy rendőr az hány év alázat
éjjel műszak után
felnéz és szalutál
a nagy fehér tányérsapkának

Minden rendőr a Holdról jött
egy rendőr az hány érzést visszafog
zubbonya mellén
sok hűvös jelvény
csörömpöl mint a csillagok

Minden rendőr a Holdról jött
egy rendőr az ott van és nincsen
csak néha ver bottal
s akkor is okkal
egy rendőrben ott lakik Isten

Minden rendőr a Holdról jött
és ott más a tömegvonzás
más a jobb és bal
így állást nem foglal
nem teszi vakon le voksát

Minden rendőr a Holdról jött
de lovát se hidd ma gyarlónak
nem jellemző
rá a szemellenző
gazdája vak a magyar lónak

Minden rendőr a Holdról jött
egy rendőr mi küllem és érdem
testén a formás
űr-uniformis
csillog a sápadt holdfényben

Minden rendőr a Holdról jött
egy rendőr az ösztön, dúló vágy
anya és szerető
gépágyút kezelő
hárommellű diplomás ufólány

(Németh – Kovács – Závada)

Névtelen írta...

asz György (1947.01.17.) rendőrtiszt, a BM sajtóosztály vezetője, majd az In-Kal Security ügyvezető igazgatója volt, felt.szerv.: Moszad

Névtelen írta...

Ügynök:
Lasz György (1947.01.17.) rendőrtiszt, a BM sajtóosztály vezetője, majd az In-Kal Security ügyvezető igazgatója volt, feltételezett beszervező szerv.: Moszad