2009. március 13., péntek

Hitchcock Újlipótvárosban

Hitchcock, titokzatos, urban legends, városi legendák, Röntgen utca 5, XIII. kerület, Újlipótváros
Sötét titkok, gyilkosság, vér, vééér.. A titokzatos, rejtélyes XIII. kerületből jelenti Tündér Lala:

Hitchcock, Röntgen utca 5, titokzatos, urban legends, városi legendák, XIII. kerület, ÚjlipótvárosHitchcock-feeling

Ha nagyzolni akarnánk, akkor elnevezhetnénk Zöld Oromnak is, ami tudvalevőleg Anne Shirley otthona volt, de a Zöld-házzal kapcsolatban igazából egyéb kulturális nyalánkságok jutnak eszünkbe. Az Újlipótban elhelyezkedő építmény a 20-as, 30-as évek táján épülhetett, akkor még minden bizonnyal nem volt ilyen szemet gyönyörködtetően ocsmány sötétzöldre festve. Hogy vajon milyen lakóközösség dönthetett e szín mellett, (tipp: talán épp ez volt a legolcsóbb festék, annyi maradt raktáron) azt nem tudjuk, de első kézből hallottunk egy városi legendát, mely szerint a Zölddel szemközti házból egy átjáró vezet a föld alatt, amely egy első emeleti lakásból nyílik. (Informátorunk nem egészen száz százalékos megbízhatóságára utal viszont a tény, hogy olykor a folyosónk rácsán lógva talál ki összeesküvés-elméleteket, s akar bebocsátást nyerni az átjáróba, arra hivatkozva, hogy ő már évtizedek óta lakik itt.) A Barátságos Zöld Ház titka mindenesetre az éjszakában rejlik. Mert amikor kigyúlnak a lámpafények, a lépcsőház hatalmas ablakain keresztül Hitchcock Hátsó ablakának stúdióvilága elevenedik meg, garantált ihletet nyújtva a szomszéd lakók kukkolásához némi gyilkossági jelenet reményében.

A ház aljában egyébként napközben a roppant ötletes névre hallgató „Nagyi” salátabár étkezde üzemel, amely tény a fentiek tekintetében újabb találgatásra adhat okot. (700/menü)

Postscriptum: érdemes megfigyelni a Zöld ornamentikáját. Igen-igen, a két nagyméretű dísztáblán két óriási madár található. (húúú)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

:)))

Névtelen írta...

Félelem és reszketés Újlipótvárosban :D

Névtelen írta...

Ne haladj előttem, mert nem tudlak követni!
Ne gyere utánam, mert nem tudlak vezetni!
Jöjj ide mellém, és legyünk csak barátok!
(Albert Camus)

Névtelen írta...

Két utazó angyal megállt, hogy az éjszakát egy tehetős család házában töltse el. A család udvariatlan volt, és megtagadta az angyaloktól, hogy a nagy ház vendégszobájában pihenjék ki magukat. Ehelyett egy picike helyet kaptak a hideg pincében. Amikor kinyújtóztak a kemény padlón, az idősebb angyal meglátott egy lyukat a falon és kijavította azt. Amikor a fiatalabb angyal kérdezte, miért, az idősebb angyal így felelt: “A dolgok nem mindig azok, aminek látszanak.”

A következő éjjel mindketten egy nagyon szegény, de vendégszerető paraszt és felesége házában pihentek. Miután azok a kevés ételt is megosztották velük, amilyük volt, átengedték az angyaloknak az ágyukat, ahol ők jót aludtak. Amikor a következő napon a nap felkelt, az angyalok könnyek között találták a parasztot és a feleségét. Az egyetlen tehenük, akinek a teje az egyedüli bevételük volt, holtan feküdt a mezőn.

A fiatal angyal dühös lett és kérdezte az idősebbet, hogyan hagyhatta, hogy ez megtörténjen. Az első embernek mindene megvolt, mégis segítettél neki, vádolta. A második családnak kevese volt, és hagytad, hogy elpusztuljon a tehenük. A dolgok nem mindig azok, aminek látszanak, mondta ismét az idősebb angyal. Amikor a nagy ház pincéjében pihentünk, észrevettem, hogy a falon lévő lyukban arany van. Mivel a tulajdonos olyan mohó volt és nem akarta megosztani szerencsés sorság, betapasztottam a falat, hogy ne találhassa meg. Amikor az utolsó éjszaka a paraszt ágyában aludtunk, jött a halál angyala, hogy elvigye a feleséget. Helyette odaadtam a tehenet.