2009. március 9., hétfő

Teapalota a Potalához

aszalt gyümölcs, biotermék, bió édesség, gasztronómia, Jókai utca, kávé, nemdohányzó, szórakozóhely, tea, Terézváros, teázó, vendéglátás, VI. kerület"A megszépítő messzeség egy kissé romantikus ökörörökségével küzd két évszázada a vallás- és néprajztudomány." (könyvesblog)

Az 1001 tea és a Mozaik teázó közötti minőségi félúton. Coca-Colával felszerelve, de legalább nem lehet dohányozni-sörözni. Két szintes, több teremből álló zegzúgos vendéglátóipari egység, asztalokkal-székekkel, de a belső és felső szeparékban a földre tett párnákon lehet ücsörögni. Finom szendvicsek, a padlizsánkrémest vegák is fogyaszthatják (mi sem bántuk meg). A falfestmények (...). Beszélgetésre, lazulásra kiváló hely, első randira is megfelel. 

Tibet a wikipedián, a Potaláról

A "csillogó gyöngy" 3700 méter magasan fekszik, alapterülete több mint 360 ezer négyzetméter. Kelet-nyugati irányban 420 méter hosszan nyúlik el, szélessége pedig 300 méter. A főépület 13 emeletes és 117 méter magas, így ez a világ legmagasabb, palotákat, várakat, pagodákat, és templomokat magába foglaló épületegyüttese. A palota falait gránitból rakták, vastagságuk helyenként öt méter, külső részüket öntöttvas köti össze, hogy ellenálljanak a földrengéseknek. A házak tetejét aranyozott, gömbölyű fémszerkezetek díszítik. (csillogó gyöngy a világ tetején)

G. Serma Kft
Cím: 1066 Budapest, Jókai u. 20

TEA PALOTA A POTALÁHOZ
JÓKAI UTCA 20.
1066 BUDAPEST
Telefon: 354-14-53
Honlap: www.potalateapalota.hu



Első találkozását Maóval a dalai láma így írja le: „Nem sugárzott belőle semmiféle rendkívüli értelem, ám kézfogásunkkor úgy éreztem, valamilyen magnetikus erő közelébe kerültem. Barátságosan és természetesen lépett oda, mintegy ellentétben az esemény ünnepélyes jellegével. Úgy tűnt, hogy rossz előérzetem alaptalan volt… lenyűgöző személyiséget ismertem meg benne…” Ez utóbbit tucatnyi találkozás alapján fogalmazza meg a dalai láma, akit különösen megnyugtatott, hogy Mao „arra a következtetésre jutott, túl korai volna még a tizenhét pontos egyezmény valamennyi cikkelyének érvényt szerezni… Helyesebb volna a Tibeti Autonóm Terület Előkészítő Bizottságát létrehozni, amely ellenőrizné, hogy a reform üteme megfelel-e a tibeti nép elképzeléseinek” És azt is mondta az elnök: „Tibet hatalmas ország, csodálatos a történelme, régen még Kína jó részét is elfoglalta. Csakhogy mára lemaradt, s ezen akarunk mi segíteni…” Tendzin Gyaco bevallja: „Lelkesedést kezdtem érezni a Kínai Népköztársasággal való egyesülésünk iránt. Minél jobban megismertem a marxizmust, annál inkább tetszett. Végre egy rendszer, amely a mindenkit megillető egyenlőségen és igazságosságon alapul, s amely a világ minden bajára tud gyógyírt. Elméleti szempontból az volt az egyetlen hátránya a szememben, hogy ragaszkodik az emberi egzisztencia tisztán materialista szemléletéhez, amivel nem tudtam egyetérteni. Azok a módszerek is zavartak, amelyekkel a kínaiak eszményeiket meg akarták valósítani. Hajthatatlanságot éreztem bennük. Ugyanakkor kifejeztem kívánságomat, hogy a párt tagja lehessek…” (A TUDÁS 365 NAPJA)

Nincsenek megjegyzések: