2008. december 20., szombat

Két Korsó Söröző, Újlipotváros

Két Korsó Söröző 
Cím : 1132 Visegrádi utca 43. Újlipótváros. 
Telefon : 349-4486 344-3148.


"Az újlipótvárosi Két Korsó Sörözőben hitetlenkedve, sőt felháborodva fogadták az alkoholstop hírét, mondván náluk kulturált a közönség, így sosem volt probléma éjszakai duhajkodás miatt. Hogy a változás milyen hatással lehet a söröző jövőjére, azt a rendelet pontos ismerete hiányában nem kívánták latolgatni."
(fn.hu)



A helyszínről jelentjük: a kocsma köszöni, jól van, továbbra is működik, estefelé be sem lehet férni. A korai zárás nem vette elé a törzsközönség kedvét a szociális élettől, a környező utcák magányosai és alkeszai továbbra is szeretik egymás társaságában múlatni az időt. 


Újlipótváros polgári részének a határán, a néhai Euró étteremmel kombinált táskabolttal (ma Trófea) szemközt, erősen proli jelleggel. Helyiérdekű arcok, mindenki ismer mindenkit, megnézik a beeső vendéget. Hangsúlyozzuk: megnézik, nem kinézik, a nem tolakodó kíváncsiságon a hangsúly, itt minden új arc kissé eseményszámba megy. Kiszolgálás a pultnál, de időnként asztalhoz hozzák (bárszékes kuporgók, polcsnyi asztalkával). Kevés nő fordul elő errefelé, nem a csajozásról szól a dolog.

Székely Gábor és a Szerencsejáték RT erősen betette a lábát a helységbe, ősi megfigyelés, hogy az alkoholmeghajtással megnövekszik az ember hazardírozó hajlama. Játékgépek is vannak, hogy a kedves vendégek ne csak piára költsék a pénzüket. Darts a közösségépítésért, de estefelé életveszélyes lenne játszani a teltház miatt. Enyhén jobber hangulat, akárcsak az országos átlag.



Kiszolgálás: udvarias, figyelmes, barátságos
Hangulat: tévénézés, rádióhallgatás, cseverészés, semmibemeredés
Zene: erősen siralomház, totálproli, talán Juventus
Belső: lambéria, oldszkúl későkádári
Klotyó: teljesen rendben




"Tíz budapesti kerület után a XIII. is bevezette az éjszakai alkoholtilalmat. A helyi SZDSZ-frakció az éjszakai életet félti, az önkormányzat a lakók nyugalmát. A vendéglőknek nincs mitől tartaniuk; de nem is a kocsmák a duhajkodás melegágyai, hanem a nonstop boltok.
Este 11 és reggel 6 között tilos az alkohol árusítása Budapest XIII. kerületében – döntött a helyi képviselő-testület. A rendelet hatálya alól kivételt képeznek az éttermek és egyéb, melegkonyhával rendelkező műintézmények; a kocsmák és éjjel-nappali boltok pedig választhatnak, hogy nem adnak el éjjel alkoholt, vagy 11-kor lehúzzák a rolót.

Példátlannak nevezte a kezdeményezést Merker Dávid, a XIII. kerületi SZDSZ frakcióvezető-helyettese. "Ez a kerület halott kerület lesz este 10 óra után " – fogalmazott. Rámutatott: az angyalföldi utcákon eddig is tilos volt az alkoholfogyasztás, vagyis nem új rendeletet kell hozni ennek korlátozására, hanem a meglévőt betartatni.

Szederkényi András, a párt kerületi frakcióvezetője hozzátette: a rendelet elsősorban a kis üzleteket érinti, ahol így több száz munkahely forog veszélyben, ráadásul a kerület is elesik adóbevételei egy részétől."

2 megjegyzés:

BB írta...

2008.10.26.
Terjed a szesztilalom
Tíz budapesti kerület után a XIII. is bevezette az éjszakai alkoholtilalmat. A helyi SZDSZ-frakció az éjszakai életet félti, az önkormányzat a lakók nyugalmát. A vendéglőknek nincs mitől tartaniuk; de nem is a kocsmák a duhajkodás melegágyai, hanem a nonstop boltok.
Este 11 és reggel 6 között tilos az alkohol árusítása Budapest XIII. kerületében – döntött a helyi képviselő-testület. A rendelet hatálya alól kivételt képeznek az éttermek és egyéb, melegkonyhával rendelkező műintézmények; a kocsmák és éjjel-nappali boltok pedig választhatnak, hogy nem adnak el éjjel alkoholt, vagy 11-kor lehúzzák a rolót.

Példátlannak nevezte a kezdeményezést Merker Dávid, a XIII. kerületi SZDSZ frakcióvezető-helyettese. "Ez a kerület halott kerület lesz este 10 óra után " – fogalmazott. Rámutatott: az angyalföldi utcákon eddig is tilos volt az alkoholfogyasztás, vagyis nem új rendeletet kell hozni ennek korlátozására, hanem a meglévőt betartatni.

Szederkényi András, a párt kerületi frakcióvezetője hozzátette: a rendelet elsősorban a kis üzleteket érinti, ahol így több száz munkahely forog veszélyben, ráadásul a kerület is elesik adóbevételei egy részétől.

Műbalhé?

Eddig tíz budapesti kerület vezette be az éjszakai alkoholtilalmat, így az angyalföldi kezdeményezés korántsem nevezhető példátlannak – közölte lapunkkal Prehlik Lajos, XIII. kerületi jegyző. Az indok: az utóbbi időben egyre több lakó panaszkodott arra, hogy éjszaka részegek ricsajoznak, törnek-zúznak az utcán. Számos ilyen bejelentés érkezett például a Pozsonyi útról, de nem az egymást érő vendéglők és teraszaik okozták a problémákat, inkább az éjjel-nappali üzletek környéke.

A döntést alapos kutatómunka előzte meg, melynek során összehasonlították az alkoholtilalmat eddig alkalmazó kerületek példáit, és kialakították a helyi sajátosságoknak leginkább megfelelő szabályozást – magyarázta a jegyző. A kereskedelmi törvény ugyanis csak az alapelveket rögzíti az üzletek nyitvatartásával kapcsolatban, egyébként szabad kezet ad a kereskedőknek, de az önkormányzatnak is biztosítja a jogot, hogy az éjszakai nyitvatartási rendet megregulázza.

Végül az eredeti elképzelést némileg módosítva 22-ről 23-ra tolták ki a záróra időpontját, és a szeszes italt nem árusító üzleteknek lehetővé tették, hogy tovább is nyitva tartsanak. Az engedmények hátterében nem az érintettek tiltakozása állt, inkább az a megfontolás, hogy a szabály összhangban legyen a szomszédos kerületekben uralkodó renddel, így elejét véve a vásárlók átvándorlásának – fűzte hozzá Prehlik Lajos.

A kerületben működő 777 kereskedelmi és vendéglátó-ipari egység zöme eredetileg is bezár este 10-ig. Mindössze 58 esik a rendelet hatálya alá, ebből valóban problémás legfeljebb a 18 éjjel-nappali üzlet lehet – tájékoztatott a jegyző, aki eltúlzottnak vélte az SZDSZ-es képviselők vízióit kihalt utcákról és kijárási tilalomról. Ugyanígy az érintett üzletek forgalomcsökkenése miatti adóbevétel-kiesést sem tartja nagy érvágásnak.

50 ezer szabálysértésért

Fogósabb kérdés, hogy ha a közterületi szeszfogyasztás tilalmát sem tartják be, akkor hogyan remélhető nagyobb hatékonyság az új rendelettől. A jegyző hangsúlyozta: az utcán részegeskedőket nehezebb kontrollálni, mint az üzleteket, amelyeket ezentúl fokozott ellenőrzésnek vetik alá, és szabálysértés esetén az alkalmankénti 50 ezer forintos bírságtól sem riadnak vissza.

Az újlipótvárosi Két Korsó Sörözőben hitetlenkedve, sőt felháborodva fogadták az alkoholstop hírét, mondván náluk kulturált a közönség, így sosem volt probléma éjszakai duhajkodás miatt. Hogy a változás milyen hatással lehet a söröző jövőjére, azt a rendelet pontos ismerete hiányában nem kívánták latolgatni.

Máshol már működik

A főváros IX. kerületében február óta van érvényben ugyanilyen rendelet. Bevezetése óta mindössze egy-két esetben érkezett ellenvetés az érintett kereskedők részéről, az önkormányzat Ipari és Kereskedelmi Csoportjához befutott panaszok száma pedig csökkent – mondta lapunknak Temesi Sándor, a ferencvárosi önkormányzat sajtóreferense. Bár a rendelet nem vonatkozik a melegkonyhás vendéglátóhelyekre, külön szabály korlátozza a Ráday utca éttermeinek, teraszainak nyitva tartását.

De nemcsak Budapesten, hanem több vidéki városban is szabályozzák az éjszakai alkoholárusítást. Ezek között élen járt Hatvan; itt már 2008. január 1-jén hatályba lépett a rendelet, melynek értelmében 22 és 6 óra között tilos a szeszes italok felszolgálása, árusítása. Kivételt képeznek ez alól az éttermek, illetve a belváros frekventált helyei.

A városban a rendelet megalkotása idején 49 vendéglátóhely működött, melyeknek több mint fele 22 óráig, illetve azt követően is nyitva tartott. Nehezítő körülmény volt, hogy ezek a városban elszórtan, lakókörnyezetben helyezkedtek el – derült ki a hatvani önkormányzat beszámolójából. A hatálybalépés óta lakossági panasz nem érkezett. A kereskedők többsége tudomásul vette és betartja a szabályozást, ezért intézkedésre, szankcióra eddig nem volt szükség, mint ahogy üzlet bezárására sem.
http://www.klikkide.hu/cgi-bin/news/egyhir.pl?cikk=1451

Miki írta...

Valamikor én is jártam a Kétkorsóba, jó hely, barátságos!