2008. december 26., péntek

Insomnia Kolozsvárott

Insomnia
kocsma, art cafe, kulturális ihajcsuhaj

400091 Kolozsvár/Cluj
Egyetem/Universitatii utca 2
Tel: 0264-408479

"Vezetékes drog: A tv pszichológiai gyakorlatban alkalmazott elnevezése abban az esetben, amikor valamely személy naponta 3 óránál hosszabb ideig nézi a műsorokat, tulajdonképpen a tv rabjává válik. Figyelmeztető adat, hogy Magyarországon átlagosan 4 órát van bekapcsolva egy-egy háztartásban a tv. "


Kolozsvár válasza Budapest romkocsmáira  (ha Kolozsváron még bárkit különösebben érdekelne Budapest, mint olyan...)
A Főtértől néhány lépésre, a Babes-Bolyai Egyetem mellett. A Szentegyház (Iuliu Maniu 4, 2. emelet, 14-es ajtó)  utcából költözött a cég az Egyetem (Universitatii 2, 1. emelet) utcába, szembe a Művész mozival. Nem romkocsma a szó pesti értelmében, ahol élelmes vállalkozók egy üres, esetenként bontásra ítélt házban rendeznek be minimális befektetéssel kocsmát. Az Insomniát egy tágas, első emeleti nagypolgári lakásban alakították ki, erősen a városközpontban. Polonyi és Szöllösy Cukorka és Csokoládéáru Gyár.

Beengedő nincs, tehát balhé sincs. Un. "magyar kocsma", sok magyar látogatja. Nyugodt, toleráns, egyetemisták és értelmiségiek által lakott hely. Kiszolgálás az asztalnál, pincérek beszélnek magyarul.

Punkó a pocsolyarészegség lelkesítő állapotában vizelni távozik. A kló nyugalmában, távol a világ zajától rádöbben, hogy jelenleg három fontos kérdésre kell mihamarább választ találnia: hol van, kivel és miért. Percekig tartó erős összpontosítás következik, egy segítőkész wécéajtó támogatásával, félig feltekeredve az utóbbira. A sokat látott nézőközönség és a személyzet szenvtelenül drukkol. Majd heuréka!, megvan a világegyenlet: leszólít egy pincért és megkéri, h vezesse vissza az asztalunkhoz.

Gigi szívhezszólóan zongorázik. 

A klón valaki kiöntötte a lelkét és felkarcolta a falra:
"Ungarn sind nazis", no meg "War Ensemble".

Béla láthatóan szomorú, születésnapjára megverte a felesége. Bélának megnyílik a szíve és elsírja, hogy a felesége a lányokat szereti.  

Egy zavarbaejtő brutalitással preparált magyar zászló, rajta 1526. év. Ez a megfejtés még sikerült: mohácsi vész, „nemzeti nagylétünk nagy temetője”.

de mi a fáradt harcibéka a fekvő 30, mellette meg a 4 C 5?

(frissítés no1: nagy valószínűséggel a 2004 december 5-i kettős népszavazásra utalt az Alkotó, kissé becsomagolva a szájbarágóan direkt utalást. Mi legalábbis ezt projektáltjuk a képbe, lévén a mai magyar állami szimbólumok akkoriban nem léteztek, tehát mindenképpen valami kortárs jelentést is sejtünk)

(frissítés no2: Uta érkezett a következő megfejtéssel: a felső sor MOHÁCS-ként is olvasható. Tehát: MOHÁCS 1526)

Wifi van, füst ugyancsak, utóbbiból néhányszor több a kelleténél. Udvarias személyzet, kissé drágább az átlag kocsmáknál. Időnként agytágító rendezvények. Nevéhez méltatlanul viszonylag korán zár, de a közelben ott várakozik a Janis Joplin.

Mindezek ellenére:

Insomnia probably the best place in town to get drunk. Nem mellesleg: cseverészésre, társasági életre, esti stresszoldásra is kiváló, nem tolakodó háttérzenével. A "dj Eldobomahajammekkoraművész"-féle álzenészek "fellépése" és egyéb pszeudó-események helyett itt valódi kulturális élet van. 




ajánlott irodalom: bloodymary
meg a pesti Csendes (L)étterem
kolozsvár blog

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

nagyon, nagyon tetszett ez a bejegyzés, grat. Azt hiszem még olvasgatom a blogodat ma este. Meg máskor is:)

Névtelen írta...

dánkésör