2008. december 21., vasárnap

Alagút: Gyalagút (Zöld fiatalok)


Zöfi, Zöld Fiatalok, Budapest,  Alagút,  Gyalagút, környezetszennyezés, Budapest, piknikEmlékszik az egynapos csodára 2006-ból? A cikk a Zöfi oldaláról származik, a fotók saját termés. Később beültünk "Az utca legjobb kocsmájába" ami ugyancsak múlt.


Zöfi, Zöld Fiatalok, Budapest,  Alagút,  Gyalagút, környezetszennyezés, Budapest, piknikTollasoztál már az alagútban?

06/20/2006


„Gyalagút”

- Rendhagyó szülinapi demonstráció az Alagútban -

A ZöFi június 24.-én szombaton 19:00 és 22:00 között egy sajátos „helyfoglalással” ünnepli ötödik születésnapját. Az autóktól ezúttal elzárt Alagútban piknik, kispályás foci és zsonglőr-bemutató lesz. Semmiképpen sem akarunk zárt ajtók mögött, drága svédasztalok mellett ünnepelni;a mi helyünk kint van az utcán, az emberek között.

Zöfi, Zöld Fiatalok, Budapest,  Alagút,  Gyalagút, környezetszennyezés, Budapest, piknikEzzel az akcióval az autósforgalom túlburjánzására, a fenntartható módon közlekedők (pl. gyalogosok, biciklisták) háttérbeszorítására, a levegőminőség romlására, és nem utolsó sorban a közterek elsivárosodására szeretnénk felhívni a budapestiek figyelmét.

Valaha az Alagútban is „élt” a város, mára pedig egy egyszerű áteresztő-csővé vált, ahova kétlábúaknak immáron belépni sem „ajánlott”. Az Alagút a fejetetejére állított, élhetetlen város szimbóluma, ahol nem a forgalom idomul az emberhez, hanem az ember a forgalomhoz. Mi egy másik városról álmodunk! Hosszú belvárosi séták dudaszó nélkül, hangulatos közkertek, és teraszos közterek, bicikli-utak (nem csak mutatóban) stb. Nem vagyunk hajlandók belenyugodni abba, hogy a városi élet egyenlő az egészségkárosodással - márpedig a komoly aggodalomra okot adó budapesti légszennyeződés átlagosan 3 évet vesz el minden itt lakó életéből. Ez tarthatatlan!

Ami kell!

• Csillapított forgalmú zónák, összefüggő autómentes övezetek. Az Európai trend a belváros autómentessé tétele. Ezzel szemben Budapesten évente 30.000-rel nő a kocsik szám; az autóval megtett utazások fele 3 km-nél rövidebb, és minden ötödik autózás 1 km-nél rövidebb. Minden nyolcadik utazás még az 500 métert sem éri el, miközben 500 méter gyaloglás 8 percet vesz csak igénybe!

Zöfi, Zöld Fiatalok, Budapest,  Alagút,  Gyalagút, környezetszennyezés, Budapest, piknik

• Hány éve?! - Hány éve tervezik/ígérik egy nagyszabású P+R rendszer bevezetését?! – Nem lehet tovább várni!

- Hány éve tervezik/ígérik a budapesti tömegközlekedés és az elővárosi vasút-rendszer összehangolását?! - Nem lehet tovább várni!

- Hány éve tervezik/ígérik a budapesti kerékpárút-hálózat nagymértékű bővítését? Nem lehet tovább várni!

• Ha baj van, intézkedni kell!

Zöfi, Zöld Fiatalok, Budapest,  Alagút,  Gyalagút, környezetszennyezés, Budapest, piknikA súlyosan szennyezett napokon - római és párizsi mintára – szmog riadót és radikális forgalomkorlátozást kellene elrendelni. Noha a magyar jogszabályok 2005. január 1. óta legfeljebb 35 olyan napot engednek meg évente, amikor a légszennyezés határérték felett lehet, 2005-ben Budapesten a határérték feletti napok száma 163! volt, 2006-ban pedig már február 17-én túl voltunk a 35. ilyen napon!

A várhatóan rendkívüli látványt nyújtó rendezvény szervezői azt szeretnék, ha az illetékes döntéshozók mindezen elgondolkodnának, a budapesti polgárok pedig legalább néhány órára visszakapnák egyik izgalmas közterületüket, és végre lazulhatnának, szórakozhatnának, vagy egyszerűen zavartalanul cseveghetnének egy kicsit - rohanás, autódudálás nélkül. Pezsgőbontás pontban 20:00 kor.



1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyermekkorom

Csak még egyszer gyere elő
a résből, hol elbújtál, gyerekkorom,
csak kő legyek, csak bogár legyek,
és engedj újra füveiddel játszanom.
Még egyszer csak bújj elő,
vízben, kövek alatt rejtező, félelmes, álmos korom,
ízekben, bőr alatt rejtező,
ékesen bújj elő, kő alatt rejtőzködő.

Égő por a lábujjak között
és fényes fűszálak közt csillogó üveg,
iszap, ragacs és gyors vizek
és szégyen és sötétség és szédület,
még lehet, hát bújj elő,
vízben, kövek alatt rejtező, félelmes, álmos korom,
ízekben, bőr alatt rejtező,
fényesen bújj elő, kő alatt rejtőzködő gyermekkorom.

Tág égbolt alatt,
résben kövek alatt futó patak, futó vizek,
még lehet, hát bújj elő, gyermekkorom.