2009. január 12., hétfő

Le a villamossal!!!

Buszokat villamos helyett!
(Lehetnek elektromosak is, akár)

Bem rakpart, Budapest,Batthyány térBudapest, Batthyány tér, Budai Alsó rakpart, parkolás, közlekedésA rakparton sétáltunk, sétálgattunk, a Dunai Betonvályú budai oldalán, a Margit hídtól a Szabadság hídig, hátha jobb lesz tőle a világnak. Ott, a távolban, az autoáradaton és a füstködön is túl, az a hatalmas vízfelület: ott a folyónk, a Duna. Megközelítése csak dugó esetén lehetséges, mert az autósok a zebrát valami street art alkotásnak tekintik, egynek a környéket borító többi graffitiből.

parkolás, Budapest, Duna, Parlament, Országháza, folyóAhol fáknak kellene nőni, árnyat adva a sétányon andalgó szerelmespároknak, a hazai fogyasztók riasztó létszámapadását csökkenteni hívatott munkaerőknek: nos, ott csupán haladó és parkoló autók nőnek. Oxigént adó fák helyett helyett bűzzel, zajjal, zsúfoltsággal, tüdőbajjal, rákkal és egyébb civilizációs ajándékokkal. Ahol kiülős kerthelységekből lehetne a tágas teret csodálni, ott is autók vannak. A város látványos önpusztítása, motorizáció mindenek fölött: Budapest 30 évvel az európai trendek mögött lemaradva, gyáván behódolva az autók inváziója előtt. Tudjuk: Nincs Elég Pénz.

Nagyobb térképre váltás

Reméltük, hogy valami változik a budai oldalon, a Duna-parti főgyűjtőcsatorna építése alkalmából. Egy kis forgalomcsillapítás, tehermentesítés, korlátozás. Talán pazaroljuk a teret: például a helyenként máris 4 sávossá szélesedő-nemesedő Budai Alsó rakpart és a Bem rakpart a Batthyány tér és a Margit híd között már 8 autósáv összesen, a lakhatóságot tekintve feladott, füstben fuldokló, bedeszkázott kirakatú Fő utcát nem is számoljuk hozzá. Budapest luxusa: autópálya működik Budapest turisztikailag egyik legértékesebb részén (a nyomorult helyi lakosokról most inkább nem szólunk, ők is inkább autózni szeretnek a jelek szerint: ellenkező esetben már rég az úttestre feküdve akadályoznák az önpusztítást). A Margit híd és az Erzsébet híd közötti partszakasz Európa egyik legszebb turisztikai övezete lehetne, seperc alatt lenyomhatnánk Londont és Párizst a macskapisinyi Temzéjükkel és Szajnájukkal. Hatalmas tér, ahol a szállodahajók és a hatalmas sörteraszok között hömpölygő tömeg költhetné a pénzt.

"Furcsa, hogy éppen egy nagy folyóra épült városban nincs az embereknek vízélményük. Ahogy közelítesz a folyóhoz, úgy lesz a helyzet egyre rosszabb" (Janesch Péter)


Autók parkolnak a járdán is, a megmaradt sétány gyalogosaira meg ráeresztették a bringásokat, hadd élvezzék a sétálgatást (Demszky Gábor a sajtó előtt parádézva, egy nagyvonalú gesztussal kinevezte bicikliútnak a sétányt, a bicikliútépítési statisztikákat javítandó, valamint az addigi exlex gyakorlatot szentesítve). Ezt az képmutatást jónéhány jóérzésű bringás olyannyira gusztustalannak találta, hogy a Batyi tér és a Lánchíd közötti szűk járda helyett inkább a villamossíneken tekert, a megszeppent gyalogosok riogatása helyett. Pedig módfelett hajlamos a biciklikerék a villamospálya réseibe beszorulni, kipróbáltuk :D
A lehetőségek elkúrása, Budapest fejlődésének szabotálása: erős civil szféra nélkül ki védi meg Budapestet vezetőitől? Mindenütt a gépkocsiközlekedés visszaszorításával küzdenek az utak túlzsúfoltsága és a levegőszennyezés ellen, kivéve Budapestet: itt a Budai Alsó rakpart négysávossá bővítése (Demszky Highway) csak az UNESCO ellenállásán bukott el. A világörökségi védett zónán kívül, a Margit hídnál máris folyik az út szélesítése, a Duna-meder feltöltése.

Figyelem, ezúttal hatalmasat újítunk!

A Demszky-szapulás meglehetősen hálás téma, de most megpróbálunk valami ötlettel előrukkolni a szokásos rinyálás helyett. Meglehetősen provokatívan, előre szabadkozunk. Előrebocsátjuk, hogy mi is elszánt hívei vagyunk a kötöttpályának, akár a Vitézy Dáviddal súlyosbított VEKE, de most megpróbálkozunk egy kis szentségtöréssel.

1. A gépkocsiforgalom csillapítására semmi akarat vagy bátorság nincs Isten és a szavazók akaratából uralkodó elöljáróinknak.
2. A Fő utcáról a jelek szerint már az ott lakók is lemondtak.
3. Alsó rakpart szent tehén, soha a büdös életbe nem foglaljuk vissza a Dunát az autósoktól.
4. A parkolás is alapvető állampolgári jog.

Akkor már csak egy megoldás maradt, ami meglehetősen olcsón megnövelhetné a szmogban-zajban sétálgatni kívánó mazochisták számára a teret, valamint az autósok is korlátozás nélkül közlekedhetnének, legalábbis amíg teljesen be nem dugul a város:

felszámolni a villamospályát, helyébe kisbuszokat telepíteni.

Környezetbarát és olcsó közlekedési megoldás a villamos, de most egy Ráday-utca típusú vegyes megoldás jótékonyan megnövelhetné a sétány szélességét a Batthyány tér és a Szabadság híd (Gellért tér) közötti távon. A felszabaduló részen csak gyalogosok, bringások és buszok közlekedhetnének, sőt talán a Bem rakparton kiülős helyek nélkül sínylődő vendéglátósok számára is jutna néhány asztalnyi hely. A szennyvíztisztító főgyűjtőcsatornájának építése miatt most van itt a lehetőség.

Kérem, ne lőjenek.
 


Kapcsolódó posztok:
a) itt is nézegetheti posztunk képeit
b) át a Lánchíd alatt
b) képekben elbeszélve a Lánchíd és a Szabadság híd közötti táv

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

hm, meg kell rágni

Névtelen írta...

Hosszabb lesz a villamos, átmegy majd a Margit-híd alatt és tovább északra.

Névtelen írta...

szeretem ezt a cárost

vaandor írta...

A kiülős teraszt meg összepakolják, ha épp jön a busz? Nincs semmi baj a villamossal, csak az autókkal! Ezek után a villamost "támadni": olyan gyáva ötlet, hogy talán még a városvezetésnek is megtetszik...

BB írta...

hm, odaírtam, h provokáció, Demszky ejrópával szembemenő autósbarát gondolkodásáról van itten szó benne :D
Szerintem is a parkoló autók elzavarása lenne az első lépés az élhető Dunapart megteremtése felé :D