2009. január 11., vasárnap

A KÖKI végnapjai

Köki, Kővári György, Kőbánya-Kispest, metró, Metrómegálló, végállomás, BKV, MÁV, forgalmi csomópont, metró, végállomás, Budapest, Magyarország, Hungary, photo, fotók, képek, pictures, légi, google maps

A nyolcszögletű ablakokkal ellátott narancsszínű űrállomás, Budapest egyik jellegzetes épületének végnapjai. Megnéztük, lefotóztuk, hogy hozzátegyünk valamit mi is az internetes adathalomhoz.

"Modern" műanyagból készült, tűzveszélyes hajléktalanszálló Kőbánya-Kispesten (KÖKI), avagy forgalmi csomópont, a 3-as metró és 18 buszjárat végállomása, MÁV állomással kombinálva.

"Kővári György és munkatársai - Koppányi Imre és Koppányi Miklós - tervei alapján épült. 1978-ban fogtak neki az építkezésnek, az avatásra 1980. március 29-én került sor, a 3-as metró Nagyvárad tér - Kőbánya-Kispest közötti, II/A szakaszának átadásakor."

A HG alapos cikkéhez nem sokat tudunk hozzátenni, tessék elolvasni: Búcsú a KÖKI-től



BKV, Budapest, forgalmi csomópont, Leisztinger, fotók, Hungary, képek, Köki, Kőbánya-Kispest, Kővári György, Magyarország, metró, MÁV, photo, pictures, végállomás, Terminál, shopping center"Újjászülető KÖKI": Még több bevásárlóközpont a szabadságunk kiteljesítése érdekében: ha unod a tévéműsort, elmehetsz a plázába pörögni.

2006. március 18., szombat
Köki: Zöldterület helyett bevásárlócentrum?

"Lesz-e a Kőbánya-Kispest metróállomásnál sportpálya és kiserdő helyett, bevásárlóközpont?

Vajon elégséges érv-e a két és félszeresére növekvő autóforgalmat okozó mega-project mellett az, hogy a környék úgyis elhanyagolt, meg hajleszek is laknak ott?

A helyi civilek szervezetet alapítottak, és a Védegylet segítségét kérték."
(védegylet.hu)
BKV, Budapest, forgalmi csomópont, Leisztinger, fotók, Hungary, képek, Köki, Kőbánya-Kispest, Kővári György, Magyarország, metró, MÁV, photo, pictures, végállomás, Terminál, shopping center2008. június 12.
Törvénytelen a KÖKI-építkezése

"Szomorú és kiábrándító, hogy a hatóságok nem szereznek érvényt a jogszabályoknak. A Levegő Munkacsoport megdöbbenéssel értesült arról, hogy a bíróság határozata ellenére a kőbánya-kispesti KÖKI Center bevásárlóközpont beruházói tovább folytatják az építkezést, mivel állításuk szerint jogerős építési engedéllyel rendelkeznek. A bíróság viszont új környezetvédelmi eljárásra utasította a beruházót, ami azt jelenti, hogy az építési engedély érvénytelenné vált.
A KÖKI Center építői ennek ellenére folytatják az alapozást. A beruházó annyira biztosra akar menni, hogy ajánlatot tett a környék lakóinak. Felajánlott 560 ezer forintot lakásonként és zajvédő növényfal létesítését, amennyiben a lakók a továbbiakban elállnak fellebbezési joguktól. A lakóházak közgyűlései azonban ezt az ajánlatot elutasították, kijelentve, hogy lakásuk környezetének minősége és egészségük nem eladó." (Levegő Munkacsoport)

BKV, Budapest, forgalmi csomópont, fotók, Hungary, képek, Köki, Kőbánya-Kispest, Kővári György, Leisztinger, metró, MÁV, photo, pictures, shopping center, Terminál, végállomás2008. november 14.
Folytatódik a Köki Terminál építése

A beruházó a jelek szerint meggyőzte a környékbelieket, hogy jól járnak a Kőbánya-Kispesti közlekedési csomópontnál létesítendő komplexummal. A lakóközösségek visszavonták a keresetüket, és a környezetvédelmi hatóság sem akadékoskodik, így az építkezés folytatódhat.

A permegszüntető végzés még nem emelkedett jogerőre, mivel a perben beavatkozóként részt vevő társasházi tulajdonostársak fellebbeztek ellene - tájékoztatta az [origo]-t dr. Izsák Orsolya ügyvéd. Azokat a társasházi közgyűlési határozatokat ugyanis, amelyekkel a jelenlévők többsége a keresettől való elállást megszavazta, a kisebbségben maradt tulajdonostársak megtámadták. Ez utóbbi perben a bíróság a közgyűlési határozatok végrehajtását felfüggesztette, az eljáró közös képviselőnek tehát nem volt érvényes felhatalmazása a visszavonás kezdeményezésére - írta lapunknak az eredeti pertől elállni nem szándékozó lakók jogi képviselője. (origo.hu)

BKV, Budapest, forgalmi csomópont, fotók, Hungary, képek, Köki, Kőbánya-Kispest, Kővári György, Leisztinger, metró, MÁV, photo, pictures, shopping center, Terminál, végállomás

Nézegethető: googlemaps térképLeisztinger a KÖKI Terminál beruházás mögött? Kőbánya-Kispest az unciklopédián: KÖKI Szabadállam

Metróállomások sorozatunkhoz kapcsolódó bejegyzésünk: Kálvin téri metrómegálló 

összegyűjtve: metróblog

Kőbánya-Kispest (lit. Stonemine - Little Pest) is the southern terminus of the M3 Line (North-South line) of the Budapest Metro. It is also a railway station. In Budapest people sometimes call this station Köki, which is short for Kőbánya-Kispest. It is the largest meeting-point in South-Pest. Next to the station, there is a huge housing estate with concrete block of flats.
A BKV bus (bus no. 200) run from here to Budapest Ferihegy International Airport.

Station information
Opened 1980
Type surface terminus
Platforms 1 island platform

3 megjegyzés:

BB írta...

A budapestjövője blogról
http://budapestjovoje.freeblog.hu/archives/2009/01/16/Kepriport_a_KOKI_bontasarol/

Névtelen írta...

http://neonspot.blogspot.com/2008/11/blog-post_6404.html

http://neonspot.blogspot.com/2008/11/blog-post_26.html

BB írta...

Király képek. Photoshop v. vmi szűrő?