2009. január 17., szombat

Baráti villámlátogatás a Gloriett lakótelepen

Budapest, Etalon Sport, Gilice tér, Iharos Sándor, Magyarország, Pestszentlőrinc, sportiskola, XVIII. kerületA Belváros blog szerkesztőgárdája a külvárosban, expediciót szervezett Pestszentlőrincen tett baráti látogatást. Ígéretes kapcsolatot létesítettünk a benszülöttekkel helyi lakosokkal és megtekintettük a kerület nevezetessségeit, különös tekintettel a kocsmákat illetően. Meglátogattuk az Etalonsport Általános és Sportiskolát (1186 Budapest, XVIII. Tövishát u. 8.), ahol elbeszélgettünk a dolgozókkal az aktuális kérdésekről. 

"Kerületünk (XVIII.) legfiatalabb általános iskolája a Gloriett - közismert nevén a Sallai - lakótelepen az erdő szélén áll. 1989-ben kezdődött meg itt az oktatás. A hatalmas, tágas épületben 16 tanterem és 8 szaktanterem, (ebből egy számítógépes terem), tornaszobák, egy tornacsarnok, egy 5000 kötetes könyvtár, valamint kiállítások, bálok rendezésére alkalmas aula, és egy tágas étterem van."

Budapest, Etalon Sport, Gilice tér, Iharos Sándor, Magyarország, Pestszentlőrinc, sportiskola, XVIII. kerületEmléktábla az iskola falán:

Iharos Sándor
(1930-1996)
atléta, tizenkétszeres világcsúcstartó
az 1955-ös esztendőben a világ legjobb sportolója
kerületünk lakója emlékére.

Vetettünk néhány szakértő pillantást a Gloriett (néhai Sallai) lakótelepre, olyasmiket mormogva lelógó bajszunk alatt, hogy "a késő-kádárizmus építészete", "Aquincum párja", "az emberarcú lakótelep paradoxona", valamint "a módszerszerváltás évében".

Ez a környék megtetszett (olcsó sörök), még visszatérünk. Sallait meg hozzászámolhatjuk Matuska Szilveszter (Sylvestre Matuschka) áldozataihoz.



Budapest, Etalon Sport, Gilice tér, Iharos Sándor, Magyarország, Pestszentlőrinc, Gloriett, sportiskola, XVIII. kerületA városrész neve a valamikor itt állt, a bécsi Gloriette mintájára Gloriettnek nevezett kör alaprajzú épületre utal, amelyet Mayerffy Ferenc emeltetett 1814-ben, amikor a Napóleon legyőzése után Bécsben ülésező nagyhatalmi konferencia vendégei látogatást tettek Pest-Budára, és ebből az alkalomból a Szent Lőrinc pusztán katonai parádét tartottak. A porosz, az orosz és a Habsburg uralkodó a mai Gilice téren emelt kilátóból szemlélte a parádét. Az épület később Krepuska Géza professzor tulajdonába került, aki a szőlőbirtoka szélén álló épületett gazdasági célra hasznosította. Az épületet a második világháború alatt a visszavonuló német csapatok felrobbantották. (Wapedia)

1 megjegyzés:

BB írta...

Határai: Iparvágány vonala a Dalmady Győző utcától - Körös utca - Péterhalmi út - Gilice tér - Közdülő út - Nagykőrösi út - Méta utca - Sallai Imre utca - Fürst Sándor utca - Varjú utca - Garay utca - Bókay Árpád utca - Madarász utca - Wlassics Gyula utca - Dalmady Győző utca az iparvágányig.
2. Története

Gloriett ábrázolás
A városrész neve a valamikor itt állt, a bécsi Gloriette mintájára Gloriettnek nevezett kör alaprajzú épületre utal, amelyet Mayerffy Ferenc emeltetett 1814-ben, amikor a Napóleon legyőzése után Bécsben ülésező nagyhatalmi konferencia vendégei látogatást tettek Pest-Budára, és ebből az alkalomból a Szent Lőrinc pusztán katonai parádét tartottak. A porosz, az orosz és a Habsburg uralkodó a mai Gilice téren emelt kilátóból szemlélte a parádét. Az épület később Krepuska Géza professzor tulajdonába került, aki a szőlőbirtoka szélén álló épületett gazdasági célra hasznosította. Az épületet a második világháború alatt a visszavonuló német csapatok felrobbantották.
A mai városrész két egykori városrész, a Gloriett-kertváros és a Madártelep egyesítéséből jött létre.
A Gloriett-kertváros határai voltak: Vaskút utca a Sallai Imre utcától - Varjú utca - Sallai Imre utca - Fogoly utca - Nemeske utca - Bököny utca - Szalafő utca - Gádoros utca - Fiume utca - Péterhalmi út - Gilice tér déli és nyugati oldala - Sallai Imre utca a Vaskút utcáig.
A Madártelep határai voltak: Batthyány Lajos utca a Petőfi utcától - Dalmady Győző utca - Üllői út - Körös utca - Fiumei utca - Gádoros utca - Szalafő utca - Bököny utca - Nemeske utca - Fogoly utca - Sallai Imre utca - Varjú utca - Petőfi utca a Batthyány Lajos utcáig