2009. január 17., szombat

Pollack Mihály tér: közterület kisajátítása?

belváros, Budapest, gerilla, K. und K, kisajátítás, korrupció, közterület, Magyar Rádió, Pollack Mihály tér, rendezvény, VIII. kerület, városvédelem, városvédő, építész
Közterület de facto kisajátítása?

Khm, könnyű a Rió Cafenak és a Zöld Pardonnak beépíteni a közterületet/zöldterületet/közparkot, ha egy Molnár Gyula áll a seft mögött. De ki áll a Magyar Rádió épülete melletti Pollack Mihály tér beépítése/kisajátítása mögött?


A nyári rendezvények után télire is kint maradtak a tér felét elfoglaló fémvázas sátrak, vélhetően olcsóbb kint hagyni őket egész évben, mint állandóan újraépíteni-bontani őket.

belváros, Budapest, gerilla, K. und K, kisajátítás, korrupció, közterület, Magyar Rádió, Pollack Mihály tér, rendezvény, VIII. kerület, városvédelem, városvédő, építész

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

én engedélyeztem

airdace írta...

Ez egy kicsit hosszabb történet. Szerintem már tavalyelőtt is ott voltak, és soha nem volt bennük semmilyen rendezvény. A Pollack Mihály térre és környékére a mélygarázst építő cég ha jó emlékszem 99 év használati jogot kapott. Ő építette a pavilonokat, engedély nélkül, ami ellen a kerület eljárást indított, de valamiért ennek mégsem látszik az eredménye. Hát ennyi, mi meg nézzük a pavilonokat. Szépek, nem?

BB írta...

Nyáron volt vmi mozgás bennük, de igazából csak most figyeltünk fel a pavilonokra. Köszi az infókat, utánanézünk, mert nincsen jobb dolgunk :D

Névtelen írta...

Álumíniumból van? Szólók a testvíreknek, magyünk a ladával!

Névtelen írta...

Csak óvatosan, őrzik őket.

Névtelen írta...

Folyamatos az építkezés a Pollack Mihály téren
Dátum: 2008-02-14 09:02:48
Egymásra mutogatnak a hivatalok, de az engedélyeket senki sem tudja felmutatni. A budapesti Pollack Mihály téren közben folyamatosan építik a pavilonokat, egyebek mellett kávézók lesznek a területen. Sok a kérdés, de nem mindenre van még válasz.


Folyamatos az építkezés a fővárosi Pollack Mihály téren. Épülnek a pavilonok a palotanegyed által közrezárt területen. Csak azt nem tudni továbbra sem, hogy milyen engedélyek alapján. Korábban ugyanis érdeklődtünk a józsefvárosi hivatalban, de ott azt mondták, mivel az önkormányzat mint tulajdonos érintett az engedélyezés ügyében, az eredeti tervek jóváhagyását nem a VIII. kerületi, hanem a ferencvárosi hivatal intézte.

- A Ferencvárosi Építésügyi Hatóság csak a mélygarázs engedélyezési eljárásának lefolytatására volt kijelölt. A mélygarázs felett a Pollack Mihály téren, a felszínen tervezett építési tevékenységekre nem szólt a kijelölés. Azt a VIII. kerületi, helyi építésügyi hatóság folytatja, amennyiben építési engedélyhez kötött tevékenységekről van szó.

MR/Pintér Zsolt
- Az hogyan lehetséges, hogy a VIII. kerületnél azt mondták, hogy a felszínhasznosítással kapcsolatos dolgokról ugyan a VIII. kerület döntött, de mivel építési engedélyt a saját területére nem adhat ki, nekünk azt mondták, hogy Önök engedélyezték, a IX. kerület.

- Erről én is a sajtóból értesültem. Csodálkozunk rajta. Éppen tegnap érkezett egy levél a VIII. kerületi építésügyi hatóságtól, amelyben tőlünk kérdez adatokat.

- Már állnak az épületvázak. Amikor már készen van valami, akkor kezdünk neki az engedélyeknek, vagy hogy van ez?

- Elvileg, ha egy építési tevékenység engedélyhez kötött vagy bejelentés tudomásul vételéhez kötött, akkor ennek a papírmunkának, az engedélyezési eljárásnak és a bejelentés megtételének és a tudomásulvétel megvárásának meg kell előznie a fizikai munkát.

- Adtak ki engedélyt a mélygarázs mínusz egyedik szintjére étteremre?

- Ez is az egyik kérdése a VIII. kerületnek, és ezt fejből nem tudom, és már tegnap az olvasáskor sem tudtam. De úgy is fogalmazhatnék, hogy nem adtunk rá engedélyt, azaz meglepetéssel fogadtuk ezt a kérdést.

Visszahívtuk a józsefvárosi önkormányzatot, ahol közben úgy határoztak, hogy csak a jegyző nyilatkozhat, ám őt nem tudtam elérni. Ezért arra kértek, írjam meg levélben a kérdéseimet, amelyekre válasz még nem érkezett. Megtudtam, állítólag ők sem adtak engedélyt a Pollack Mihály téren épülő pavilonokra, amely közben már szinte teljesen elkészült. A Pollack Mihály tér rendezéséről szóló eredeti tervek egyébként még teljesen másról szóltak évekkel ezelőtt. Akkor még ötszintes mélygarázs és a tér parkosítása szerepelt papíron. Még az engedélyezési tervek között sem tüntették fel, hogy a felszínen éttermek lesznek, amelyek kiszolgáló egységei a mélygarázs mínusz első emeletén kapnának helyet. Ezt támasztja alá az a tűzoltósági szakhatósági vélemény is, amely épp a napokban készült el és amelyet megküldtek a VIII. kerületnek is. E szerint a tér jelenlegi kialakítása nem egyezik meg az eredeti tervekkel, amelyeken egyébként szerepelt a téren lévő közintézmények tűzoltási útvonala, amire most a felszínt hasznosító kft. ráépítette a pavilonokat. Ahogyan a kerületi önkormányzatnál ígérték, csütörtökre válaszolnak, és magyarázatot adnak erre és végre talán arra is, hogy milyen engedélyek alapján kezdődött az építkezés a Pollack Mihály téren.

(Sipos Ildikó)

Névtelen írta...

Nem lehet oltani és életet menteni egy tűz kitörésekor a Magyar Rádió főépületénél a Pollack Mihály téren - derült ki egy tűzoltógyakorlat során. Géczi Béla tűzoltó ezredes, a Közép-Pesti Tűzmegelőzési Régió vezetője elmondta, hogy a tűzoltókocsik nem férnek a homlokzathoz a téren épülő pavilonok miatt, ezért le kell bontani azokat.
Hirdetés
Nem lehet úgy megközelíteni a Magyar Rádió főépületét, hogy oltást vagy mentést lehessen végrehajtani - derült ki a keddi gyakorlati próba során, amelynek alkalmával a tűzoltók gépjármű-fecskendőt és magasból mentőt is vezényeltek a Pollack Mihály térre.


Tűzoltógyakorlat a Pollack Mihály téren (Fotó: Tenczer Gábor) (képgaléria)Géczi Béla tűzoltó ezredes kiemelte: nem sikerült elérni az emelővel a rendelkezésre álló területről az épület homlokzatát.

Az épület megközelíthetőségének akadályát a Pollack Mihály téren ideiglenesen elhelyezett pavilonok jelentik, ez pedig nem teszi lehetővé a közlekedést azon az útvonalon, amelyet korábban a tűzoltóság a tér rendezésekor jóváhagyott - hangsúloyzta a Közép-Pesti Tűzmegelőzési Régió vezetője.

A józsefvárosi önkormányzat fennmaradási eljárást folytat le, ez arra utal, hogy nincs építési engedélyük a pavilonoknak - közölte Géczi Béla.

Az ezredes kiemelte: a pavilonok a Magyar Rádió épülete mellett a Pollack Mihály téri mélygarázs tűzoltási feltételeire is kedvezőtlenül hatnak, ugyanis a hő- és füstelvezető nyílások bekerülnek a pavilonok alá, ami pedig a működés korlátozottságát, vagy teljes ellehetetlenülését eredményezné.

A tűzoltóság értesítette az önkormányzatot, amely gyors intézkedését ígért, emellett megpróbálják saját hatáskörben a pavilonok bontására bírni a kivitelezőt - mondta a Közép-Pesti Tűzmegelőzési Régió vezetője.

Csécsei Béla kerületi polgármester elmondta, hogy az önkormányzat nem pavilonokat, hanem nyitott teraszokat akar, és ha nem férnek el a tűzoltók, akkor arrébb kell rakni, vagy át kell alakítani azokat.

Takács Attila, a térhasznosító cég vezetője annyit nyilatkozott, hogy 2-3 napon belül lesz megoldás a problémára.
Hanganyag: Tenczer Gábor

Névtelen írta...

óváhagyott tervek alapján épültek pavilonok a Magyar Rádió előtti téren, az építkezést azonban média-hecckampánnyal akarják lejáratni - állítja a STOPnak a vitatott Pollack Mihály téri beruházás műszaki vezetője. A cég vitatja a tűzoltóság helyszíni szemle alapjáni álláspontját, miszerint az építmények miatt nem lehetne oltani. Szerinte ez a terasz kétméteres keskenyítésével könnyen megoldható.

Kapcsolódó cikkek
Botrány a Rádiónál - életveszélyes a helyzet!


Papíron árnyékolástechnikai és vagyonvédelmi berendezésként feltüntetett pavilonokat emelt egy cég a Magyar Rádió épülete előtt, az építményeket azonban a tűzoltóság problémásnak találta, szerintük tűz esetén nem tudnának biztonságosan oltani a helyszínen. Az ügyben eljáró építésügyi hatóság két pavilont már elbontatott - számolt be nemrégiben a STOP. Előző cikkünk megírásához is szerettük volna megtudni a beruházó véleményét, a céget azonban a tudakozóban fellelhető telefonszám híján nem értük el.

Cikkünk nyomán jelentkezett Takács Attila, a Pollack Projekt Kft. műszaki vezetője, aki az alábbiakat tartotta szükségesnek közölni: a VIII. kerület által 2006 augusztusában meghirdetett nyilvános pályázatot - amely a Pollack Mihály tér gasztronómiai hasznosításáról szólt - a Pollack Projekt Kft. saját terveivel októberben nyerte meg, amelynek értelmében az étterem létesítésén túl a beruházónak gondoskodnia kell - a pályázat összetettségéből adódóan - például az utcák karbantartásáról és takarításáról is.

2007 szeptemberében - a felújított tér átadásakor - a Pollack Projekt Kft. mindössze egyetlen teraszt állított fel, majd 2008 januárjában megkezdődött a többi terasz építése is, a 2006-os tenderben jóváhagyott tervek alapján. A Magyar Rádió ekkor - állítja a műszaki vezető - mégis olyan szenzációhajhász médiakampányba kezdett, amely a különböző hangzatos és botrányszagú szalagcímek révén próbálta a beruházó céget, illetve az egész építkezést lejáratni - fogalmazott Takács Attila.

Egy újabb egyeztetés és helyszíni szemle után aztán kiderült, hogy mégsem kell a Magyar Rádió és az Esterházy-palota előtti - korábban bontásra ítélt - teraszokat eltüntetni, ugyanis az öt terasz egyáltalán nem jelent olyan fokú tűz- és életveszélyességet, mint azt a korábbi helyszíni szemlék állították. A tűzoltóság egyik legnagyobb, darus kocsija is felvonult a helyszínen, a XIII. kerület építési osztályának új, módosított határozata értelmében pedig végül csak az egyik terasz szélességét kellett tíz méterről nyolc méterre csökkenteni, hogy a tűzoltóautó - egy esetleges mentés során - minél gyorsabban és kényelmesebben tudjon ráfordulni a Magyar Rádió előtti területre.

Takács Attila hozzátette, hogy ezzel a tűzprobléma tulajdonképpen megoldódott, a további - elsősorban a mélygarázst érintő - építkezések pedig folyamatos engedélyeztetés alatt állnak, amennyiben pedig bárki szeretne még bővebb információt szerezni az építkezés további részleteiről, nyugodtan vegye fel a kapcsolatot a céggel.