2009. január 22., csütörtök

Üdüljön vidéken, jöjjön Floridába

Amerika, Egyesült Államok, eszképista, eszképizmus, jacht, yacht, Florida, hova menjünk, Miami, United States of America, USA, vidéki turizmus, Myaami Ha Ön vidéken pihenné a Világfővárosunk nyüzsijét, akkor ajánlunk Önnek egy kellemes helyszínt: Floridát. A vidéki turizmus szakértője, Levente baráti tanácsai következnek.

Akit a sors (vagy valamelyik légitársaság) Floridába vet, valószínűleg Miamiban kezdi majd az útját. Ajánlom, hogy ne sajnálja a pénzt és már a reptéren béreljen autót, ami az USA-ban sokkal-sokkal olcsóbb, mint Európában.
Egy navigátor USA-kártyával létszükséglet, térképet el kell felejteni. Különben úgy járnak, mint én, amikor az asszony hirtelen szólt, hogy "most kell jobbra térni", de én a baloldal legszélső sávján voltam.
Miami, eredeti nevén Myaami, az őslakos indiánok nyelvén annyit tesz, mint "downstream people", azaz "alsóvizek népe". Az ősi neveket még ma is őrzik az olyan nevek, mint a Tamiami Road és az Opa Locka.

Amerika, Egyesült Államok, eszképista, eszképizmus, jacht, yacht, Florida, hova menjünk, Miami, United States of America, USA, vidéki turizmus, Myaami Miamiban feltétlenül meg kell tekinteni a beach-et, a híres Art-Deco negyeddel. Van itt minden, ami egy turistát érdekelhet: marihuana, bodybuilderek, skateboard, jamaicai zene, hajléktalanok, unatkozó milliomosok, rengeteg rendőr stb.
Érdekes, hogy este 10 óra után senki nem tartózkodhat a parton és ezt kizárólag a teknősbékák miatt vezették be, hagy valamikor ők is bulizhassanak.
Miamiban lakni drága mulatság, ezért azt ajánlanám, hogy Fort Lauderdale-ben keressenek szállást. A zsugori Európával szemben itt még mindig szobára kell fizetni és nem személyenként. Király szállást lehet találni 4 embernek már 80 dollárért, de van ennél olcsóbb is.

Amerika, Egyesült Államok, eszképista, eszképizmus, jacht, yacht, Florida, hova menjünk, Miami, United States of America, USA, vidéki turizmus, Myaami Angol nyelvtudás jó, de a spanyol még jobb. Egyébként maga a Florida név onnan ered, hogy a spanyol Ponce de León 1512-ben, pont Virágvasárnapján fedezte fel (Pasqua Florida).
Fort Lauderdale kb. 45 percnyire van innen kocsival és ha már erre járnak, okvetlenül tegyenek egy sétát a híres Las Olas Boulvard-on, ahol többek között olyanoknak van hétvégi vityilójuk, mint Madonna és Ricky Martin.
Egyik ismerősöm szerint a pénz nem boldogít és rájöttem, hogy az itt parkoló yacht-ok csak arra valók, hogy a sok kétségbeesett embert elrejtsék.
Amerika, Egyesült Államok, eszképista, eszképizmus, jacht, yacht, Florida, hova menjünk, Miami, United States of America, USA, vidéki turizmus, Myaami Innen elég messze van ugyan, de nem lehet kihagyni a kis déli szigeteket, az ún. Florda-Keys-t, amelyek közül a legismertebb a Key West, a maradék hippi-nemzedék utolsó
Gibraltárja. Itt található az USA legdélibb pontja, a Southermost Point, ahonnan már csak 90 mérföldnyira van Kuba, az egyesek által igen kedvelt nyaralóhellyel, a Guantanamo-Bay-el.

Amerika, Egyesült Államok, eszképista, eszképizmus, jacht, yacht, Florida, hova menjünk, Miami, United States of America, USA, vidéki turizmus, Myaami Ne hagyják ki Hemingway házát sem meg a híres kocsmát, a Sloppy Joe-t a Duval Street-en. Itt rendezik meg minden évben a Hemingway-utánzat versenyt.
Aztán irány Eszak-nyugat: FT Myers, Tampa,Sarasota. Ha erre járnak, nehogy elmulasszák a világ egyik legszebb kis szigetét, a Sanibel Island-ot.
A belföld irányában van Everglades Nemzeti Park, ami hihetetlen mennyiségű aligátorral, pelikánnal és egyéb állatokkal felszerelt mocsárvilág.

Amerika, Egyesült Államok, eszképista, eszképizmus, jacht, yacht, Florida, hova menjünk, Miami, United States of America, USA, vidéki turizmus, Myaami


Nagy attrakció Orlando a Disney-parkokkal. Ne Orlando-ban keressenek szállást, hanem a sokkal olcsóbb Kissimmee-ben, ami Seminole indián nyelven "Csillagos Eget" jelent. Ez talán egy enyhe célzás lehet a parkok belépődíjáról. 9/11 óta minden táskát végignéznek a bejáratnál. Ollót, bicskát, stb. hagyjanak a szállodában.

merika, Egyesült Államok, eszképista, eszképizmus, Florida, hova menjünk, jacht, Miami, Myaami, United States of America, USA, vidéki turizmus, yachtAkinek ezek után még mindig van pénze és energiája, látogassa meg a Cape Canaveral-t a Kennedy Space Center-rel és ha szerencséjuk van, épp akkor fognak fellőni egy rakétát vagy szatelitet.
Jó utat!

Nincsenek megjegyzések: