2009. január 11., vasárnap

Harc a világ újrafelosztásáért

"Ha leereszted a kerekem, te tapló, akkor nem tudok arrébb állni! Ha kitűznél egy hasonló papírt, hogy zavar, hogy itt állok, talán arrébb állnék. Így nem."

Trurl aka Sagschön kolléga következik, a "15 perc alatt egy posztot" műfaj világbajnoka.

parkolás, közlekedés, Budapest, harc, parking, I. kerület, mobilizáció, motorizáció, Lada
Ha leereszted a kerekem, te tapló, akkor nem tudok arrébb állni! Ha kitűznél egy hasonló papírt, hogy zavar, hogy itt állok, talán arrébb állnék. Így nem, parkolás, közlekedés, Budapest, harc, parking, I. kerület, mobilizáció, motorizáció, Lada
Lada, Budapest, Belváros, Zsiguli, blogBrit kutatók és a népszerű közvélekedés szerint az emberiség természetes állapota a háború, és a béke csak az erre való felkészülési idő. Ezt alátámasztja a legtöbb hollywoodi akciófilm is, ahol a véres jelenetek szünetében a vér lemosása után némi dugással és érzelmeskedéssel próbálnak a főszereplők rekreálódni és erőt gyűjteni.

Svéd tudósok kimutatták, hogy még egy-két békeév és a társadalom háborús igénye kielégül valahol. Molotov-koktél, símaszk, zászlók, barrikád? Ugyan! Ezek a lázadás ünnepi teadélutánjai. Amerika történelemkönyveinek lapjain dicső szavak szerepelnek: függetlenség, szabadság, rabszolgafelszabadítás - miközben szabadidejük nagyobb részében az alkoholista aranyásó redneckektől Lincolnig szorgos indiángyilkolással ütötte el a legtöbb szabadsághős a hétköznapok unalmas óráit

MAN, car, Budapest, race, teherautó, Dakar, Hungary, MagyarországA pesti flaszteron sincs ez másképp: non-stop csörgedezik a posztnacionalista gerillaháború.
Gazdasági válság ide, korrupció oda - a kisemberek megtalálják a maguk csetepatéit.
A tudomány meghódította a világűrt és a Holdat, de a tömegek létharcának terepe továbbra is az utca és a parkolóhelyek maradtak.

Lassacskán nicsenek orrszarvúk és zebrák és csak az ecetfa mutáns változatai képviselik a biódiverzitást.
Helyette itt a vaskor szafarijaként zajlik az autós hordák bandaháborúja.

Ugyanolyan kegyetlen mint a gorillák területszerző harcai, ugyanolyan kíméletlen, mint a vereshangyák rablóhadjárata fekete kollégáik ellen.
Talán Buzzati írja valahun, hogy autóba ülve az ember kénytelen-kelletlen visszasüpped mentálisan a korai pattintott kőkorszakba.

parkolás, belváros, Budapest, parking, Hungary, Magyarország, car, autó, közlekedésHa gyalogosan közlekedik, akkor még hajlandó ismerni és elismerni a genfi egyezményeket és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.
Ha volán mögé ül, akkor hajlamos ezeket papírrongyoknak tekinteni. Kiül a pofájára az ingerszegénység, a szemérmetlen piacfundemamentalista fogyasztói önkény.

Az autó a mozgó kastély, a megvédendő mobil privátszféra, a házi erőd. Ezeken furikáznak az pusztuló civilizáció utolsó rablólovagjai, lépésben araszolva zarándokolnak neon-jeruzsálemeik a plazák és outletek felé.
A gépkocsivezető sérülékenysége és folytonos fenyegetettsége tudatában folyamatosan adagolja önmagának az adrenalint.

A képeken szereplő - az őt megalkotó Homo Technicus-szal együtt - kihaló fajt képviselő Lada névre hallgató species láthatóan orvvadászok áldozatául esett.

zebra, pedestrian, gyalogos közlekedés, tresspassing, Budapest, Hungary, belváros, Magyarország, I. kerület, közlekedésAz ember itt már tehetetlen. Ő már csupán szenvedő passzívum a történetben. Helyette a gépkocsi próbál elkeseredetten kommunikálni biológiai ellenfeleivel, akik legsérülékenyebb részét, a futóművét vették célba.
Valaha, a gépesedés egy korábbi szakaszában az utca még a liberálisok megálmodta polgári nyilvánosság egyik magasztos civilizációs tereptárgya volt.
Ma az utca dzsungel, a magánszférák csöppke tankjai uralják, amit legeklatánsabban a nagyvárosi cirkálók képviselnek.
A képek egy röpke haditudósításként morzsányi hírt adnak a demokratikus ököljog frontvonalából.

A képeket látva, Hobo után szabadon mondhatjuk

"messze Gáza, Bagdad, messze Guantanamó...,
messze a világ vérszivattyúi
de közel a vérszomjas
pesti karosszériadaráló."

A legendás pesti srácok utódai T 34-esek helyett Zsiguli kerekek elleni terrorcselekményekkel partizánkodják ki magukat.

ARO, Kolozsvár, terepjáró, SUV, oldtimer, ClujMa még csak fékolaj, húgy és kutyagumi folyik utcáinkon, holnap tán emberi agyvelőben fogunk bokáig gázolni.

Mi szóltunk! :)

P.s.: Hálás köszönet Peticu aka Malacnak a témáért.

Trurl előző írásai: A halálon túlról, Dugj meg (erotika meg ilyesmi a metrón)

Nincsenek megjegyzések: