2009. január 19., hétfő

Jöjjön velünk melegedni Thaiföldre

Levente jóvoltából elhagyjuk a bides-koszos-romos világfővárosunkat és elmegyünk lazítani Thaiföldre, ahol nem kell fűteni. Gyüjjön velünk.


Koh Samui szigetén lógattuk a beleinket már két hete és, a sziget hagyományainak megfelelően, mi is kibéreltünk egy kétütemű, hihetetlenul erős, 2 LE-s mopedet, amivel a Chaweng Beach környékét fedeztük fel, iszonyú pöfögés és globális felmelegedés közepette. A céghelyiség, ahol a mopedre szert tettünk, 2 db bádoglemezből állt, ebből egyik a tető volt, a másik a monszun állásától függően változtatható falat jelképezte.


Az eladó, aki csupa csont és pattanás volt, lelkemre kötötte, hogy nehogy elveszítsem a kulcsot, mert Buddha minden lótuszvirága sem tud majd megvédeni a következményektől. Közölte velünk, hogy a moped tipp-topp állapotban van, csak a pótkulcs hiányzik és a moped lábai, amire fel kéne állítani majd.

Nekivágtunk a Vadkeletnek és néhány alvó, fekvő, gondolkodó, pihenő és gyónni készülő Buddha szobor után észrevettük, hogy a félve őrzött kulcsot valahogy mégis sikerült elveszíteni. Ott álltunk, egy pöfögő mopeddel, a Lamai Beach-en alkonyatban és mivel nem volt pótkulcsunk, nem lehetett leállítani a büdös, pattogó dögöt és a benzin is fogytán volt már.

Elkaptam egy bennszülöttet és kézzel-lábbal próbáltam elmagyarázni, miről is volt szó. Lám, csodák még vannak, Buddha jóvoltából meg is értett. Azt javasolta, hogy pattogjunk el a Lamai vásárig, aminek, a sors iróniájából az volt a neve, hogy Ba Lin, ahol majd frankó kis kulcsot fog készíteni az ott működő kulcsmester. Nem volt más választás, elrobogtunk a megadott irányba és tényleg ott volt a vásár. Szerintem oda még élő turista nem tette a lábát, mert percek alatt híre kelt, hogy egy őrült fehér pár tartózkodik ott és valami misztikus okból kifolyólag egy zakatoló mopeddel sétálgat a piacon.

Hatalmas tálakban, vízben álltak fej és farok nélküli állatmaradványok, szerintem valami patkányféle volt. Frissen sült sáskát kínáltak ólommentes újságpapírba csomagolva. Hatalmas műmellekkel felfegyverkezett transzvesztiták kínálták magukat, kábítószert is kínáltak nekünk olcsón, szóval: a hangulat a tetőfokára hágott.

Kétségbeesetten kerestük a kulcskészítőt, akinek szerintem a környék moped-tolvaj maffiája volt az állandó és igen hálás kuncsaftja. Hála pár baht-nak sikerült megtalálni a mestert. Kíváncsi voltam, hogyan dolgozik és nagy figyelemmel kísértem.

Kiváló szakember volt. Először látásból megállapította, milyen típusú kulcs kellett. Nagy rémületünkre leállította a motort, de néhány reszelő-mozdulattal egy kész kulcsot varázsolt nekünk.

Így még éjfél előtt visszazötyögtünk a Chaweng-re és jónéhány Singha-sörrel öblítettük le a kalandos nap porát.


View Larger Map

Nincsenek megjegyzések: