2009. január 24., szombat

Tandem Cafe: kommerek a kapitalizmusban?

blog, blogsznob, Budapest, Cafe, Ferencváros, IX. kerület, kocsma, kávézó, Magyar Nemzet, Magyarország, MSZP, Pipa utca, Pub, Raga 2000 Bt, SZDSZ, Tandem Kávézó, VásárcsarnokTandem Café
kávézó, pub, söröző, klub
Cím: 1093 Budapest, IX. kerület, Pipa utca 6.
Telefon: 1/218-9319
Honlap: www.tandemcafe.hu
Tulajdonos: Raga 2000 Bt (ex-Ráczkert?)

A megboldogult V. Bejáró ("a Nagyvásárcsarnok négy Pipa utcai bejáratával szemben") helyett.

Lendületes tervekkel nyitott, amolyan interaktív kocsmaként, laptopos blogíróknak és környezettudatos bringásoknak (biciklibarát rögzítőkarikák a kocsma külső falán). A megnyitón állítólag a fél Critikal Mass keménymag megjelent, Küküvel és társaival.

blog, blogsznob, Budapest, Cafe, Ferencváros, IX. kerület, kocsma, kávézó, Magyar Nemzet, Magyarország, MSZP, Pipa utca, Pub, Raga 2000 Bt, SZDSZ, Tandem Kávézó, Vásárcsarno"És keress meg minket akkor is, ha:
programjavaslatod van,
úgy gondolod, szívesen tartanál itt zártkörű bulit,
vetítéssel egybekötött, zártkörű nyaralási élménybeszámolót tartanál a barátaidnak,
valami más, lehetetlennek tűnő ötleted van, hátha találunk rá megoldást.

Ha szeretnéd, hogy a te fotóidat is kiállítsuk, a következő kiállítások témáiról és a további részletekről itt tájékozódhatsz. Ha a témák tetszenek, és nem vagy tagja a Budapest Photobloggers-nek, de már van fotó blogod, kérheted felvételedet közéjük (a regisztráció ingyenes).

blog, blogsznob, Budapest, Cafe, Ferencváros, IX. kerület, kocsma, kávézó, Magyar Nemzet, Magyarország, MSZP, Pipa utca, Pub, Raga 2000 Bt, SZDSZ, Tandem Kávézó, VásárcsarnokHa még nincs fotó blogod, csinálj egyet, például itt! És ha további kérdésed van, írj nekünk!" (tandemcafe.hu)

Blogerek és biciklisták

A blog egyesek szerint az exhibicionizmus tömeges megnyilvánulása, mások szerint a virtuális közösségek sajnálatos térhódítása, megint mások szerint viszont a ma ismert tömegmédia hanyatlását előkészítő fantasztikus újítás. Egy biztos, az internetes naplót vezető blogerek virágzó közösségére építve kávézót nyitni ma jó üzletnek tűnik.

"Ezt ismerte fel a Tandem Café két tulajdonosa, akik maguk is jegyzett blogerek. A két hölgy láthatóan semmit nem bízott a véletlenre, a megnyitóra egy jól célzott fotókiállítással mindjárt odacsalták a manapság szintén feltűnő aktivitást mutató biciklis szubkultúra képviselőit is. Így történhetett, hogy a nyitóbulin méregdrága megasztáros, barátok köztös sztárvendégek nélkül is zsúfolásig megtelt a kávézó mindkét szintje. A falakat ma is a budapesti fotóblogerek képeiből válogatott, a városi biciklizés témáját feldolgozó kiállítás, valamint kinyomtatott internetes naplóbejegyzések díszítik. Blogmentesen élő átlagpolgároknak bizonyára nehéz megérteni, mit jelenthet mondjuk a "drthwlk" vagy "Mazsola" művésznevű blogereknek, hogy nyilvános helyen, papíralapon láthatják viszont saját bejegyzéseiket, az interneten olvasható többtucatnyi lelkes beszámoló alapján azonban egyértelmű: a gesztus nem maradt viszonzatlanul. Szájról szájra, blogról blogra terjed a kávézó híre.

blog, blogsznob, Budapest, Cafe, Ferencváros, IX. kerület, kocsma, kávézó, Magyar Nemzet, Magyarország, MSZP, Pipa utca, Pub, Raga 2000 Bt, SZDSZ, Tandem Kávézó, VásárcsarnoAmi a hely kialakítását illeti, itt érdekes módon nem lelhető fel a korszellemre való különös érzékenység. A Nagycsarnok mellett húzódó kis utcában a cégéren kívül csupán egy régimódi, boltíves bejárat utal az üzlet létezésére. A túlnyomórészt sötét faborítás által dominált beltér pedig nagyjából egy templomi sekrestye, egy egyetemi aula és egy francia borozó ötvözeteként jellemezhető."(tandemcafe.hu)

Újra mi, a belváros blog:
Néhányszor betértünk bevásárlás után, megmaradt a hazatérési ösztön az V. bejárat miatt, de amúgy semmi érdekes, alacsony ár-érték. Egy hajléktalanokról szóló megbeszélésre még elfárasztottuk magunkat, volt vetítés, munkanélküli szociológusok, sőt néhány szakértő is idefáradt minisztériumi elfekvőkből, de az érintettek teljes mértékben negligálták a rendezvényt. Oszt néhány próbálkozás után mi is végleg kikoptunk, mert egy idő után unalmunkban rákaptunk az itt kapható napilapok olvasására. Itt a történet:

blog, blogsznob, Budapest, Cafe, Ferencváros, IX. kerület, kocsma, kávézó, Magyar Nemzet, Magyarország, MSZP, Pipa utca, Pub, Raga 2000 Bt, SZDSZ, Tandem Kávézó, VásárcsarnokMegjegyezzük, hogy semmilyen napilapot nem olvasunk, oszt kíváncsiságból belenéztünk volna a Magyar Nemzetbe. Ha már tartanak napilapokat, meg igyé van, nem? No, pont Magyart Nemzetet nem tartanak, rossznyelvek szerint a tulaj valami MSZP-kliens. Sikerült ismételt próbálkozásainkkal felbosszantani a helyi személyzetet ("mé csak Népfasza és Népszabó van, hé?!)", oszt a hivatalos záridőben, mikor még mindenki zavartalanul rendelt, morcosan felszólított egyik pincércsaj a távozásra. No, részünkről Isten beléd, Tandem.

A komcsilibsi összeesküvés-elméletbe viszont bezavar az a tényecske, hogy Magyar Hírlap bezzeg van. Ki érti ezt?!

Olvasnivaló: index.hu az MSZP közpénzből épült kocsmabirodalmáról

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

ámadás a Magyar Nemzet ellen
AMagyar Nemzet szerint kormányra kerülése óta a demokráciában példátlan módszerhez folyamodva kívánja a Medgyessy-kabinet a lapot ellehetetleníteni.
2002.08.30 12:06

Kérem, hogy (...) tájékoztasson arról, hogy az ön vállalatának volt-e az utóbbi időben szerződése a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft.-vel, ha igen, kérem, ennek a szerződésnek a másolatát juttassa el hozzám - írja július 31-én kelt, az állami vállalatokhoz címzett körlevelében Büky Dorottya SZDSZ-es politikus, az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatója.

Elsőként a miniszterelnök személyes utasítására felbontották a lap és a lajosmizsei állami nyomda közötti szerződést. A magánhirdetők megfélemlítését követően a lapból eltűntek a hirdetések. Az ÁPV Rt. vezetése körlevelében lényegében arra szólítja fel az állami vállalatokat, hogy ne hirdessenek az egyetlen ellenzéki napilapban, amelynek eladott példányszáma naponta meghaladja a százezret.

Büky Dorottya SZDSZ-es politikus, az ÁPV Rt. jelenlegi kommunikációs igazgatója a a Magyar Nemzet birtokában lévő körlevél tanúsága szerint arról tudakozódik az állami vállalatok vezetőitől, hogy volt-e reklám- vagy egyéb szerződésük a Nemzet Lapkiadó Kft.-vel, egyben bekérette az esetleges megállapodások másolatát.

Az ÁPV Rt. portfóliójába tartozó cégeknek egyúttal eljuttattak egy kutatási anyagnak nevezett néhány oldalas dokumentumot is, hogy mintául szolgáljon számukra "a célirányos reklámtevékenység megalapozásához". Az anyag elkészítésével a D&T Piackutató és Marketing Tanácsadó Iroda Kft.-t bízták meg. A cég vizsgálatából kiderül: a médiaelemzések alapján, figyelembe véve a jogszabályi előírásokat is, az elsődlegesen javasolt országos napilapok körébe az egyik alacsony példányszámú kormánylap, a Magyar Hírlap és a Napi Gazdaság tartozik. A két újság kiválasztását szerintük az indokolja, hogy a célcsoport elérése e két lap esetén a leghatékonyabb.

A dolgozat készítői azonban siettek megjegyezni: "bár az affinitási index alapján a Népszabadság az előbbi két lapot követi, de példányszáma és általános társadalmi, információs beágyazottsága arra predesztinálja, hogy használata megfontolás tárgyát képezze." Érdekes tény, hogy annak ellenére ajánlják a Népszabadságot, hogy a dokumentumban közölt diagram szerint a Magyar Nemzet "affinitási indexe" magasabb, mint a baloldali napilapé. A Magyar Nemzet pedig az ajánlásban sehol sem szerepel. A médiumok kiválasztásának módszeréről árulkodik az is, hogy a D&T Kft. internetes honlapján a Magyar Hírlap Rt. a gazdasági társaság partnerei között van feltüntetve.
Másfélszeresére nő a Magyar Nemzet ára

Hétfőtől 145 forintba kerül majd az újság, amiért eddig 98 forintot kellett fizetni. Büki Dorotty volt SZDSZ-es képviselő, az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatója körlevelében nem javasolja, hogy az állami vállalatok itt hirdessenek - derül ki a lap mai cikkéből.

Kövesdi László lapigazgató a Világgazdaságnak elmondta: márciustól fokozatosan emelkedik a lap eladott példányszáma, amely már meghaladja a 100 ezret. A hirdetések terjedelme ugyanakkor a korábbi 4-5 oldal helyett másfélre csökkent.

Az újság címlapján augusztus 2-a óta olvasható Liszkai Gábor főszerkesztőnek az olvasókhoz intézett levele, amelyben az áremelést azzal indokolja: "a jelenlegi hatalom a Magyar Nemzet felszámolására törekszik. A kormányzati nyomás következtében hatályban lévő szerződéseinket sorra felmondják, ezért új nyomdát kell keresnünk, a hirdetések pedig gyakorlatilag eltűntek az újságból."

Liszkai az olvasókat arra kéri, továbbra is legyenek vásárlók vagy előfizetők. "A 'másik nyilvánosság' és a sajtószabadság sorsa most az Ön kezében van" - zárja levelét az Orbán Viktor exminiszterelnöktől kölcsönvett kifejezéssel.

Az ÁPV az MH-t, a Napit és a Népszabadságot ajánlja

A lap mai számában egy körlevelet ismertet, amelyben Büki Dorottya volt SZDSZ-es képviselő, az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatója " lényegében arra szólítja fel az állami vállalatokat, hogy ne hirdessenek az egyetlen ellenzéki napilapban".

Az igazgató a körlevél tanúsága szerint arról tudakozódik az állami vállalatok vezetőitől, hogy volt-e reklám- vagy egyéb szerződésük a Nemzet Lapkiadó Kft.-vel, egyben bekérette az esetleges megállapodások másolatát. Az ÁPV Rt. portfóliójába tartozó cégeknek egyúttal eljuttattak egy kutatási anyagnak nevezett néhány oldalas dokumentumot is, hogy mintául szolgáljon számukra "a célirányos reklámtevékenység megalapozásához."

A D&T Piackutató és Marketing Tanácsadó Iroda Kft.-t által tanulmányában elsődlegesen javasolt országos napilapok körébe "az egyik alacsony példányszámú kormánylap, a Magyar Hírlap és a Napi Gazdaság tartozik. A két újság kiválasztását szerintük az indokolja, hogy a célcsoport elérése e két lap esetén a leghatékonyabb" - írja a Magyar Nemzet.

A tanulmányban a Népszabadságról azt "bár az affinitási index alapján a Népszabadság az előbbi két lapot követi, de példányszáma és általános társadalmi, információs beágyazottsága arra predesztinálja, hogy használata megfontolás tárgyát képezze" - idézi a Magyar Nemzet cikke.

Névtelen írta...

Szeretettel meghívjuk
a Tandem Blogger Kollektíva jelenlegi és leendő tagjait, valamint az ideológiailag alulképzett széles néptömegeket a
2008. április 26-án, szombaton
a Tandem Café-ban megrendezésre kerülő BLOGREÁL - avagy szocialista gyermekorunk emlékei c. szórakoztató emlékestjére.