2010. szeptember 15., szerda

Színeket kap a Magyar Színház (néhai Nemzeti)

Tudtátok, hogy régen, még a Szürke Depresszió Füstjének térhódítása előtt színesek voltak a budapesti épületek? Egymástól is különböző színekre voltak pingálva, de az a sok bizbasz, csicsa, díszítmény ugyancsak ki volt színezve.

Az ókori görög szobrok is színesek voltak.

Színeket a szürkeségbe, színes várost, bittebitte, nem kell félni a színektől.


Magyar Színház, Budapest
Probably the ugliest building in Budapest.
Randa hodály, annyi szent.
DE SZÍNEKET KAP.


A Magyar Színház 1897-ben épült, többször is átalakított épületében 1966-2000 között a Nemzeti Színház társulata játszott.

A Magyar Színházat 1897-ben építették a XIX. Század hagyományos stílusában, Láng Adolf építész tervei szerint. A Rákosi-Beöthy család vezetésével alapított színház, az akkor még külvárosinak számító városrészben, az Izabella, ma Hevesi Sándor téren 1897. október 16-án tartotta első előadását. A két emelet magasságba szökő nézőtér befogadóképessége 996 fő volt. (...) 1914-ben a színházat átépítette Vágó László építész. Új előcsarnok épült s a nézőtér férőhelyeit ügyes átrendezéssel, jóval ezer fölé növelték. (...) Az államosításokig változatlanul magánszínházként működött. 1947-51 között a Nemzeti Színház kamaraszínháza, majd 1951-61 között a Madách Színház, 1962-64 között a Petőfi Színház otthona volt.

A Hevesi Sándor téren álló színház mai arculatát 1964-66-ban nyerte el, amikor átépítették Azbej Sándor tervei szerint, - a Nemzeti Színház, Blaha Lujza téren álló épületének, a metróépítkezésekre való hivatkozással történt felrobbantása miatt, - a társulat ideiglenes hajlékának.

Az épület igen nagy átalakításon ment keresztül. A régi színházat egészen a vasfüggönyig elbontották, sok helyen csak a tartófalak maradtak a helyükön. Az épület két új szinttel magasabb lett, és a tér felé is 8 méterrel terjeszkedve, jóval nagyobb alapterületűvé vált. Ezáltal lehetőség nyílott egy impozáns előcsarnok kialakítására, és a színház műhelyeinek, jelmez-, és bútortárainak elhelyezésére. A színpadot is megnövelték, s új nézőteret alakítottak ki rejtett világítással, akusztikai plafonnal. Természetesen a régi öltözőket is korszerűsítették és tíz újabbat is építettek.

MAGYAR SZÍNHÁZ (néhai Nemzeti)
cím: 1077 Budapest VII., Hevesi Sándor tér 4
www.magyarszinhaz.hu

Nincsenek megjegyzések: