2010. szeptember 12., vasárnap

Christiania, a társadalmi kísértet

42, KoppenhágaKémeink Koppenhágában jártak és leszakadt az arcuk. "Lakóinak 32,5%-a rendelkezik felsőfokú végzettséggel, és 80%-uk beszél angolul. A foglalkoztatottak 62,5%-a a tudásintenzív ágazatokban dolgozik, ami európai viszonylatban is egyedülálló. Az egy főre jutó GDP 2004-ben 56 000 euró volt." (wiki) Nem BAZ megye, nagyon nem Baz.

Ez az a hely, ahol meglelék az Utat.
Oszt egy idő után módfelett unalmasnak találták a jóltáplált és elégedett skandinávokat, oszt elsétáltak Christianiaba szakadt hippiket bámulni. Meg olcsó sört inni: itt már 900 forintnyi pénzért hajlandóak a helyi kocsmákban odalökni egy sört.

850 lakó, fejenkét egy mázsa fű. A képek szemüvegkeretbe rejtett kamerával készültek, hogy megfigyelőink ne ingereljék a rezervátum lakóit. Isten hozott Keresztényiába.

Ergének nem tetszett:

Christiania későbbi sztorija iskolapéldája a jóléti társadalmak kétoldali zsákutcájának. A szabad város egyre inkább a dániai kábítószer-kereskedelem központjává vált. Az évtizedek során többen belehaltak az elvileg itt is tiltott keménydrogok használatába, míg 2005-ben a város más részeit uraló kábszermaffia támadta meg az itteni dílereket, egy 26 éves férfi életét vesztette a lövöldözésben. A drogproblémával párhuzamosan a koppenhágai rendőrség sem könnyítette meg a helyzetet: kialakult gyakorlattá vált, hogy a városban összeszedett hajléktalanokat, drogosokat, illegális menekülteket bevitték és otthagyták a christianiai polgároknak. (...)

Úgy tűnik, mi a szabadság mámorának másnapján látogattunk el a környékre. A barakkok között sáros-pocsolyás ösvények húzódnak (harminchét év nem volt elég az önkéntes munkára?); sötét alakok méregetnek minket Christiania drogkereskedelemről elhíresült főutcáján, a Pusher Streeten; minden sarkon ki van rakva a tábla, hogy tilos fotózni; és persze a tiltás ellenére vastagon terjeng a fűszag. Apropó, tilalom: egy Christiania-kritikus újságíró tanulságos kísérletet végzett: néhány éve felállított egy sátrat a negyed közepén, mondván, hogy mostantól a Szabad Városban akar lakni. A lakók sietve elhajtották őt, hiszen nem lehet csak úgy idejönni és letelepedni. (mandiner.hu)

Christiania, fristaden, szabadváros,  hippi, városállam, Dánia, Skandinávia, fű,  hasis, önkormányzat,  kommuna
2009 december, klímakonferencia, utcai balhék, népszórakoztatás:

Copenhagen: 194 arrested after protesters set fire to barricades
Tear gas thrown at demonstrators like 'huge grey wave' during raid, as concerns grow of police crackdown.

But pressure is growing for Danish police to account for their tactics, after four days of demonstrations have seen the controversial "kettle" tactic used three times, and more than 1,500 arrests, with 200 official complaints already filed.

The 194 arrests last night took place after several demonstrations during the day had been relatively peaceful. Climate Justice Action (CJA), the network organising an attempt tomorrow to take over the official talks at the Bella Centre, were holding a party in the Fredens Eng area of Christiania at which author Naomi Klein spoke. (guardian)

Christiania, fristaden, szabadváros,  hippi, városállam, Dánia, Skandinávia, fű,  hasis, önkormányzat,  kommuna
Freetown Christiania
Fristaden Christiania

Christiania, fristaden, szabadváros,  hippi, városállam, Dánia, Skandinávia, fű,  hasis, önkormányzat,  kommuna
Among many Christiania residents, the community is known as staden ('the town'), short for fristaden ('the freetown').

Christiania, fristaden, szabadváros,  hippi, városállam, Dánia, Skandinávia, fű,  hasis, önkormányzat,  kommuna
The spirit of Christiania quickly developed into one of the hippie movement, the squatter movement, collectivism and anarchism, in contrast to the site's previous military use.

Christiania, fristaden, szabadváros,  hippi, városállam, Dánia, Skandinávia, fű,  hasis, önkormányzat,  kommuna

Christiania, fristaden, szabadváros,  hippi, városállam, Dánia, Skandinávia, fű,  hasis, önkormányzat,  kommuna
interjú egy drogra szakosodott netes újságban:

1973-ban egy időre kifogyott a marihuána, és a fellépő „szárazságban” hiánypótlásként beszivárgott a heroin. A helyiek közül többen heroinfüggők lettek, és a szervezett bűnözés is teret nyert. Közösségi összefogással azonban néhány év alatt sikerült a kemény drogokat kiszorítani. A lakosok megkérték függő szomszédaikat, hogy vagy vessék alá magukat kezelésnek, vagy költözzenek el. Brigádokat alakítva a heroinárusok lakása elé „Itt egy díler lakik” -feliratú táblákat helyeztek, ezzel is jelezve, hogy a közösség nem tolerálja a kemény drogokat. A Christianiában sok helyen látható „Say NO to hard drugs!” feliratok ma is jelzik a közösség drogpolitikai állásfoglalását. Fegyvereket és kemény drogokat nem engedünk meg itt.
(daath.hu)

Christiania, fristaden, szabadváros,  hippi, városállam, Dánia, Skandinávia, fű,  hasis, önkormányzat,  kommuna
dia és alex fanyalog:

Nekem nem tetszett, nem tudok azonosulni az igénytelenséggel. Elképesztő lepukkant hely, olyan mintha háború után lennének: égő olajos hordók, grafittik mindenfele, összetákolt házak, szétszórt szemét.. Ezzel együtt mégsem az a tipikusan undorító valami, inkább olyan, mint egy nemtörődöm gyerekszoba.. 900 gyerekkel. Ilyen mennyiségű drogot mellesleg utoljára a Kékfényben láttam. És nem kell elkapnod a tekinteted a piramisba rakott hasistömbök láttán: Azért rakták ki, hogy lásd, vegyed. 1 embert láttam összesen aki cigarettát szívott, pedig elég sokan dohányoztak :P Képzeljetek el egy városligetnyi területet, amin eszméletlen töménységű fűszag terjeng (szabadlevegőn is!), és mindenféle színes sálakban, meg lehetetlen göncökben mászkálnak az emberek a kézzel összetákolt házak között. Akárhány helyi lakossal beszéltem Christianiaról, mindenki mosolyogva beszélt róla, és imádják. Nemcsak turista látványosság, a városi fiatalok tényleg rendszeresen járnak oda bulizni. Akárhogy is, ilyen sehol máshol a világon nincs, és ha valaki Koppenhágában jár, ezt okvetlenül látnia kell, mert a leírásom alapján én sem hinném el.

"architecture without architects"

Hogy klasszikust idézzek, a város lakóinak nincs királya, mert ők anarcho-szindikalista közösség. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy legalább havi egyszer, de fontosabb ügyek esetén soron kívül népgyűlést tartanak, ahol minden christianiai lakos résztvesz és szavaz a fontos kérdésekről. Ha valaki be akar költözni a városba, a népgyűlésnek kell jóváhagynia a kérvényt. Gyakorlatilag senkinek sincs saját háza. Részben a barakkokban, részben közösen összetákolt házakban élnek, amelyek mind a kollektíva tulajdonát képezik. (Ti. nem lehet értékesíteni őket) Ha közelebbről nézzük, gyakorlatilag egy megvalósult hippi-álom a hely. A városnak egyébként kb 900 lakosa van. A város saját szabályzata tiltja a fegyvereket, a lopást, az erőszakot, a késeket, a golyóállómellényt, a kemény drogokat (amfetamin, ecstasy, kokain, heroin) és a motoros bandákat (1984-ben egy banda beköltözött és terrorizálni kezdte a jónépet. Egy gyilkosság után falugyűlést hívtak össze, és testületileg elzavarták őket) (diaesalex.blogspot.com)

szabadváros, társadalmi kísérlet
"1973-ban az akkori szociáldemokrata kormány úgy döntött, hogy társadalmi kísérletnek minősíti a Christianiát."

A felnőttek havi 175 eurót (45 ezer forint) fizetnek a vízért, a villanyáramért, a szemételhordásért, valamint a postáért.


A szinte barátias kapcsolatot talán jól jellemzi, hogy éppen most lesz focimeccs: a Rendőrség csapata játszik a Christiania Sports Club ellen (mottójuk: „Joint the Club - You'll never smoke alone”). (daath.hu)



videók:
1.



2.



3.


végezetül egy kis unholy danish zene, levezetésképpen, Satan will heal you:



hivatalos honlap: www.christiania.org
Hasonló magyar kommunák, mely majdnem mindenben különböznek Christianiától: a Zsidókaszinó a Nyár utcában + Tűzraktér + Keleti Blokk

3 megjegyzés:

phnb írta...

Pár éve volt Mo.-on egy lakásfoglaló mozgalom, ami talán alapelveiben hasonló célokra törekedett, mint ami Christianaban megvalósult, de nyomtalanul eltűnt (amúgy nem voltak jó fejek).

BB írta...

A Nyár utcai Kaszinó nem rossz kísérlet, nézd meg

Lórés írta...

Koppenhága -- København -- eredetileg valójában Kappanhágó, ahogyan Stockholm Istókhalma