2010. szeptember 14., kedd

Kopirájt a Gödörben

Budapest,  Erzsébet tér,  Gödör Klub, Magyarország,  Hungary,  copyright, blog, V. kerület,   MagyarországKopirájt = copyright, hátha valaki nem érteni újmagyart.

A szerzői jog a szellemi alkotások jogának fő részterülete az iparjogvédelem mellett. A szerzői jog az irodalmi, tudományos és művészeti művek (a továbbiakban együtt: szerzői alkotások) oltalmára hivatott.

Üres papírdobozok, lepukkant számítógépek: mintha valaki pénzt kapott volna egy kiállítás szervezésére, de csak alibizésre maradt pénz. Én mindenesetre nem lettem okosabb, hogy akkor Jeszenszkyt megölni nem kell félnetek jó lesz, avagy szimplán gyújtsuk fel az Artisjus épületét, a benne lebzselő ingyenélőkkel együtt? Mindenesetre többé nem iszom kiállításnézés előtt.



Budapest,  Erzsébet tér,  Gödör Klub, Magyarország,  Hungary,  copyright, blog, V. kerület,   Magyarország KOPIRÁJT Kiállítás Helyszín: Gödör Klub Időpont: 2010 szeptember 1.- 8. A kiállíítás ingyenesen megtekinthető kurátor: Jerzy Celichowski, Nyílt Társadalom

kurátor: Jerzy Celichowski, Nyílt Társadalom Intézet

Az első modern szerzői jogi törvényt, Anna királynő rendeletét (Statute of Anne) nagyon régen, éppen 300 évvel ezelőtt fogadta el az angol parlament. A copyright alapvetően a jogtulajdonosok érdkeit védte, akik azonban gyakran nem maguk az alkotók, hanem kiadók, ügynökségek, producerek és vállalkozások. Az utóbbi 20 évben a "minden jog fenntartva" megközelítés mellett megjelentek olyan alternatívák, amelyek az alkotók, a felhasználók és az újrafelhasználók jogai közötti egyensúly megteremtését célozzák meg.

Budapest,  Erzsébet tér,  Gödör Klub, Magyarország,  Hungary,  copyright, blog, V. kerület,   Magyarország A KOPIRÁJT kiállításon az érdeklődők megismerkedhetnek a szerzői és szomszédos jogok koncepciójával, történetével, fejlődésével és életünk számos területére gyakorolt hatásával. A látogatókat számos élmény várja: üzemeltethetnek egy könyv-szkennelő képet, megismerkedhetik a szerzői jogok fejlődésének kronológiájával egy 17 méter hosszú nyomtatványon. A mai berendezések mellett azok az eszközök is láthatók, amelyek a közelmúltban segítették a szkennelést, a digitalizálást, a másolást. Tizenkét számítógép-installáció önálló internetes kiállításokat kínál; ezeket megtekintve a látogató benyomásokat kaphat a copyright-történet technikai oldaláról. A kiállításon végigsétálva a látogató megismerkedhet olyan copyright vonatkozású területekkel, mint a youtube, a wikipedia, a szabad felhasználás és a szellemi közvagyon, a szabad szoftver és a nyílt hozzáférés, a torrent oldalak és a Creative Commons stb. A látogatók a kiállítótérben aláírhatják a Szellemi Közvagyon Kiáltványát és a „Barcelonai proklamáció az innovációért, a kreativitásért és a hozzáférhető tudásért” című dokumentumot.

Az OSA Archívum kiállítása.





Gödör Klub.
Cím: 1051 Erzsébet tér

Nincsenek megjegyzések: