2013. június 2., vasárnap

Végső lelakás, bódévárost építünk: A Gödör-Akvárium Klub és környékének rothadása

Amit tönkretehettek a parkban, azt tönkretették. A Fideszes banda, amelyik megkaparintotta a Gödröt (mai nevén Akvárium), megpróbálkozik az elképzelhetetlennel: alulmúlni az előző gazdit, az SZDSZ-t. Itt a fű helyett világvárosias bódék nőnek, ezeket számolták fel tíz éve Bukarestben városképvédelmi megfontolásból. Tekintse meg, hogy mit művel a fideszes társulat a kapzsiság jegyében Muraközy Péter vezetésével Budapest főterén. Erősen belecsaptak a fiúk a lecsóba, nagyon kell nekik egy új Maserati.


"A Gödör Klub a Design Terminálé lett, és itt is - mint bármely művelődési házban - felvettek egy programszervezőt" - válaszolta Muraközy az [origo] kérdésére, hogy miért nem pályázat útján került a programszervezői posztra. 

A pályáztatás elmaradását a közösségi portálokon sokan azóta politikai okokkal magyarázták, egyrészt, mert az őt kinevező Navracsics Tibor is veszprémi, másrészt mert Muraközy kinevezésekor a Veszport.hu portál megírta, hogy a 2010-es önkormányzati kampány során az általa üzemeltetett Tűztorony vendéglőt körülbelül egy hónapra átkeresztelte Narancs Caféra. "Ez valóban így volt, és ennek az az oka, hogy a helyi Fidesz-csoport ott tartotta a rendezvényeit. Én azt szerettem volna, hogy Veszprémben az legyen a polgármester, aki lett (Porga Gyula, Fidesz, a szerk.), mert jót tesz Veszprémnek. Egyébként az előző polgármester is fideszes volt, akit viszont nem bírtam" - összegezte városa vezetőihez fűződő viszonyát Muraközy. (origo)


Fröccskert a Design Múzeum mellett
 A Gödör Klub ezután is nonprofit alapon fog működni, idővel a klubból, lépcsős teraszból és a füves részből álló hármas egységnek önfenntartónak kell lennie. Az Akvárium Klubból származó optimális nyereséget 3-6 millió forintban határozták meg. Az alattuk található mélygarázs bevételei továbbra sem állnak rendelkezésükre, mivel állami kasszába csorognak.

2013-ra teszi Fürjes Balázs, a Gödör építési munkáinak befejezésével is megbízott nagyberuházási kormánybiztos a meglehetősen lepusztult Erzsébet Téri Kulturális Központ megújulását. Az irányításával végzett Erzsébet téri rekonstrukcióra a kormány Maros szerint 1,5 milliárd forintot szán. Arra, hogy a felújításoknak mi a határideje, pontos válaszokat nem kaptunk. Mivel Muraközy szerint a cél az, hogy az épület "arra legyen megépítve, amire használni szeretnék", őt is bevonják a beruházások előkészítésébe. (origo)

Design wc funérból (100 ft)
 A Gödör Klubot kilenc éve működtető Uni-co Kft. vezetői korábban közölték: a klub elnevezése az építésziroda szellemi tulajdona, így annak használatát nem engedélyezik az új működtetők számára. (atv)

Retrófuturisztikus design bódé Albániából (a Design Múzeum Terminál mellett)

a kapzsiság öl: itt már fű sem nő
algás tó designwécével

régebben még takarították a tavacskát, de mostanság nem fárasztják magukat a bérlők

A jövőben az utca szinten lévő teret is bevonnák a programokba: kültéri rendezvényekre akarják használni, ezért rendbe teszik a medencét: egy alvállalkozó vállalta, hogy kéthetente tisztítja majd. Terveik szerint a gyerekek például kishajókat versenyeztetnének ott, a felnőttek pedig megtekinthetnék, miként hasznosítható 40 centis vízmélység a kortárs színházi előadásokban. Mindkét akváriumklubos elmondta, a váltás óta rengeteg ötletet kaptak már az épület különböző pontjainak hasznosításáról.

Az ingatlan tulajdonosa Budapest Főváros Önkormányzata, fenntartása és vagyonkezelése a Nemzeti Erőforrás Minisztériumra (Nefmi) hárul. Englert Róbert, a KIM által üzemeltetett Design Terminál vezetője korábban azt mondta, hogy a Nefmi programszervezéssel és üzemeltetéssel bízta meg a DT-t. "Mire a beruházás elkészül, remélhetőleg a vagyonkezelés és az üzemeltetés is egy kézben lesz" - adtak hangot reményeiknek az akváriumosok. Kollégáik egyébként jelenleg a Nefmiben egyeztetnek az engedélyekről, eddigi tapasztalataik szerint a "szakhatóságok meglepően pozitívan állnak a dolgokhoz". (origo)


megint a kultur-bázis design wc-je

rent a bike, reklám, bringakölcsönző

A legnagyobb környezetszennyező, a MOL ingyenes bringaszereldéje az imázsjavítás érdekében

funéros designvécé  utoljára
már teljes pompájában élvezhető a régi-új 'törzshely'

napernyőkbódé bódé hátán, valamint ormótlan raklapokból összerakott heverők a "strandon"

igényes raklapdesign, low budgetA Coca-Colától is csöpög pénz

régebben park volt, fűvel, piknikező fiatalokkal
most a Nagy Harács sivatag
sóval behintve?
Terasz Bár, Levesbár és Tourist Information
Dagad a honfikebel, erőt, egészséget:
Nemzeti Pálinkabolt
National Pálinka Shop
Nemrég eldőlt, hogy a Gödör Klubot korábban működtető kft. helyett február elsejétől új üzemeltetője van a helynek, amelyet ezentúl Akváriumnak hívnak majd. A cég és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Vagyonkezelő Központja Muraközy Pétert bízta meg a klub programszervezői feladatainak ellátásával, aki eddig a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound programigazgatója volt. 
Az Erzsébet téri klub 2002 óta működik, azonban az eredeti – 2000-ben kidolgozott – koncepció szerint kulturális központot és parkot, egy önfenntartó multifunkcionális kulturális helyszínt álmodtak oda. A koncepció ugyan megvalósult – évente mintegy 150 ezer látogatóval és ezer rendezvénnyel –, de már lassan egy évtizede ideiglenesen működik. A fővárosi tulajdonú, de állami üzemeltetésű hely ugyanakkor rengeteg belvárosi lakót bosszant. A klub körüli parkrészen ugyanis sokan töltik az idejüket – ki kulturáltabban, ki kulturálatlanul. 

– A kormány szándéka 2013-ban pontot tenni a 9 éve húzódó átmeneti állapotra, tehát várható, hogy hamarosan végre minden helyiségnek lesz engedélye, és megnyílnak az eddig kihasználatlan termek is – mondta lapunknak Muraközy Péter. – Ami a lakossági bejelentéseket illeti, szerintem nem a zaj volt a fő gond – eleve szét kell választani a koncert-hangerőt a közösségi morajtól, de egyik sem lehetett zavaróan hangos az ott élőknek –, hanem inkább a kosz és bűz, amit a szemetelők és a környékre vizelők okoztak. Nagyobb energiákat szeretnénk fektetni ezeknek a megoldására. Például hajléktalanok helyett egy rendes takarítócéggel szedetnénk össze a szemetet az Erzsébet téren. Továbbá, új illemhelyeket alakítanánk ki a klubban, amelyeket kívülről is könnyebben meg lehetne közelíteni. A zöld részekre nem tervezünk ilyesmit, de, ha úgy látjuk, hogy szükség lesz rá, kiteszünk oda is egy toalett-konténert. Egyelőre nem látjuk a részleteket, munka közben dől majd el sok minden. Ami biztos, hogy a megszokott profilban nem lesz változás, a törzsvendégeknek emiatt nem érdemes siratniuk a helyet – nyilatkozta az új vezető, hozzátéve, hogy ugyanúgy kulturális központként fognak működni, koncertekkel, előadásokkal, táncházzal és színházzal.
– Elsősorban a szeméttel volt eddig probléma az Erzsébet téren, úgyhogy őszintén örülünk, hogy az új vezetőség szeretne megoldást találni a lakossági problémákra – reagált a Helyi Témának Puka Zsófia önkormányzati sajtóreferens, hozzátéve, hogy reméli, az együttműködés mindenki számára gyümölcsöző lesz.   (Helyi Téma)

Bódévárost építünk (Design Múzeum)
Világváros bódéiVictator: a Nagy Fideszes Bizníszbe is beszivárgott az ellenség?
A Vodafone sörösdobozai a Gödörnél

Vodafon a kiégett-széttaposott gyepen


Budapest
V. kerület
Erzsébet tér
Magyarország


régebbi képek + képek

Kapcsolódó: Achtung, életveszély: az Akvárium lépcsői (2013 június) + Gödör záróbuli + Gödör 2010: végső lepusztulás +  A Gödör kidobóemberei (Valton Security) + Korrupció a Gödörben (Kétfarkú és társai) + a nagy lepukkanás, végnapok + Lilliputi cigányok a Gödörben + Városi eszkimó a Gödörben + III. Athe Sam + Gasner János emlékest a Gödörben +Csak azért is MDF + a Gödör romjai + Beszélő est gárdistákkal és szkinekkel + a Gödör fényei + Korai Öröm a Gödörben + Sziámi a Gödörben
2 megjegyzés:

BB írta...

A Westend előtti putritrafikban jártam

"Dnyeszter-menti köztársaság!" - mondtam tök igazságtalanul, és vészfékezéssel megállítottam a motort. Még sosem jártam a Dnyeszter-menti Köztársaságban, magamban mégis a reménytelen lepattantság szinonimájaként szoktam használni szegény, senki által el nem ismert ország nevét. A Westend előtti konténertrafik látványa azonban nagyobb hatást gyakorolt rám, mint egy zseblámpával köröző rendőr.

http://cink.hu/a-westend-elotti-putritrafikban-jartam-670071939

Névtelen írta...

Egy 1500 fős koncertteremmel és a szociális-kulturális programoknak helyet adó Erzsébet Műhellyel bővül 2014 márciusáig az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park. A nettó 1,7 milliárd forintos beruházás keretében megújul a park és bővül a Design Terminál épülete is.

Guller Zoltán, az Erzsébet-program végrehajtásának kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos a beruházás sajtótájékoztatóján felidézte: az Erzsébet téri épület 1997 óta befejezetlen, pedig 2000 óta rendelkezik minden szükséges építési engedéllyel. Augusztus 1-jén azonban a főváros az Erzsébet tér két helyrajzi számon nyilvántartott területének (az Akvárium Klub fölötti parknak, valamint a park és a Design Terminál közötti sétánynak) a tulajdonjogát átadja az államnak, a tulajdonviszonyok rendezése után pedig szeptember végén megindulhat a régóta tervezett második ütem megvalósítása.

Az Akvárium Klub szeptember, a Design Terminál december végéig fog zavartalanul üzemelni, csak három hónapig lesz teljesen körbekerítve a tér - tette hozzá. A miniszteri biztos hangsúlyozta: a tervfelülvizsgálatoknál figyelembe veszik a Design Terminál, az Akvárium Klub és a Fröccsterasz véleményét is.


Az Akvárium jelenlegi belső tere
Fotó: Kisantal Dénes / Index
A beruházás eredményeképpen az EKKP lépcsője melletti, jelenleg raktárként használt 1000 négyzetméteres teremben alakítják ki az Erzsébet Műhelyt, amely elsősorban a nagycsaládosok és hátrányos helyzetűek - az Erzsébet-program célközönsége - számára kínál kedvezményes árú programokat. A park is számos családi rendezvénynek, termelői piacnak, fesztiválnak, télen korcsolyapályának ad otthont, míg a Deák tértől a Szent István-bazilika felé vezető sétányt kiszélesítik.

Muraközy Péter, az Akvárium Klub vezető programszervezője elmondta, hogy a klub Bajcsy-Zsilinszky út felőli, most lezárt részén egy 1500 fős, európai színvonalú koncertterem létesül, ezzel olyan könnyűzenei központ jön létre, amely régóta hiányzik Budapestről.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója arról szólt, hogy intézményük nemcsak megmarad mai helyén, de új terekkel, új funkciókkal is bővül, és terveik szerint a jövőben az Akvárium Klub termeiben is rendeznek majd programokat a hazai start-up szektornak.

Guller Zoltán elmondta, hogy az áfa nélkül 1,7 milliárd forintos beruházási keretből 500 milliót a park rendbetételére fordítanak. A számítások szerint 15 év alatt megtérülő beruházást az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. finanszírozza, így állami forrás nem szükséges hozzá - hangsúlyozta.

http://index.hu/kultur/2013/07/04/felujitjak_es_bovitik_az_erzsebet_teri_kulturalis_kozpontot/