2013. június 7., péntek

Árvíz Budapesten 2013: A parlamenti pontynevelő, valamint vissza akarom kapni a Dunámat

VaLyo, város és a folyó:

Szeretnénk, ha az emberek tudnák használni a Dunát. Ha a város egy kapcsolódási pont lenne a vízhez, a természethez, ha az itt élők magukénak éreznék városukat és folyójukat, ha rákerülne az itt élők mentális térképére a Duna.

Szeretnénk felülírni azt az képet, ami jelenleg a budapesti Dunaparton látható. Szeretnénk, ha az emberek tudnák használni a Dunát. Ha a Dunapart egy kapcsolódási pont lenne a vízhez, a természethez, ha az itt élők magukénak éreznék városukat és folyójukat, ha rákerülne az itt élők mentális térképére a Duna.
Habár ezt az igényt már sokan megfogalmazták, de vagy nem vették figyelembe az autóval munkába járók érdekeit, vagy nagyon költséges terveket eszeltek ki a probléma megoldására (pl: autóforgalom víz alá terelése). Hisszük, hogy a munkába járók érdekeit szem előtt tartva, olcsó eszközökkel létrehozható jobb kapcsolat a Dunával. Miért ne lehetne kis forgalmú időszakokban (pl: nyári hétvégéken, ünnepnapokon) rendszeresen lezárni az egyik rakpartot?

City and river, civer (en)
Sehir ve nehir, hirhir (tr)

....................................................................

Megkérdezzük az istenadta népet de meg ám, demokratikusan:

Elképzelhető, hogy az autók helyett emberek sétáljanak Budapest kincse és vonzereje, a Duna partján? Kiszabadítjuk a folyónkat a zajos-szmogos autópályák fogságából?

Önök szerint zárjuk le az autóforgalom elől az alsó rakpartokat és alakítsuk ki a világ egyik legnagyobb közparkját?

Zarjuk le az autoforgalom elol a budapesti rakpartokat?
  
pollcode.com free polls 

A parlamenti pontynevelő (cink.hu)
Jó hír ez a Cyprinidae kedvelőinek, a pontyféléknek ugyanis szükségük van iszaprétegre a víz fenekén. A pontyok fő természetes tápláléka az iszapban élő szúnyoglárva. Idén eleve rengeteg a szúnyog a sok eső és az árvizek miatt, ha lepetéznek a tóba, a kormány dörzsölheti a kezét.

Me reggel be tudtunk lesni az építési területre, ahol jól meg tudtuk figyelni, hogy a víz nem egyszerűen szivárog a betontóba, hanem kis vízesések formájában szabályosan zuhog bele. Megkérdeztük miért, azt a választ kaptuk, hogy azért, hogy ne poshadjon meg a tó vize. Ez kódolva arra utalhat, hogy jobb feltételeket akarnak kialakítani az oldottoxigén-junkie pontyoknak.

Ha mégsem horgásztó lesz belőle a végén, akkor az építkezés folytatása előtt kénytelenek lesznek kiszivattyúzni a gödörből az alján megmaradó jó pár köbméter sarat.












Duna tanösvényI. Dunai Kacsakődobó és Fahal Horgász Grand PrixGet back the river (Erzsébet híd)


Árvíz Budapesten 2013: Lánchíd és környéke
Árvíz Budapesten 2013: Parlament és környéke
Árvíz Budapesten 2013: a török Anadolu Agency tudósít
Árvíz Budapesten 2013: WTF, a rendőrség lezárta az Újpesti vasúti hídat
Árvíz Budapesten 2013: Újpest, Megyeri híd, a BKV kenuzói
Árvíz Budapesten 2013: III. kerület, Aquincum, Római part
Árvíz Budapesten 2013: boldog emberek a budai rakparton is
Árvíz Budapesten 2013: a golden retriever kutyamaffia az árvíz hátterében?
Árvíz Budapesten 2013: Nézegessen boldog gyerekeket
Árvíz Budapesten 2013: Nézegessen boldog városlakókat a visszafoglalt Duna-parton

Budapestiek figyelem!

A Katasztrófavédelem internetes honlapján keresztül regisztráljanak. Az alábbi linken a legfontosabb adatok megadásával bárki jelentkezhet munkára:

http://fovaros.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=regisztracio&eid=2 

A jelentkezőket a Katasztrófavédelem munkatársai telefonon keresik majd a részletekkel kapcsolatban. Akiknek a regisztrációhoz segítségre van szüksége, mi is állunk rendelkezésére az alábbi telefonszámokon: 70/372-4662, 70/371-7976, 70/372-4807, 70/371-9274 A védekezés szerda reggeltől várhatóan három napon át fog tartani, két órás műszakokban. A műszakok 08.00-18.00 óra között tartanak

Nincsenek megjegyzések: