2013. június 6., csütörtök

Árvíz Budapesten 2013: boldog emberek a budai rakparton is

Szerezzük vissza a kanálissá silányított Dunánkat. Szabadítsuk ki a Dunát az autók fogságából.


Budapest belvárosában a napokban hemzsegnek az emberek a Duna-partján. Mert megtehetik. Mert meg tudják közelíteni a folyót. Sokan katasztrófa turizmust emlegetnek, pedig nem történt tragédia. A robosztus és átgondoltan megépített rakpartoknak köszönhetően egy percig nem merült fel a belvárosi emberekben, hogy bármilyen vészhelyzet bekövetkezhet. Ugyanaz az árvíz, ami Kisoroszit vagy a Római-part mögött élőket a Nánási/Királyok úti fővédvonal megépültéig veszélyezteti, a városi embernek felüdülés.
Park kilométereken át
A budapesti Duna-part ilyenkor egy szabadidőközponttá változik, az egész rakpartot ellepik az itt élők. Futók mindenütt. Andalgó párok. Söröző fiatalok. Bringások. Kismamák. Nagymamák. Gyerekek. Farkukat csóváló kutyák. Mind magyarok, nem turisták. Főleg nem katasztrófa turisták. Ne tévesszen meg az sem, hogy sokan fotóznak. Az élményt fotózzák, azt, hogy itt lehetnek: a természetben és mégis a városban, egy nem megszokott helyen. Itt egy átlagos napon nem lenne maradásuk. Normál vízállásnál a parton nagyrészt csak turisták bóklásznak, ránéznek térképükre és logikusan fő tájékozódási pontként kezelik a Dunát. De ha nagy nehezen lejutnak a partra fél óránál tovább nincs maradásuk. Most mindenkinek van. Az autók vannak kitiltva, nem az emberek.
Az árvíz óriási sajtótámogatást kap, mert az ország sok-sok pontján valós katasztrófa az, amiről a média beszámol. Az újságok, tévék harsogják: lezárták a rakpartokat! Az autósok bosszankodnak, de túlélik és kiszállnak néhány napra, az itt élők minden korosztálya és társadalmi csoportja lemegy a partra. Így jön létre egy óriás véletlen során Budapest talán leglátogatottabb köztéri tere egy óriási leaszfaltozott parkban. Ezt az egész városon át húzódó, és a város minden pontjáról könnyen megközelíthető teret általában gépjárművek uralják, csak az árvíz néhány napja az, amikor az itt élők a Duna segítségével elfoglalhatják az őket megillető helyet. Érdemes lenne megfontolni, hogyan tudná a város ésszerűbben használni legnagyobb természeti erőforrását, a Dunát, aminek ereje szépségében rejlik, mégis katasztrófának hívják, ha láthatjuk.




Zarjuk le az autoforgalom elol a budapesti rakpartokat?
  
pollcode.com free polls 

a Szigetre is macerás a bejutás

a HÉV töltését is homokzsákkal és fóliával védik

Rozmaring fortress



Get back the river
Szerezzük vissza a kanálissá sílányított Dunánkat















Duna tanösvényI. Dunai Kacsakődobó és Fahal Horgász Grand PrixGet back the river (Erzsébet híd)


Árvíz Budapesten 2013: Lánchíd és környéke
Árvíz Budapesten 2013: Parlament és környéke
Árvíz Budapesten 2013: a török Anadolu Agency tudósít
Árvíz Budapesten 2013: WTF, a rendőrség lezárta az Újpesti vasúti hídat
Árvíz Budapesten 2013: Újpest, Megyeri híd, a BKV kenuzói
Árvíz Budapesten 2013: III. kerület, Aquincum, Római part
Árvíz Budapesten 2013: boldog emberek a budai rakparton is
Árvíz Budapesten 2013: a golden retriever kutyamaffia az árvíz hátterében?

Árvíz - Budapestnél a vízállás elérte a rakpartok szintjét.
A fővárosban várhatóan június 10-én tetőzik a Duna, 875 centiméteres vízállással.


Budapestiek figyelem!

A Katasztrófavédelem internetes honlapján keresztül regisztráljanak. Az alábbi linken a legfontosabb adatok megadásával bárki jelentkezhet munkára:

http://fovaros.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=regisztracio&eid=2 

A jelentkezőket a Katasztrófavédelem munkatársai telefonon keresik majd a részletekkel kapcsolatban. Akiknek a regisztrációhoz segítségre van szüksége, mi is állunk rendelkezésére az alábbi telefonszámokon: 70/372-4662, 70/371-7976, 70/372-4807, 70/371-9274 A védekezés szerda reggeltől várhatóan három napon át fog tartani, két órás műszakokban. A műszakok 08.00-18.00 óra között tartanak


Nincsenek megjegyzések: