2013. június 6., csütörtök

Közmunkásokat a gátakra!

via Orbán lapjáról kitiltottak társasága:

írta: Kalmár Szilárd - Munkások Újsága

Országszerte közmunkások ezrei méltatlankodnak, hogy velük alibi munkákat végeztetnek, miközben a Duna mellett szükség lenne az ő munkájukra is.

Nem csikkek után akarnak szaladgálni, hanem segíteni akarnak ott, ahol most nagy a baj. Többségüknek van gyakorlata az árvízvédelmi munkálatokban, hiszen olyan területen élnek Borsodban, Szabolcsban vagy más helyen a Tisza mentén, ahol az elmúlt években szükség volt arra, hogy napokon át álljanak a gátakon és védjék otthonainkat.

Most nem értik, hogy miért nem mozdítják őket, akár több napra is mennének, mert végre hasznos munkát tudnának végezni, meg is akarják mutatni, hogy nem azért közmunkások, mert lusta munkakerülők, hanem egyszerűen azért, mert lakhelyükön más munka nincs. Kényszerűségből végezik ugyan az értelmetlen munkákat, de fortyog bennük a düh, amikor a hírekben azt látják, hogy gyerekek és nők töltik a homokzsákokat a bajban lévő helyeken, velük pedig látványosan szemetet szedetnek.

Sokukban megfogalmazódott az a gondolat is, hogy szándékosan van ez így. Látják, halják, hogy egyre többen méltatlankodnak amiatt, hogy a közmunkások nincsenek a gátakon. Meg is fogalmazzák, hogy szerintük azért csinálják így, hogy a közmunkásokkal szembeni előítélteket erősítsék. Ha az emberek azt látnák, hogy hasznos munkát végzünk, akkor jobban megbecsülnének minket. Így viszont lehet szidni minket, köpködni utánunk, fogalmazzák meg álláspontjukat.

Azt persze nem lehet tudni, hogy miért nem viszik a sok ezernyi dolgos kezet a Dunához. A legtöbb helyen az önkormányzatok ingyen biztosítják a szállást, rengeteg az élelmiszer adomány, így az étkeztetés sem lenne probléma. Lehet, hogy tényleg van abban valami, amit a közmunkások is megfogalmaznak? Velük szemben az előítéleteket erősíteni kell, nem enyhíteni? Elnézve a közösségi oldalakon egyre harsányabb cigányozást, közmunkásokkal szembeni kirohanásokat, igaza lehet a tétlenségre kárhoztatott közmunkásoknak.

Az árvízvédelmi logisztika sajnos nem csak a közmunkások mozgatásával kapcsolatban problémás. A fővárosban több ezren regisztráltak önkéntes munkára, de itt ennyi emberre nincs szükség. Sokan mennének akár több napra is dolgozni más településekre, de nem tudnak eljutni azokra a helyekre, ahol kevés a munkás kéz, mert nem tudják megfizetni a több ezer forintnyi utazási költséget. Az egyik legnagyobb facebook oldal, amely folyamatosan jelzi, hogy hol van szükség önkéntesekre, már azt is felvetette, hogy legyen ingyenes az árvízvédelmi önkéntesek utazása, de eddig semmi reakció nem érkezett az illetékesek részéről. Gyanítjuk, hogy nem is fog. Pedig nagy a baj, „mer a Duna az jön”.

2 megjegyzés:

MiG2110 írta...

írta: kalmár szilárd - munkások újsága

BB írta...

köszönöm, javítom, elnézést a rossz forrásmegjelölésért. Mellesleg ha már rengeteg kényszermunkásnak nincsen értelmes melója, javasolom a budapesti illegális szeméttelepek felszámolását. Oda önkénteskednék én is.