2011. február 17., csütörtök

Freegan: környezettudatos parazitizmus?

szemétgyűjtő a Dunakorzón
A kukázás dicsérete, együnk szemetet. Csak az USA-ban kidobott élelmiszermennyiség elegendő lenne az világ éhezőinek táplálásához (h. ez milyen válsághoz vezetne az élelmiszeriparban, arról majd máskor, jó?). Ezen sorok írója is freegan volt, de teljesen öntudatlanul, mindenfajta tudatosság nélkül gyűjtögette egyik közel-keleti piacon a kidobált zöldséget. Akkoriban csavargó hajléktalan, ma környezettudatos lázadó.

"Elsőként New Yorkban találkozhattak a járókelők egyre több jól öltözött kukázó fiatallal. Valószínűleg azért, mert az Egyesült Államokban dobják ki a legtöbb élelmiszert, háztartásonként havonta csaknem ötven kilót. A mozgalomnak azóta neve is van, freegan, amely a free, vagyis a szabad és a vega, vagyis a hús nélküli táplálkozás összevonásából ered." (MR) Nem feltétlenül vega, hozzáteszem.

Sajnos, akárcsak a Hare Krisna, ez az út sem járható egy komplett társadalom számára: csak addig létezhet a társadalom erőforrásain élősködő freegan mozgalom, ameddig lesznek pazarló konzumidióták, akik hajlandóak megtermelni a szeméten éldegélők számára a pluszt. Tsók, kalapkabát, éljen a kapitalizmus.

Magyar kukázó értelmiségiek:


Amerikai kukázó értelmiségiek:


Freegan mozgalom ügyében itt turistáskodhat: Kaszinó a Nyár utcában

5 megjegyzés:

Papírkutya írta...

Megjegyezném, hogy ez nem parazitizmus, hanem kommenzalizmus (asztalközösség). Míg a parazitizmus rossz annak, akin parazitálnak, a kommenzalizmus közömbös annak, akinek megeszik a maradék kajáját.
Ilyen például, amikor a hiénák esznek az oroszlánok által otthagyott maradékból.

Mr. K írta...

szentigaz. Viszont a szemétevés nem járható út a társadalom minden tagja számára, mert valakinek meg kell termelnie azt a szemetet, akik termelés/csereéárték/ingyenélve nélkül akarják azt elfogyasztani. Szal tkp. az elutasított társadalom által megtermelt értéket fogyasztani minimum képmutatás, még ha ehető szemétről (fölöslegről) is van szó.

Papírkutya írta...

Nem feltétlenül képmutatás.
Nincs olyan út, ami a társadalom minden tagja számára egyszerre járható. A társadalom így is, úgy is feltagolódik valamiféleképpen. Felosztják egymás között a szerepeket. A táplálékláncos példánál maradva: nem lehet mindenki hulladékevő, mert nincs ki termelje a hulladékot, de ha már van hulladék, keletkezik egy üres "niche", amit a hulladékevők betöltenek. És jól járnak, a többieknek meg úgyis mindegy. Persze azt én is képmutatásnak tartom, ha gazdag családok csemetéje guberálással múlatja az időt. De ha valaki így spórol, az szerintem rendben van.
Ha minden táplálékot felhasználnának, a freeganek nyilván nem tudnának megélni a kukákból, de akkor nem is léteznének, mert nem létezne az a jelenség sem, ami ellen tiltakoznak.
Szerintem hibátlan, félnapos szendvicseket kidobni nagyobb képmutatás, mint kikukázni őket.

Mr. K írta...

asszem, 1etérthetünk

Papírkutya írta...

:)