2011. február 16., szerda

Tersánszky Józsi Jenő: "Csak az alcohol"


E házban élt 
1938-tól 1969-ig 
Tersánszky Józsi Jenő
1988-1969
író.

Miért vannak ezen a földön faszarcok? Miért nincsenek inkább? Mi indokolja a létét egy olyan ostoba faszarcnak, aki a helyesírással küszködve telefirkálta Tersánszky Józsi Jenő emléktábláját? A komcsik is baszogatták Jenőt, most meg ez a festékflakonos troll. Ennyit a hálás utókorról.

"Csak az alcohol", Avar utca, súlyosan szétfújt környék, kilátás a sínekre.

Tersánszky Józsi Jenő

feltétlenül meglátogatandó:
TJJ egyik kedvenc borozója a
XII. kerület
Márvány utca 27. számú házban
(kép forrása:wiki)
Tersánszky Józsi Jenővel - az ötvenes években - sokan mint zenésszel, együttesvezetővel találkoztak először. A vasárnap délutáni Kincses Kalendárium című rádióműsornak társaival együtt visszatérő fellépői voltak. A "Furulyás író" Zelk Zoltánt is megihlette.
Szertornász múltjára, eredményeire büszkébb volt, mint Kossuth-díjára. Talán nem véletlenül lakott a Testnevelési Főiskola mögött, az Avar utcában.
Nagy borivó volt, állandó vendége a Márvány, a Mészáros utca és a szűkebb környék vendéglőinek, borozóinak. A bor elsősorban mesélőkedvére volt hatással. „Dőltek belőle” a „Terszánszkyádák”, ahogy Galsay Pongrác nevezte ezeket.
(wiki)

"...a tragikus hős, a nagy jellem vértengert kavar maga körül, a szentet, az aszkétát magát sütik meg embertársai, a polgári poltrohonság könnyel vegyes vérözönnel jár szintén, még az ölbe tett kezű, mosolygó jóság is csak áldozatot zúdít az emberi közösségre... Egyetlen emberpéldány az, ami sikerült még eddig úgy, hogy nem mutat semminemű veszedelmet az uralma, és ez az a nem a jó és nem rossz, felemás egyén, aki vígan túlteszi magát a morális gátak ostobábbján, de nem döntögeti le a legnagyobbakat. Hát hogyan hívják az ilyenfajta egyént? Megmondtam, a csirkefogó név illik rá legjobban."

köszönet a képért Totálbele Magfúziós Leándrónak, akinek nem is ez a rendes, becsületes és polgári neve, csak éppen fél a Moszadtól, Aba Botondtól, Kágébétől meg a Sziájétól, mert feltalálta a csapvízzel hajtható békávét, úgyhogy egy titkos földalatti laboratóriumban rejtőzködik a Dohány utca és a Margit körút sarkán

Nincsenek megjegyzések: