2011. február 22., kedd

Gyanúsan néznek ezek a fák

Egy forgó hiperkocka
3D-s vetülete
(wiki)
Backtonature, Isten hozott a Polidimenzionális Mezőkre. A fák hatalmas, ötdimenziós lények betüremkedése a mi szegényes 3D világunkban. Nem akarod tudni, hogyan néznek ki valójában, de nem ám, mert szeretnél időnként aludni.
forrás: wiki
Edwin Abbott Abbott Síkföld című könyvében egy olyan négyzetről ír, amely kétdimenziós világban él, mint egy papír felszíne. Egy háromdimenziós lénynek e négyzet szempontjából látszólag isteni hatalma van: képes például egy páncélszekrényből tárgyakat kivenni anélkül, hogy kinyitná (azáltal, hogy a harmadik dimenzión keresztül mozgatja őket), lát mindent, ami a kétdimenziós szemszögből falak mögé van elzárva, s eközben teljesen láthatatlan marad, mert a síktól néhány centire áll a harmadik dimenzióban. Négyzet találkozik is egy ilyen többdimenziós lénnyel, aki Gömbnek nevezi magát, és megpróbálja feltárni előtte hazája, Térföld titkait, valamint különleges képességeit; azonban Négyzetnek senki, még a többi szemtanú sem hisz, és végül börtönbe zárják, mint eretneket, a kettőnél több dimenzió létezésének hirdetése miatt.

A dimenziós analógia arra enged következtetni, hogy egy négydimenziós lény hasonló bravúrokra lenne képes a mi háromdimenziós perspektívánkból. Ezt Rudy Rucker Spaceland („Térország”) című regényében mutatja be, melynek főhőse négydimenziós lényekkel találkozik, akik ilyen képességről tesznek bizonyságot.(wiki)

wiki: Egy forgó 24 cellás hipertest 3D‑s vetületetovábbi képek

2 megjegyzés:

rudi írta...

Ha lehetne csinálni ilyen hiprtesteket fából, persze 4D-ben, az ufók vennék, mint a cukrot.

BB írta...

csuklógömb és teleszkópok?