2011. február 27., vasárnap

Műsorajánló: Ed Templeton Budapesten

Egy kiállítás ürügyén

Profi gördeszkás és fotós Kaliforniából, friss szem Budapesten. Ami mellett unott arccal elsétálunk, az Ed Templeton számára megörökítendő hungaricum. Tessék, csak tessék, több is van, Budapest feketén és fehéren. Templeton szerint Budapest az örök borongósság városa, ahol sosincs, nyár, csak ősz meg tél, fásult arcú emberek, mindent elöntő depresszió, hideg és szürkület, akár egy magyar művészfilmben. Mindjárt rontom az öngyilkos statisztikát.

Jézusmária!

Teenage kissers

Upcoming exhibitions: In New York City, "Teenage Kissers" at Half Gallery, June 23rd, 2011


pedó témák


Ed Templeton megmutatja: this is scateboarding

ED TEMPLETON
THE CEMETERY OF REASON

2011. január 22 - 2011. március 20.

A kiállítás egyes képein meztelenség, szex, vagy ezekre utaló magatartás látható, ezért a kiállítás 18 éven aluliak számára nem ajánlott!


Ernst Múzeum
2011. március 20-ig

Támogató:
Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Együttműködő partner:
S.M.A.K.
www.smak.be

A profi gördeszkás, festő, fotós, videóművész, grafikus és szobrász Ed Templeton (1972) az utóbbi években Európába berobbanó alkotóinak egyik legérdekesebb figurája. Ez a San Franciscó-i külvárosban nevelkedett művész közvetlen, nyílt személyiség, egészséges Amerika-kritikával, aki elkötelezett vegetáriánus, a sport, az értelmes időtöltés, a kreativitás hirdetője. Talán meglepőnek hangzik, de a kortárs képzőművészet e nem mindennapi alakja Magyarországon is ismert, legendás személyiség, akinek budapesti látogatását sokan türelmetlenül várják. Igaz, széleskörű ismertségét elsősorban nem művészetének, hanem a profi gördeszkázásnak, az általa alapított cégével, a Toy Machine-nel gördeszka lapokra készített közkedvelt grafikáinak és „utcastílust” követő ruhaipari cégekkel való együttműködésének köszönheti.

Ed Templeton művészetét nehéz lenne bárhova is besorolni. Sikerét fotóinak és akvarell technikával készült festményeinek őszinte hangvétele, napjaink fiataljainak a világon mindenütt tapasztalható kiábrándultságát átütő erővel érzékeltető képei és az azokon található szöveges kommentárjai adják. Nem mindennapi módon installált kiállításai ellentmondanak a ma megszokott kiállítási gyakorlatnak, igazi különlegességek, egy újszerű látásmód lenyomatai. A menyezettől a padlóig szőnyegszerűen felrakott fényképek, rajzok és festmények nagyon erős, intenzív élményt nyújtanak. Ed Templeton képi nyelve, rajzai és szövegei olyan módon jelennek meg és szólalnak meg képzőművészeti alkotásain, kiállítási installációiban éppúgy, mint gördeszkáinak felületén és az általa tervezett ruhákon, ami a legfiatalabbakat is megragadja.

A The Cemetery of Reason kiállításon a művész saját életéről „mesél”, családjáról, barátairól és mindazokról, akikkel profi gördeszkásként találkozik a városban és a versenyeken. Ez az önéletrajzi ihletettségű óriás-installáció mégis túlmutat a személyesen, és fontos szociális és társadalmi jelenségeket érint. (mucsarnok.hu)

Nincsenek megjegyzések: