2011. február 8., kedd

Magyarkodás, klerikális reakció a Népligetben

Németh János Göcsej című domborműve a budapesti Népligetben

Budapest elfelejtett kincsei. Nem rossz, nem rossz, pláné most, restaurálás után. Csak az a szőrnyű, túlméretezett betonkeret ne lenne. Nép ópiuma (vallási motívumok), magyarkodás (magyar mitológia, népi formavilág), szeretem. Nem csodálkozom egy centit sem, hogy a kommerek a Népligetbe száműzték. 

"Arra törekszik, hogy a látványt forgástestekből építse fel."

Németh János (Zalaegerszeg, 1934 . március 16.) magyar szobrász, keramikus. Művészetére erőteljesen hatott a göcseji népi fazekasság szellemisége és formavilága. Alkotásainak anyaga jellemzően agyagmázas samott. Legjelentősebb alkotásai az épületekhez kötődő kerámia relief-ek (faliképek), ill. kerámia domborművek. (wiki)

A meglehetősen elhanyagolt Népliget a lakótelep-építő vállalkozók, hajléktalanok és rontópöcsök kedvenc parkja, mi is itt tartottuk az egyik szerkesztőségi megbeszélésünket (sör a sörboltból).

Az 1973-ban felavatott, betonkerethibbanás szobor a kalapácsos és a lőfegyveres dekonstruktivista beavatkozások után újra a régi, újra van lakkozva.
A ligetben, az itt rendezett motor és autóversenyek miatt széles aszfaltozott körutak alakultak ki. Ezek mára repedezettek, rossz állapotúak. A sétányok útjai szintén felújításra szorulnak. A növényállományban felfedezhetőek az egykori telepítés nyomai, a sétányokat akác, és gesztenyefa-sorok kísérik. A gondozott részletek mellett azonban sok az elhanyagolt, erdőhöz hasonlatos, elvadult parkrészlet. (muemlekem.hu)

Nincsenek megjegyzések: