2011. február 4., péntek

Sokéves homlokzatfelújítások reklámhálóval

Az egyik gyógyszergyár megfázás elleni készítményét hirdető reklámtáblához riasztották a tűzoltókat a fővárosban, mert azt hitték, hogy a tábla kigyulladt, s azért dől belőle a füst - értesült a HavariaPress.

Az V. kerület kitiltotta az óriásplakátokat, de tkp. csupán a reklámzajt csökkentették, házfelújítás ürügyén sok száz négyzetméteres, gigantikus, hirdetményes takaróhálók uralják a kerületet. Az elkúrt (sikeresen bővítették a gyalogosok rovására a bicikliút-hálózatot, csak az autósok nehogy megorroljanak) Bajcsy-Zsilinszky úton egy óriási Coldrex reklámháló örvendezteti a autósokat és gyalogosokat. A figyelemfelkeltés érdekében egy 3D pohár gőzölög, a forró tea illúzióját keltve, nagyon polgárian.

A házfelújítás vélhetőleg ésszel felfoghatatlan hosszúságig fog elhúzódni, a kapzsi lakók és a laza szabályozásnak köszönhetően még sok-sok gigantreklám fogja megörvendeztetni az erre utazókat.
Emlékeim szerint a leghosszabb homlokzatfelújítás a Gellért téri volt: 3 évig tartott :) Ezt egy évre tippeljük, ráfér a városszépítés a kutyaszarosra.

Bezzeg Debrecen: Új épület építése, az épülethomlokzatok felújítása esetén az állványozást takaró háló, molinó felületének legfeljebb 20%-án nyomtatott reklámhirdetmény helyezhető el, feltéve,
hogy a felület további részén nyomtatva, eredeti nagyságban ábrázolva van az építendő új
épület, vagy a felújítással kialakítandó homlokzat látványképe.
további gőzölgő képek

Megalakult a Clean City Movement Budapesti Tagozata a Facebookon. Csatlakozzatok, takarítsuk ki a reklámmaffia szemetét a városunkból, harcoljunk egy élhető Budapestért! Le a vizuális környezetszennyezéssel, le a reklámzajjal. A közterület a városlakóké és nem kapzsi politikusok és lelkiismeretlen reklámcégek agymosó homokozója. http://www.facebook.com/home.php?sk=group_152589574795747

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Blogger!

Munkámból adódóan elég jól ismerem a magyar "reklámhálós" piacot.

Mélységesen felháborít az, hogy a szakma ismerete nélkül ilyen sarkos véleményt fogalmazott meg.

A reklámhálókat az a nyilvánvaló tény hívta életre, hogy a városban lévő házak jelentős része katasztrofális állapotban van.

A "kapzsi lakókról" annyit, hogy mivel a házak nem tudják önerőből finanszírozni a felújításokat és az önkormányzatok általában a kisujjukat sem mozdítják ezügyben, kénytelenek más forrás után nézni, ha biztonságos és élhető helyen szeretnének lakni. A reklámhálókat csak abban az esetben lehet kihelyezni, ha a lakóközösség beleegyezik. Számukra ez semmiféle hátránnyal nem jár, hiszen a kreatívok a legkorszerűbb anyagokkal készülnek. A hirdetés szigorúan meghatározott ideig lehet kinn, ezután kezdődik a felújítás. A másik megoldásban a házak bérleti díjat kapnak, melynek sorsáról szintén a lakóközösség dönt, a médiatulajdonos itt nem szabhatja meg, hogy a befolyt összeget mire fordíthatják. A szabályozás pedig minden, csak nem laza...

Tehát azt gondolom,így már Ön előtt is világos, hogy egy win-win szituációról van szó.

Egyébként ha már felújítás folyik, miért ne nézhetnénk inkább a színes reklámot, mint a zöld/szürke védőhálót?! Én elhiszem, hogy "civilként" ellene van minden közterületi megoldásnak (szakmabeliként én sem vagyok híve pl. a plakáterdőnek), de nekem elhiheti, hogy minden kihelyezést komoly műszaki, kreatív stb tervezés előz meg, hiszen nem két fillérről beszélünk.

Az Ön által említett Gellért téri felújítás (és még sok másik) pedig bonyolultabb eset annál, mint amit itt lehetne taglalni. Mivel magam sem ismerek minden apróbb részletet, így nem törnék pálcát.

Általánosságban annyit elmondanék, hogy a legtöbb esetben műemlék épületekről beszélünk, ahol nem úgy megy, hogy felküld az ember két szakit két vödör diszperzittel...

Ajánlom figyelmébe az interneten fellelhető előtte-utána képeket, de hogy egy nagyon ismert helyet mondjak,például az Oktogon sem így nézne ki ma reklámhálók nélkül.

Végezetül szeretném kérni, hogy a téma alapos, pro-kontra ismerete nélkül, ne tegyen hasonló kinyilatkoztatásokat (feltételezem, azért ír blogot az interneten, mert mondandóját a széles nyilvánosságnak szánja).

Tisztelettel,
Egy szakmabeli