2011. február 21., hétfő

Szélerőművek Bábolna térségében

A Budapesttől 85 km-re fekvő bábolnai térséget az itt húzódó szélfolyosó miatt választották a szélpark helyszínéül. Egy 2 MW névleges teljesítményű szélturbina 1.500-1.800 lakás éves energiaszükségletét biztosítja

A szélgenerátor és szélerőmű kifejezés a gyakorlatban a teljesítmény kategóriák szerint használatos. Az erőmű kifejezés jellemzően a 100 kW feletti, míg a szélgenerátor megjelölés az ennél alacsonyabb teljesítmény kategóriájú berendezések esetén megszokott.


Az áramtermelő szélkerekek esetén leginkább elterjedt megoldás a háromtollú lapátszerkezet. Mivel a beépített generátor magasabb üzemi sebességen teljesít optimálisan, így az annak meghajtásában szerepet játszó rotorhoz nagyobb gyorsjárási tényezőjű lapát konstrukció felel meg leginkább. A tapasztalatok azt mutatják, hogy kedvező széljárás esetén a három, esetleg két lapáttollú alkalmazás ideális.
A mechanikus módon működő szélkerekeknél, ahol nem a sebesség, hanem inkább a nyomaték fokozására van szükség, több lapátból álló nagyobb felületű lapátszerkezet a megfelelő. A vízhúzó szélkerekek ilyen un. farm vagy más néven amerikai típusú rotorszerkezettel rendelkeznek. (hunwind-r.hu)


forrás: mszet.hu

forrás: ingatlan.net
no, de hol tart Györgyi Viktor függőleges tengelyű szélerőművének az építése?

A Györgyi Viktor-féle függőleges tengelyű szélerőmű forradalmasíthatná az alternatív energiatermelést – állítja a professzor. Erős és nagyon kicsi szélnél egyaránt működik, ellenben a 3 lapátos szélerőmű hatékonysága korlátozott. Egy ilyen típusú erőműparkkal kiválthatnák Paks bővítését – mindössze egytizedébe kerülne, nem is beszélve a biztonságról. Bár itthon szeretné beindítani a termelést, ha nincs hazai tőkéstárs, kénytelen a tülekedő külföldi befektetőkre hagyatkozni. Egy újabb elszalasztott hazai lehetőség, a szokásos öngyilkos reakció, vagy mi van háttérben? (ingatlan.net)

sail44:
1 MW szélerőmű – 500 MFt
Paks kiváltása (2000 MW) – 1000 Milliárd Ft

Új atomerőmű 2 db 1000 MW-os reaktorral – kb. 5 Mlrd Euro – 1500 Mlrd Ft – Ez már hasonló nagyságrend.

Vegyük hozzá, hogy a szélerőmű rendelkezésre állása M.on max kb 20 % lehet – az összidőből ennyiben termelhet áramot, mert máskor kevés a szél (Németországban ez átlagosan 20 % alatt van).
Egy atomerőmű rendelkezésre állása kb. 80% (Pakson kicsit több).

Tessék kiszámolni, hogy egységnyi áram termelése mennyibe fog kerülni. És akkor kiderül, hogy az atomerőmű sajnos jóval olcsóbb.


további fotók