2010. július 21., szerda

Májusi Keleti cserebogár

Cserebogár, sárga cserebogár,
Nem kérdem én tőled, mikor lesz nyár?
Azt sem kérdem, sokáig élek-e?
Csak azt mondd meg:rózsámé leszek-e?

Nem kérdem én tőled, te kis bogár,
Derül-e még életemre több nyár?
/:Úgy is hév nyár emészti lelkemet,
Amióta rózsám bírja szívemet.:/

Az Operatőr a több lábon állás jelszavával beültette a szőlőjét fenyőfával, 1200 darabbal, oszt ha nincsenek a cserebogarak lárvái (pajor vagy csimasz), akkor most is meglenne a tájidegen liget teljes létszámban. A csimaszok 400-nak szerencsésen elrágcsálták a gyökerét, azóta haragban vannak az Operatőrrel))) Fenyőfát, valaki?

Tekintsen cserebogarakat, jól lemakrózva. A májusi keleti cserebogár kb. 1 hónapot él a lárvalétből (3-4 év)való kikelése után, tkp. egy mobil fasz funkcióját látva el. Horgászok előszeretettel döglesztik szerencsétlent a horgukon (domolykóra kiváló). A lárvát és a kifejlett bogarat a már említett gyökérrágó szokásai miatt a megőgazdaságban (sőt, erdőgazdaságok sem) nem szeretik az érintettek.

cserebogár, keleti cserebogár, Anoxia orientalis, cockchafer, photostock, photos for sale, stockphoto, eladó, képek, fotók
Magyarországon leggyakoribb és legjelentősebb kártevő cserebogárfaj a májusi cserebogár (Melolontha melolontha).

További, ismert kártevő fajok:

Az erdei cserebogár (Melolontha hippocastai) megjelenése és életmódja is nagyon hasonlít a májusi cserebogáréhoz. Főleg a tölgyerdőkkel határos területeken károsít.

A kalló cserebogár (Polyphylla fullo) a Kárpát-medencében homokos talajú élőhelyeken fordul elő. Fejlődési ciklusa 4 éves; mind a négyszer lárva alakban telel át. Főleg a szőlőt, a gyümölcsfák csemetéit, a tölgyeket és a napraforgó károsítja.

A keleti cserebogár (Anoxia orientalis) is homoktalajokon jellemző. Fejlődési ciklusa ugyancsak 4 éves, és mind a négyszer lárvaként telel át.

A pusztai cserebogár (Anoxia pilosa) is homoktalajokon él. Fejlődési ciklusa 3 éves; mind a háromszor lárva alakban telel át. Tápnövénye az erdei fenyő.

Az áprilisi cserebogár (vörhenyes cserebogár, Rhizotrogus aequinoctialis) főleg a sík- és dombvidékek kötöttebb talajain él; a lárva főleg a szántóföldi növények gyökerein. Fejlődési ciklusa 3 éves; harmadszorra a kifejlett bogár telel át Az imágó nem táplálkozik.

A (közönséges) júniusi cserebogár (Amphimallon solstitialis) középkötött és laza talajokon fordul elő. Két év alatt fejlődik ki; mindkétszer a lárva telel át. Az imágó kártétele minimális

A zöld cserebogár (Anomala vitis) főleg homoktalajokon él. Két év alatt fejlődik ki; mindkétszer a lárva telel át. A lárva polifág gyökérkártevő, az imágó a szőlő, az alma és a napraforgó leveleit rágja.

A bundásbogár (Epicometis hirta) lárvája gyökerekkel táplálkozik, kártétele nem jelentős. Az imágó polifág, alapjában virágporevő, de a gyümölcsfélék, a szőlő és a szántóföldi növények virágrészeit is rágja, amivel terméketlenséget okoz. (wikiforrás, kútfej)

cserebogár, keleti cserebogár, Anoxia orientalis, cockchafer, photostock, photos for sale, stockphoto, eladó, képek, fotók
cserebogár, Melolontha-melolontha cockchafer, photostock, photos for sale, stockphoto, eladó, képek, fotók
cserebogár, keleti cserebogár, Anoxia orientalis, cockchafer, photostock, photos for sale, stockphoto, eladó, képek, fotókÉvekkel ezelőtt kezdődött az egész mizéria, amikor is a nagy meleg miatt a szúnygháló nélküli ablakomat is kinyitottam és csak a redőny volt hivatott kint tartani azt, aminek kint a helye. Hát nem tartotta! Gyanútlan olvasásomat valami hatalmas, gusztustalan, hangosan berregő bogár zavarta meg. Konkrétan frászt kaptam, ahogy egyenesen engem vett célba :confused:
Valahol itt ért véget a békés nyári éjszakák kora...

A bogár akkor meglett, ezért nem értem, mi ez a visszatérő rémálom. Azóta minden évben május vége-június eleje, közepe környékén arra a kedves hangra alszok el, hogy a nyomorult kis cserebogár (persze egyáltalán nem kicsi, egy bazi nagy dög) próbálja kirágni magát a parketta vagy a szegélyléc alól! Iszonyat egy hang, és hosszú távon idegesítő is. Ilyenkor mindig elhatározom, ha kijön kinyírom! De aztán annyi időt töltök mindegyikkel, hogy mire előbotorkál (és szegény azt sem tudja hol van), mindig megsajnálom, és a hetekig tartó munkáját egy ingyen fuvarral jutalmazom (vagyis a jó öreg pohár, kemény karton kombinációval eltaxizom az udvarra)
. Indi

cserebogár, Melolontha-melolontha, keleti cserebogár, Anoxia orientalis, cockchafer, photostock, photos for sale, stockphoto, eladó, képek, fotók
szőrcsíkkal osztott szem



További velünk élő csodák: a legnagyobb: szarvasbogár + magyar ganajtúró, a szkarabeusz + lilában minden, a levendula + orbáncfű, csodafű + szúnyoglárvák + Vakond, a kiskertész és ragadozó + éticsiga + makróvilág + galambok (videó) + darazsak (videó) + a Keret patkányának szomorú vége + dolmányos varjú (kukarabló))) + sün videó (élet a halál után) + szitakötő + rakparti patkányok (árvíz, 2005) + kecskék + kokon (pókgyerekek)


Mon’ meg nekem cserebogár. Klézse (Moldva), 1980

Végül egy alapmű minden természetkedvelőnek: Gerald Durrelltől a Családom és egyéb állatfajták. A cserebogaras ember 5.20 magasságában tűnik fel, rettegjetek.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez meg egy keleti cserebogár,nem májusi :)

BB írta...

Köszönöm, javítottam a bejegyzést, egy gettlakónak minden cserebogár egyforma. Ezeket esetleg tudnád azonosítani?
http://picasaweb.google.com/105137150699509955035/VmiBogar#

Névtelen írta...

Valami kabócaféle :)

BB írta...

futrinka

cscs írta...

az öreg fazon a filmben pedig nem cserebogaras, hanem rózsabogaras.