2010. július 20., kedd

Kokon pincebogár alkonya

Budapest,  blog, spider, pókAz Önök kedvenc városbloggere egyre inkább unja ezt a Budapest nevű gigantikus elmededót, figyelme az állat- és növényvilág felé fordult. Most pl. egy ismeretlen pókfajta kokonját (angolul cocoon) petezsákját sikerült lencsevégre kapni. Ebben fejlődnek a jövő kis gyilkosai.

frissítés: és az Önök kedvenc városbloggere a szokásos lelkesedésével (mínusz ész) sikerült újabb vérfagylaló hülyeségekkel meglepnie a kedves olvasókat. Szerencsére a józan ész maradékát mozgosítva segítségért kommenteltem az aprópók pókászati bloggereinek, ahonnét többek között ezt a választ kaptam:

A "kokon" nekem inkabb tűnik zsákmányállatmaradványnak, mint kokonnak. A pókkokon jellegzetessége, hogy selyemből készül, ez pedig nyilvánvalóan valami nagyon kemény dolog. Szerintem ez egy gömbászka vagy gömbsoklábú (innen már egyszerűbb lesz keresni), a pók pedig jó eséllyel egy törpepók.


blog, Budapest, cocoon, kokon, pók, spiderMinden pók termel pókfonalat, s az nagyon fontos szerepet játszik életükben. Sokféle célra használják, így például védelmet és meleget adó kokont szőnek belőle fejlődő petéik köré; növényekhez vagy levelekhez rögzített "biztonsági kötelek" készítéséhez használják, amelyekben megkapaszkodhatnak, miként a hegymászók a vonókötélben; fészket készítenek belőle pihenő- vagy áttelelőhelyül; s végül a zsákmányszerzésre való pókhálók is pókfonálból vannak. A pókok különféle célokra más-más fonalat készítenek. Ha a póknak arra kell a fonál, hogy zsákmányszerzés céljára hálót szőjön belőle, a szövőszemölcsei közelében található mirigyek ragacsos váladékkal vonják be a pókfonalat. Ha a póknak helyről helyre kell vándorolnia, vagy le akarja horgonyozni a hálót, száraz fonalat használ hozzá. Más mirigyeinek váladéka a pókfonalat a petéket védő kokon ideális alapanyagává teszi. A pókfonál erősebb, mint az ugyanolyan átmérőjű acélhuzal, és hosszának csaknem egyharmadával megnyújtható anélkül, hogy elszakadna. A pók azért nem esik bele a maga állította csapdába, mert néhány száraz szálat is belesző a hálójába. Tudja, hol vannak hálójának biztonságos részei, és ott lapul meg, várva a hálóba gabalyodó zsákmányállatokat. Ezenkívül a lábain keresztül egy olajszerű anyagot is kiválaszt, amely megakadályozza, hogy hozzáragadjon a háló fonalaihoz. (forrás: vadallatok.hu)

Ajánlott irodalom: elektronmikroszkópos felvételek a pókok szövőmirigyéről


További, velünk élő urbanisták: meztelen csigák + májusi cserebogár + a legnagyobb: szarvasbogár + magyar ganajtúró, a szkarabeusz + lilában minden, a levendula + orbáncfű, csodafű + szúnyoglárvák + Vakond, a kiskertész és ragadozó + éticsiga + makróvilág + galambok (videó) + darazsak (videó) + a Keret patkányának szomorú vége + dolmányos varjú (kukarabló))) + sün videó (élet a halál után) + szitakötő + rakparti patkányok (árvíz, 2005) + kecskék

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

jah hogy te direkt csinálod XD

BB írta...

faszt, szimplán nem értek a témához, de önbizalmam határtalan. Be akarsz szállni a bogárgyűjteményünk azonosításába? Blogunk azonnali belépéssel felvesz bogár- és virágszakértőket. Jelige: nálunk csak okosabb lehetsz :)

Névtelen írta...

ne haragudj nem megbántani akartalak.

BB írta...

ugyan ugyan, tényleg senki a környéken, aki a szöcskét megkülönböztesse a tücsöktől :) :)