2010. július 3., szombat

Lilában minden: levendula

Ma virágnapot tartunk, tessék, itt a nagy lilaság, virágzik a levendula. Élénkít és nyugtat, hajtja a szelet és bódítja a darazsakat.

"Ha álmunkban levendula illatot érzünk, egy kedves élmény emlékét idézzük fel" (Krúdy Gyula: Álmoskönyv)


photos, levendula, darázs, virágok, wallpapers, háttérképek, képek,  fotók, Lavandula angustifolia,  virág, kék, bloom, blue, budapest, blog, makróA levendula (Lavandula angustifolia) az árvacsalánfélék családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk is termesztett félcserje. Virágai kékeslilák vagy mélylilák, a növény felső részén virulnak. Elég csak megfogni őket, és kezünk egész nap illatos marad.
A levendula illata átható, tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat. Tartalomanyagai: illóolaj (1-3%), fő összetevői a linalol (20-25%) és linalilacetát (30-40%), cserzőanyagok, rozmaringsav, kumarinok, flavonoidok.

Felhasználása: provance fűszerkeverék, gyros egyik alapfűszere (wiki)

photos, levendula, darázs, virágok, wallpapers, háttérképek, képek,  fotók, Lavandula angustifolia,  virág, kék, bloom, blue, budapest, blog, makróPhoma lavendulae — a levendula fómás betegsége erősen károsíthatja a növényt.
Május végétől a fertőzött a hajtások lehervadnak, majd elhalnak.
Az idősebb, fertőzött szárrészekről a bőrszövet szürke pikkelyekben leválik. Védekezés: a fertőzött részeket meg kell semmisíteni; dugványokat csak az egészséges tövekről szabad szedni.
A levendulának más kórokozója, betegsége, kártevője nem jelentős. (wiki)

A ruhásszekrénybe rakva távol tartja a molyokat, rovarokat.

photos, levendula, darázs, virágok, wallpapers, háttérképek, képek,  fotók, Lavandula angustifolia,  virág, kék, bloom, blue, budapest, blog, makró
Gyógyászati felhasználása

Idegerősítő, ezért alkotórésze olyan nyugtató gyógyteakeverékeknek, melyek még nem erős idegnyugtatók, hanem csak segítenek áthangolni a pozitív működésre. Bazsalikom, rozmaring és szurokfű hozzáadásával fokozni lehet a hatását. Egyszerű vízgőzdesztillációval nyert illóolaja oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket, akadályozza a rothadási és erjedési folyamatokat. (wiki)



Magyarországon jelentős levendulaültetvény található a Tihanyi-félszigeten, száz hektáron terül el az "öreglevendulás", amelyet az 1920-as években telepítettek. (gazlap)

kapcsolódó: makróvilág, virágok, bogarak + további virágok + Philanthia virágbolt + Nagy Magyarország, nagy virág: a legvirágosabb bringa ever

Nincsenek megjegyzések: