2010. július 15., csütörtök

A Király utca szlömösödése


Király utca, BudapestVégigsétáltunk a Király utca Nagykörút és a Kiskörút közötti szakaszán és láttuk, hogy zsálé máré. Tönkrement a silány minőségben lerakott díszburkolat (önkormányzati beruházás, éééérted), falfirkák, hámló vakolat, húgyszagú kapualjak.

Pest néhai főutcája, két kerület határa, most a teljes lecsúszás felé. Demszkyék katasztrófális "felújítása" sem hozott fellendülést, némi reményt az odatelepülő bútor és design boltok jelentettek. A tematikus utca koncepciójának a válság végleg bealkonyított (pozitív ellenpélda a Falk Miksa és környéke), most bedeszkázott kirakatok várják a jobb időket. Esetleg az önkormányzat olcsó bérleti díjakkal, ideiglenes használatbavételi engedéllyel levegőhőz juttathatná az olyan hajléktalan galériákat, mint a Boulevard és Brezsnyev.

Fogorvosok és bútorszalonok fogadják a felújított Király utcában sétálgatókat. A körút és Deák tér közti szakaszt egymilliárdért teljesen újraburkolták, a lepattant belvárosi utcából ezzel drága környék lett. A lakók örülnek, a régi maszekok bezártak, a kandeláberek szecessziósak.

Három polgármester szinte egyenruhában vonult végig a hivatalosan szerda délben átadott megújult Király utcai szakaszon. Demszky Gábor budapesti, Verók István VI. kerületi és Hunvald György VII. kerületi polgármesterek szinte egyforma fekete télikabátot hordanak, karimás fekete kalapjuk is majdnem teljesen egyforma, csak Hunvaldé egy kicsit sportosabb. A szállingózó hóban sétálva együtt csodálták meg a később "az összefogás projektjének" nevezett beruházás eredményét. A Nagymező utcától a Deák térig május óta lecserélték az úttest és a járda burkolatát, új lámpák, padok és növények kerültek a tíz éve még kifejezetten lepattantnak számító környékre
. (Az origó lelkendezése 2005-ből)

Kuplung, a piaárusításban még van üzlet. Jobbra látható a Boulevard és Brezsnyev Galéria néhai helysége, ahonnét a terjeszkedő Kuplung kitúrta őket.

blog, Budapest, Király utca, romlás, szlömösödés, VI. kerület, VII. kerület, zsidónegyed, Tungsram márkaboltja
A Tungsram márkaboltja voltam, köszönjük az érdeklődést.

blog, Budapest, Király utca, romlás, szlömösödés, VI. kerület, VII. kerület, zsidónegyed, orgazdák
A régi csibészek új foglalkozás vagy helyszín után nézhettek

blog, Budapest, Király utca, romlás, szlömösödés, VI. kerület, VII. kerület, zsidónegyed
Az Allianz Hungária réztábláján békésen megférnek a ragacsok.
Rosszul mehet a cégnek, ha már takarítószerre sem futja.
Muhaha, és a leggátlástalanabb hirdető: Security 861 ragacsa.

Spar, blog, Budapest, Király utca, romlás, szlömösödés, VI. kerület, VII. kerület, zsidónegyed
A Spar hangulatos kirakata a Király-Körút sarkán))) Sajnos, míg a kerületi bürokraták a zsebük tömésével vannak elfoglalva, addig a Király utca egy nagy nyomortelep marad

A Király utca Budapest VI. és VII. kerületének határvonalán, a Deák Ferenc tér és a Lövölde tér között húzódik kb. 1,6 kilométer hosszúságban, a Teréz körútra merőlegesen.
Neve a mai Deák térnél állott König von Engelland fogadó nevéből származik.
Az 1740-es években a Károly körúttól a Jókai (Gyár) utcáig Mittermayerischegasse, majd onnan a Lövölde térig Lerchenfeldgasse (Pacsirtamező utca). 1786 körültől Englischegasse (Angol utca), az 1790-es évektől Engelische König Gasse (Angyali Király utca). 1810-től Englischer König Gasse (Angol király utca), 1820-tól a bécsi kongresszusra utalva Drei König Gasse (Három király utca) volt a neve, ez rövidült 1836-tól König Gassére, amit 1874-ben Király utcára magyarítottak. 1950 és 1990 között Majakovszkij utcának hívták. (wiki)
.

Aranypók, csodapók, blog, Budapest, Király utca, romlás, szlömösödés, VI. kerület, VII. kerület, zsidónegyed
Aranypók, csodapók is menekül

blog, Budapest, Király utca, romlás, szlömösödés, VI. kerület, VII. kerület, zsidónegyed
blog, Budapest, Király utca, romlás, szlömösödés, VI. kerület, VII. kerület, zsidónegyed
Halott lottozó, a Király utcában még Székely Gábornak is felkopik a csapott álla

blog, Budapest, Király utca, romlás, szlömösödés, VI. kerület, VII. kerület, zsidónegyed, Isten veled, kiskacsa restaurant, rólad sem írunk már lehúzós kritikát
Isten veled, kiskacsa restaurant, rólad sem írunk már lehúzós kritikát

Style Antique, még egy halott bútorbolt. Szívünk sajog, dizájnutca koncepció konyec blog, Budapest, Király utca, romlás, szlömösödés, VI. kerület, VII. kerület, zsidónegyed
Style Antique, még egy halott bútorbolt. Szívünk sajog, dizájnutca koncepció konyec

Aesculapius Egészségügyi Centrum, boobolt, fuccs, az egészségvallás is halódik, blog, Budapest, Király utca, romlás, szlömösödés, VI. kerület, VII. kerület, zsidónegyed
Aesculapius Egészségügyi Centrum, biobolt, fuccs
az egészségvallás is halódik


blog, Budapest, Király utca, romlás, szlömösödés, VI. kerület, VII. kerület, zsidónegyed Pékáry-ház A Csányi utca – Király utca sarkán található az 1847–48-ban épült, cirádás, impozáns Pekáry-ház (építtetője, Pekáry István városi rendőr alkapitány volt), 1899-től itt élt egy ideig fiatal feleségével Krúdy Gyula.
A Csányi utca – Király utca sarkán található az 1847–48-ban épült, cirádás, impozáns Pekáry-ház (építtetője, Pekáry István városi rendőr alkapitány volt), 1899-től itt élt egy ideig fiatal feleségével Krúdy Gyula.

A cifra Pékáry-háznak is be van deszkázva a földszintje.


blog, Budapest, Király utca, romlás, szlömösödés, VI. kerület, VII. kerület, zsidónegyed, mobilbolt, mobil, orgazdaValamikor a Király utca volt a pesti orgazdák központja. Ma már csak mutatóba találjuk ezeket a rosszarcúakat.

blog, Budapest, Király utca, romlás, szlömösödés, VI. kerület, VII. kerület, zsidónegyed
Már senkinek sem kell film vagy előhívás, se Sooters' bóvli

forintos rulett,
Forintos Rulett.
A vég kezdete, ha már a pénznyelő is befuccsan.

Antic Design, blog, Budapest, Király utca, romlás, szlömösödés, VI. kerület, VII. kerület, zsidónegyed
Bezárt bútorbolt, haldokló koncepció


Autóker, A Budapest, VI kerület Király utca 40. (Vasvári Pál utca 2.) ingatlanon álló un. Rabicsek-ház a Király utca 38. számú épület műemlék környezete és része a műemléki jelentőségű területként védett budapesti Világörökségnek. Az elmúlt időszakban a Hild József jegyezte Király utca 40. számú ház és sorsa az örökségvédelem emblematikus épületévé vált.
Az Autókernek rengeteg ideje van: megvárják, ameddig az eső és a fagy elvégzi a piszkos munkát, hogy aztán lebonthassák az épületet.

A Budapest, VI kerület Király utca 40. (Vasvári Pál utca 2.) ingatlanon álló un. Rabicsek-ház a Király utca 38. számú épület műemlék környezete és része a műemléki jelentőségű területként védett budapesti Világörökségnek. Az elmúlt időszakban a Hild József jegyezte Király utca 40. számú ház és sorsa az örökségvédelem emblematikus épületévé vált.Kapcsolódó: a Wichmann + Művésztelep, drágakocsma a Gozsdu-udvarban + Le Verauc: korrupció és a Kétfarkú Kutya Párt a Boulevard és Brezsnyev Galériában + Squat-galéria nyílt a Király utcában (BB) + 1. Magyar Sérvbiznisz Mgtsz + Mozaik teázó + Kuplung a szerelőcsarnokban + Menyus a Tűzraktérben

2 megjegyzés:

x66zz írta...

Hát ja, szlömösödik, de mégiscsak alap hely: péntek este az ember beül az utca elején a kultikus Queen presszóba, majd kellemes bebaszcsi után végigkurjongatva az utcát levonul a Kuplungba minimálra csapatni legott. Utolérhetetlen hangulat.

BB írta...

hm, ez a Queen vmi buzibár?