2010. július 1., csütörtök

Szent Gellért a hegyen

Szt. Gellért püspök (eredeti nevén Gerardo Sagredo vagy Giorgio Sagredo, macskafogyasztó digó nem tud magyarul) szobránál ittunk. Gellért tkp. a downhillesek védőszentjének is tekinthető, egyben a Kelen-hegyről való legurulás örökös bajnokának. Ezért nevezték el róla a magaslatot. Bocsánat.

Budapest, I. kerület, XI. kerület, Kelen-hegy, Gellérthegy, szobor,  street-art, falfirka, vandalizmus, Szent Gellért püspök szobra – Az 1904-ben felállított, a Fővárosi Közmunkák Tanácsa megbízásából készült szobor főalakját Jankovits Gyula szobrász alkotta, a pogány alak megformálója Gárdos Aladár volt, az építész pedig Francsek Imre.
Budapest, Kelen-hegy, Gellérthegy, szobor,  street-art, falfirka, vandalizmus
Budapest, Kelen-hegy, Gellérthegy, szobor,  street-art, falfirka, vandalizmus  Szent Gellért püspök szobra – Az 1904-ben felállított, a Fővárosi Közmunkák Tanácsa megbízásából készült szobor főalakját Jankovits Gyula szobrász alkotta, a pogány alak megformálója Gárdos Aladár volt, az építész pedig Francsek Imre.

Budapest, Kelen-hegy, Gellérthegy, szobor,  street-art, falfirka, vandalizmus

tegek: MINSK, ZARD, MI, ILQ, KIRE, TEOD, ITT SZÍVTUNK, DOE CREW, KÖZ. T, ES TERROR, ZERO, STRAFF, JEEL, TNT, EMO, ROCKY, TRAFO, EST, DGK, GLK

bónusz Szt. Gellért szobrán: fordított kereszt

Meg gyomok és elhanyagoltság, lepusztultság. A távolról szép városban vagyunk.

Budapest, Kelen-hegy, Gellérthegy, szobor,  street-art, falfirka, vandalizmus
Budapest, falfirka, Gellérthegy, I. kerület, Kelen-hegy, street-art, szobor, vandalizmus, XI. kerület, BarikádA Gellért-hegy Budapest I. és XI. kerületében a Duna jobb partján álló, 235 m magas kiemelkedés. A Dunára néző meredek sziklafala és a tetejéről nyíló pesti panoráma lenyűgöző látvány. Budapest ékkövének is szokták nevezni. 1987 óta a világörökség része.

A 139 méterrel a Duna fölé magasodó dolomit sziklatömb a Dél-Budán húzódó lánc egyik tagja (ide tartozik például a Sas-hegy, és a Törökugrató is), amelynek anyaga a felső triászban képződött ún. fődolomit, de hegyei később, a pleisztocén során emelkedtek ki, és töredeztek össze az itteni tektonikus törésvonal mentén. Ezen töréseknek köszönhetik létüket a budai hőforrások is.
A Gellért-hegy barlangjai a törések és a melegvizes kioldódás segítségével jöttek létre. Talán a leghíresebb a részben mesterségesen tovább bővített Szent István barlang, amely ma a Pálos Rend kápolnájának ad otthont.(wiki)

Zene!

Nincsenek megjegyzések: