2010. június 30., szerda

Természetjáró tegelő

Unikum a tegelő hülyegyerekek táborában: RDZ, a természetjáró.

streetb art, Budapest,  vandalizmus, blog, tegelés, falfirka,   természetvédelmi terüleRudicsászár látta a nyomika nyomát, oszt lefotózta nektek, hogy mindenkinek jobb legyen

Ajánlott irodalom: Tóta W. Árpád és Németország vérdíjjal ki a kismajmok ellen

Egyszerű kisköcsögökről van szó, akik szeretik összefújkálni a metrókocsikat, telerajzolni a buszokat, lehetőleg savval belemarni az üvegbe a bárgyú szignójukat, pedig a kulturált szórakozásnak ma már a tárogatózástól az internetezésig számtalan formája áll rendelkezésre. És szemmel láthatóan nincsenek eléggé elrettentve, mert különben nem csinálnák. Minden graffiti mellé tényleg nem lehet rendőrt állítani. De nem is kell.
Védd a vasat és a fémet

A járművek, főleg a kötöttpályás kocsik összefosása komoly gond Berlinben is, mert metróból meg S-bahnból sok van, meg graffitisből is, úgyhogy folyton össze voltak festve. Ez a tisztességes embereket mindig is zavarta, de rendőr még ott se jutott minden szerelvényre. Hanem aztán rájöttek, hogy nem kell ehhez feltétlen rendőr.

Ni:
A hirdetmény szerint hatszáz euró üti a markát annak a polgárnak, aki elősegíti egy ilyen rongáló kisköcsög előállítását. Az ott is szép pénznek számít, elég ahhoz, hogy egyes tettrekész állampolgárok direkte vadásszanak a kisköcsögökre, szükség esetén többedmagukkal. A károkhoz képest viszont semmiség: ennyibe kerül egy metróablak cseréje, egy teljes szerelvénytakarítás pedig ennek a sokszorosa; csak az S-Bahn-hálózaton ötmillió euróba került a rongálások helyreállítása évente. Tehát bőven megéri fizetni hatszáz eurót minden egyes kisköcsög skalpjáért, főleg hogy ha már vadásznak rájuk, akkor a többségük talál magának más szórakozást, hiszen általában nem hétpróbás gerillák ezek, csak hülyegyerekek. A büntetés amúgy nem különösebben súlyos, Németország nem Szingapúr, tehát nem korbácsolás, csak néhány száz eurós, súlyos esetben pár ezres pénzbírság szabható ki a firkálásért. De már ez is azzal jár, hogy papa megtudja, mit művel a hülye fia az éjszakában. További előnye az eljárásnak, hogy bevonja a rendfenntartásba a polgárokat, akiknek innentől nemcsak morgolódásra meg a polgármester gyalázására van lehetőségük, hanem akár fel is hívhatják a rendőrséget, ha graffitist észlelnek. Onnantól aztán jóval nehezebb a kisköcsög dolga, mert nem elég körülnézni, hogy van-e rendőr vagy kamera a tetthelyen: minden egyes öreg néni veszélyt jelent. Hasonló rendszerek működnek szerte a világon az Egyesült Államoktól Ausztráliáig, többnyire hasonló, komoly összeggel, mert aprópénzért inkább félrenéz az ember, de a fele fizetéséért már akár fülön is csípi a gonosztevőket. Közben hasznosnak és igazságosnak érezheti magát, és ehhez nem butapártok illegális gárdájával kell együttműködnie, hanem magával a köztársasággal, ami általában kívánatosabb. Ettől egyébként nem pusztult ki a graffiti sem Berlinből, sem Los Angelesből, de a kesztyű fel lett véve. A vérdíjnak csak a neve hangzik rosszul, a mechanizmusa ma is működőképes. Csak akarni kell, és ha semmi más nem is lesz itt, akaratból van elég.

Nincsenek megjegyzések: