2010. június 11., péntek

Velünk élő urbánus állatok: vakond

Na jó, nem élő, de vakond. Aki élő vakondot tud fotózni, az nagyon ráérő ember lehet, nem olyan elfoglalt alkoholista, mint én.

Talpa europaea, közönséges vakond, ez a fajta éldegél nálunk. A közhiedelemtől eltérően nem csak fekete vakond létezik, fehértől feketéig mindenféle árnyalatban előfordul.
Védett állat, gyepek öröme: ha elkaptad, tedd át a szomszéd telkére. Betonon hajlamos megőrülni, mert nem tudja elásni magát.
Gilisztákkal, apró bogarakkal, százlábúakkal, lótetűkkel táplálkozik, sőt időnként egereket, cickányokat és földön fészkelő madarak fiókáit is felfalja. Nyálában bénító méreg van, testsúlyánál többet képes naponta elfogyasztani Télen nem hibernál, hanem a mélyebbre ássa magát és az összegyűjtött gilisztákkal táplálkozik. A kifejlett hím általában 15–17 cm hosszú, a nöstény kisebb. Mákszemnagyságú, vaksi szeme nem látszik, fülére és szaglására hagyatkozik a tájékozodásban. Éjszaka, de akár nappal is a földfelszínre bukkanhat a túrásából, ilyenkor kaphatják el ragadozók. Úszni is tud, sokoldalú állatka.

krtek, talpa europaea, mole, vakond, vakondok, Budapest,  blog
krtek, Talpa europaea, mole, vakond, vakondok, Budapest,  blog



A vakond nagyon hasznos a kerti kártevők ellen. Saját súlyának több mint másfélszeresét eszi meg naponta. Az állatok hatalmas táplálékigénye következtében sehol sem lehet túl sok belőlük, mert csak ott jelennek meg nagyobb számmal, ahol bőséges táplálék található, és ahol ez megfogyatkozik, onnan gyorsan továbbvándorolnak. Nem érdemes gyümölcsösökben irtani, vagy elűzni, mert a fák gyökereit pusztító pajorok (többek közt a májusi cserebogár lárvái) első számú fogyasztói.
A vakond jelenléte túrásai miatt a kertekben néha zavaróvá válik. Fiatal ültetvényekben és melegágyakban, melyekben értékes növényeket gondoznak, sokat közülük tönkretehet, mert ásása közben gyökereiket meglazítja és azok elszáradnak. Jól gondozott pázsitterületeken pedig a vakondtúrások a szemet sértik. A gátakban és töltésekben nem szabad megtűrni, mert folyosói által a víznek utakat nyit, és ezzel gátszakadást okozhat.

Ahol kárt okoz, a vakondot ott sem szabad megölni (ami védettsége miatt amúgy is szabálysértés), mert hatékony eszközökkel el is lehet űzni. Vegyi anyagokat, egyéb mérgeket, üvegcserepet ne szórjunk a földbe, mert velük a vakonddal együtt a környezetünket is pusztítjuk.
Egy korszerű módszer az elektromos vakondriasztó használata. A vakond érzékeny az 1000 Hz alatti frekvenciájú hangra, így a készülék által kibocsátott 300-400 Hz (más esetben 100-700 Hz) frekvenciájú hangimpulzusok - melyek a földben több tíz méterre terjednek - irritálják az állatot, ezért elhagyja a területet.
A kertészek által is alkalmazott régi bevált módszer, hogy petróleummal vagy terpentinnel átitatott rongyokat helyeznek el a vakond főfolyosójának néhány helyén. Ezek szagát nem bírja az állat, nem képes zsákmányát kiszimatolni, ezért inkább elmenekül a területről.
A vakond állandó távoltartásához legjobb az adott területet keskeny, lehetőleg mély árokkal körülvenni, amely akadályt jelent az ásásban.
A melegágyakat úgy védhetjük meg, hogy feneküket apró szemű dróthálóval béleljük ki, vagy pedig a talaj és a trágyakéreg közé egy sor borókaágat rakunk be, ez utóbbiak tövisei ugyanis a vakondot az ásásban akadályozzák.
A nagy sárfű (Vakondűző fű) (Euphorbia lathyris), mint népies nevébe is benne van, távol tartja a kertből eme állatokat. Viszonylag igénytelen növény, Könnyen elszaporodik a kertben.
Régebben mérgeket (pl. kalcium-karbid, sztrichnin, alumínium-foszfid) vagy a kifüstölést elterjedten alkalmazták, azonban ezek a módszerek elpusztítják az állatot, így kerülendők. (wiki)


További, velünk élő urbanisták: Barna varangy (Bufo bufo) meztelen csigák + májusi cserebogár + a legnagyobb: szarvasbogár + magyar ganajtúró, a szkarabeusz + lilában minden, a levendula + orbáncfű, csodafű + szúnyoglárvák + éticsiga + makróvilág + galambok (videó) + darazsak (videó) + a Keret patkányának szomorú vége + dolmányos varjú (kukarabló))) + sün videó (élet a halál után) + szitakötő + rakparti patkányok (árvíz, 2005) + kecskék + halál a Boráros téren + Pajor Tamás, Hitgyüli

Nincsenek megjegyzések: