2010. június 13., vasárnap

A Ferdinánd híd lefejezett szobra

frissítés a Ferdinánd híd lefejezett szobra ügyében (béna helyretaknyolás, stb)  2010.11.13:

Kedves Trurl és Klapanciusz !


Kéremszépen, a lerágott csonton újabb mócsingok jelentkeztek…

A szobor felkerült a Szoborlapra, ami rendben is van, és ők szereztek valahonnét egy régi fényképet az EREDETI fejjel!

A link, amiből a szobor valódi neve is kiderül:

http://www.szoborlap.hu/7680_szigonyos_noi_akt_kutszobor_budapest_mercier_michel_1945.html

Idemásolok még egy hozzászólást, mert tárgyunkhoz illik :

Szakállberci @ 09-11-07 17:11


Na ez lesz az a szobor, ami egészen biztosan nem kerül fel az ajándék-pólókra! :) (Olvastátok? Töltsétek ki a kérdőívet mindannyian, kezdőlap, jobbra fenn, póló nyerhető, mi meg információt nyerünk róla, hogy mennyire szeretitek a Szoborlapot!)


Tehát nem kerül fel a pólókra, kivéve, ha valaki nem reklámozni, hódítani, hanem ijesztgetni akar a pólójával. Ugyanis, ez a szobor(fej) nemcsak hogy egész egyszerűen ronda (ahogy egy másik honlap megénekelte évekkel korábban, jót röhögtem a fogalmazáson akkor), hanem egyszerűen ijesztő.


Kimaradt a leírásból, ezért idekívánkozik, hogy bizony a fej egyáltalán nem illik a testhez, nem is hozzá tartozik. Valahogy ráerőszakolták egy másik töredékből, kitekerve, létrehozva egy B-kategóriás tengertúli filmbe illő lényt. A "kicsavartfejű, nyúlszájú, eszelős szobornő leszáll a talapzatáról és elindul". Elnézést a gyér fogalmazásért, de nem nézek ilyen filmeket (sem). :D


Rémes. És hosszú évek óta várunk rá, hogy valami történjen. Szedjék le a fejét, vagy akármit, de ez így szánalmas, englishrussia.com kategória.


És íme az eredeti fej - ami valóban szép és elegáns:

forrás: szoborlap.huÜdvözlettel

Mormogi Papa

no, az eredeti poszti: Levél érkezett Mormogi Papától (ez a "mon nom de guerre" - a "hadinevem"), a szomszédbloggertől, tessék, fotósoppos városszépítés következik:

Egy szegénysorsú szobor ügyében írok most :-)

Előtt megyek el minden munkanapomon, meg más napokon is gyakran. Tíz éve lehet ilyen szerencsétlen legalább… A történetét részben közli ez a hon
lap, de nem ad magyarázatot arra, hogy szegény hol, mikor és miért veszítette el a fejét.

Mert ez a jelenlegi sehogyan sem illik rá. Elég megkeresni a lapon - de a könnyebbség kedvéért csatolom ide, a kísérő szöveggel együtt:

Ferdinánd-hídi kútszobor

Ferdinánd híd (azelőtt Élmunkás-híd), dél-keleti felhajtó közepe, VI. ker. Terézváros, Podmaniczky utca (azelőtt: Rudas László utca), a Szív utcával szemben.

Ferdinánd híd, Budapest, szoborA 2,7 m-es mészkő szobrot Louis Victor Michel MERCIER készítette 1873-ban.
A szobrot 1927-ben újrafaragták, - az eredeti a Fővárosi Vízművek gellérthegyi parkjában áll - de ez az újrafaragott szobor ma már a szétesés stádiumában van.
Látszik, hogy a teste felső részét már kicserélték, de a feje mintha nem oda való lenne, le akar esni, nem abba az irányba néz, mint az eredeti szobor feje, és sokkal rondább is annál. (Arról már nem is beszélve, hogy felelőtlen alakok a szobrot összefestették.)
Az eredeti szobor egy díszes kőépítmény félköríves, boltíves szoborfülkéjében állt, de ebből mára már semmi sem maradt meg.
Jelenlegi állapotában ez a szobor az eredeti szobor szépségéhez nem mérhető, talán a fej lecserélésével, a megfelelő irányba állításával és pontos illesztésével még lehetne javítani ezen a mostani siralmas állapoton.Hozzáteszem, hogy a nem illeszkedő fejet többen elmozdították a helyéről, talán még el is tulajdonították - és részemről nem vagyok arról meggyőződve, hogy szerencsésen pótolták. Mert jelenleg inkább egy csekély tehetséggel megvert egyén karikatúrájának hat. Illetve a karikatúra vázlatának :-(((

Merthogy van egy nem túl jó kép az eredetiről (ugyancsak a "budapest szobrai" lapon):


A szobor nézésiránya, a hajviselete - meg egyáltalán… szóval sehogyse illik rá a mostani fej.
_____________________________________

Epres kertPár hónapja az Epreskert előtt elsétálva balra néztem, a Kmetty (nekem már csak így :-) utcára nyíló iparimodern épület homlokzatára - s mit látok?
Ha nem is a "négy legnagyobb vár fokán" feltűzve, de kétségtelenül trófea gyanánt egy női fej…

Az ilyesmi persze nem ritka a szobrászinasok körében, sok szoborkezdemény ácsorg a kertben - de ez valami klasszikus szépséget sugároz. Némi elnyúló tervezgetés után ma ismét odamentem és lefényképeztem.

Íme:

Nem vagyok én Stanley, és ez valószínűleg nem is az "eltűnt" fej ("…mégsem vagyunk elcserélt fejek…") - de talán megteszi.

Elő hát a jó öreg Fotobolttal!Az eredmény nem kielégítő ugyan, de szerintem jobb a jelenlegi helyzetnél :-)


Üdv

Mormogi Papa


Kapcsolódó bejegyzés: A Ferdinánd-híd

4 megjegyzés:

Unknown írta...

az élmunkás boldogtalan szerelmének emlékére

BB írta...

Lehel, az élmunkás)

Unknown írta...

"meg a bajza utca titokzatos alagutja. ma meg feketeben asit ram, mint husz evvel ezelött. akkor nagyon szerettem volna fölfedezni, nem ezen az alaguton at szallitjak-e a szondy utcai penzhamisitok a zsakokba varrt arany- es ezüstpenzt ujpestre, hogy ott tutajokra rakjak, es leusztassak az also-dunan a senki szigetre. eljutottam a ferdinand-hidhoz, gyermekkorom vörös hidjahoz. nyers teglafalat mar-mar feketere mazolt az idö es a korom. alul, a fülkeben rogyadozo terddel all a felmeztelen istenasszony, egyik kezeben kagylo, a masikban haromagu szigony. osztrigaevö ven kokott, bagyadtan, sargan nez maga ele a kiszaradt medencebe. feje fölött ütött-kopott cimer, elmosodott betük. vörös teglafal, meztelen asszony, töredezett cimer ....ezeknem a babonas jeleknek a reven nemcsak almokhaza tartozot a titkok birodalmaba, beletartozott ez a szomoru hid is az alatta elfuto sinekkel, a tavolban asito palyaudvar furcsa örhazaival, vegtelen raktaraival, hangos mühelyeivel es piszkos mozdony-istalloival" Heltai Jenő

BB írta...

lúv