2010. október 11., hétfő

Helyszínelés a dunakeszi Auchan lápjában

Auchan és a vörösbegy
Helyszínelés a lápban, térdig.

Nyugati irányból próbáltam eljutni az Auchan által híresé tett lápig, de ezt fél cipő múlva rossz ötletnek találtam. Ráadásul szúr a láp és csíp a láp, sőt, talán harap is. Ordibáló madarak mindenfelé (thx, Parakovács). Az a sok szemkápráztató zöld... Ráadásul semmi látnivaló az embermagasságnál nagyobb bozótban, a sás között csillogó víz, benne ijedt békák méregetnek. A láp emberi tartózkodásra teljesen alkalmatlan, turisztikai vonzereje nullára csökkent a szememben.

A láp megpróbálja lelopni a betérő cipőjét. A láp meg akarja védeni magát, de az Auchan betonjával szemben nem jósolok neki komoly esélyt. Paradox módon ez amegmaradt talpalatnyi természet most a kiirtójára, ránk szorul. Védjük meg a mohó Auchantól, amely cég olcsóbbnak találja a nokiásdobozos megoldást, mint egy emeletes parkolót építeni (hacsak nem ingatlanbiznisz lapul az állítólagos bővítés mögött). Védjük meg ezt aprócska lápvidéket és a benne lakókat magunktól, most már hátradőlhetünk: már rég legyőztük a természetet.  

Aztán nem találtam a kifelé vezető utat a mocsárból.. no, ekkor már bántam az expedíciót. Tekintse meg képeimet, némelyikük 10000 pixeles panorámakép.



Dunakeszi nagyobb térképen való megjelenítése


Az Auchan ma meglévő áruházától keletre fekvő teljes terület, ami az áruházlánc birtokában van, része a Nemzeti Ökológiai Hálózatnak, ezért nem beépíthető. Ez a védelem nem függ attól a kérdéstől, hogy természeti védettség alatt is áll-e a terület. A Dunakeszi Önkormányzat ezért alkotmánysértő módon sorolta Gazdasági-Kereskedelmi-Szolgáltató övezetbe.


Az Auchan egy 46 ezer négyzetméteres áruházépület építésére kapott engedélyt, ami a hozzá tartozó parkolókkal együtt a láp teljes területét elpusztítaná.


Ócéán szennyvízpatak
Az Auchan a Dunakeszi tisztított és tiszítatlan szennyvizét levezető Óceán árok nevű patakot a lápon átmenő nyomvonalra akarja terleni, hogy a lehető legnagyobb beépíthető területet nyerje. Az új nyomvonal kiépítése is óriási pusztítással járna, de emellett a szennyezett víz hamar tönkretenné a “maradék” lápot is.


Hamis az az állítás, amely szerint csak a terület egyötöde láp. Több szakvélemény igazolja, hogy a terület nagy része láp, amelyet szintén értékes pusztagyepek szakítanak meg. A láp fennmaradásához védőzóna szükséges, ami értelemszerűen szintén nem építhető be.


A területen korábban már több illegális beavatkozás is történt, amely a természeti értékek tönkretételét célozta, hogy a terület védelme megszűnjön, és értékesíteni lehessen. Az előző tulajdonos felszántotta az árvalányhajas, kékperjés láprétet, kivágta a fákat, vízelvezető árkokat ásatott. Az M0 körforgalmától az Auchanig vezető utat a láp egy részének elpusztítása árán építették, szabálysértő módon. Az út elbontására jogerős bírósági ítélet kötelezte a dunakeszi önkormányzatot. (Élőlánc Magyarországért)


a favágók nyomai
Köszönjük, Auchan
Mai mese:

Nos, adva vagyon egy polgármester, aki az elmúlt pár évben gennyesre kereste magát a város kiárúsításával. Egészen a közelmúltig a multi cégeket lehetett a legjobban fejni. A francia cég is kifizette a kifizetendőt, persze szokás szerint előre, de ekkor jött pár izgága senki, aki nem értette meg, hogy a parkoló jobb, mint az a büdös láp, és hisztizni kezdett.
A franciák persze számon kértek, a polg. mest pedig elment a miniszter elvtárshoz, aki amúgy régi cimborája. A többi pedig azt hiszem egyértelmű. Ja és a szakértői véleményt zsebből fizették, naná, h az szerepel benne, amit ők akarnak.

A fentiek persze csak találgatások és a valósággal való bármilyen egyezésük pusztán a véletlen műve.
 (Orighunbaconer, komment a Heti Válaszon)



koszorú a fairtás helyén
A kimagasló természetvédelmi értéket képviselő tőzegláp két lápfoltja közül az áruházhoz közelebb esőt elkezdte felszámolni egy az Auchan által felbérelt favágó brigád. Az őshonos fűzfákat kivágták a hipermarkethez vezető 322. sz. út mentén és az úttól távolabb megkezdték a lápcserjés hamvas fűz állományának kiirtását. (...) A lápvédő civilek bejelentést tettek az ügyben a Dunakeszi Rendőrkapitányságon és értesítették a területen illetékes Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságát. A fakivágás időzítése minden bizonnyal a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2010. szeptember 15-i keltezésű végzésére vezethető vissza, amelyben a hatóság kinyilvánította a szándékát az Immochan Kft. birtokában lévő teljes területre vonatkozó ex lege védett láp kiterjedésének megállapítására irányuló eljárás lefolytatására. Ha ugyanis a növényzet kiirtásával még a felmérés előtt sikerül megsemmisíteni az élőhely természeti értékeit, az Auchan szabad prédájává válhat a tőzegláp.









(...)
Sokan értelmezték úgy a dolgot, hogy az Auchan meghátrált, de az igazság pont az ellenkezője. Annyi történt, hogy felbéreltek egy profi, válságkommunikációval foglalkozó céget (a Hill & Knowlton igazi nagyágyú, többek között az Öbölháború előtt ők dolgozták ki a stratégiát, hogy miként állítsák az amerikai lakosságot a háború mellé), aki egy profi módon megszervezett stratégiával kiállt, és elmondta, hogy az éjfekete az bizony hófehér, jobban mondva ragyogó zöld.

Tulajdonképpen elmagyarázták, hogy a lápnak direkt jót tesz, ha a nagy részét meg a pufferzónáját beépítik, a legértékesebb magterület helyén pedig szennyvízcsatornát vezetnek. A sajtó, sajnos, úgy látszik mással van elfoglalva, és símán lenyelte ezt a kamut. :(
(berkenye kommentje a Heti Válaszon)

itt majd egy szép, modern parkoló lesz
1996. évi LIII. tv. a természet védelméről

Természetvédelmi bírság

80. § (1) Aki tevékenységével vagy mulasztásával

a) a természet védelmét szolgáló jogszabály, illetve egyedi határozat előírásait megsérti;

b) a védett természeti értéket jogellenesen veszélyezteti, károsítja, elpusztítja, vagy védett természeti terület állapotát, minőségét jogellenesen veszélyezteti, rongálja, abban kárt okoz;

c) a védett természeti területet, továbbá barlangot jogellenesen megváltoztatja, átalakítja, illetve azon vagy abban a védelem céljával össze nem egyeztethető tevékenységet folytat;

d) a védett élő szervezet, életközösség élőhelyét, illetőleg élettevékenységét jelentős mértékben zavarja;

e) a természetvédelmi hatóság engedélyéhez, hozzájárulásához kötött tevékenységet engedély, hozzájárulás nélkül vagy attól eltérően végez

természetvédelmi bírságot köteles fizetni.

Az Auchan éppen a magyar tájat formálja
panorámakép

Néhány szó az Auchan láncos kutyája, a  Hill et. Knowlton tevékenységéről (wikipedia): a hazugság nagymesterei. Néhány téma a portfoliójukból: tüdőrák, hamis tanúzás, pénzmosás, orosz olajlobbi.

Tobacco industry
In 1953, members of the tobacco industry hired the firm to help counteract then recent scientific findings that suggested cigarette smoking led to cancer. As a result “A Frank Statement” was released to nearly every major newspaper and magazine, misleading readers into believing that cigarettes had no verifiable links to cancer. The tobacco industry remained a Hill & Knowlton client until 1968.
Text from H&K's smoking release "A Frank Statement to Cigarette Smokers"

Government of Kuwait

In 1990, H&K led over 20 other American PR firms in the "largest foreign-funded campaign ever aimed at manipulating American public opinion", according to the Center for Media and Democracy [3] H&K earned over $10.8 mm for their work, paid by "Citizens for a Free Kuwait", an astroturf organization funded almost entirely by the Kuwaiti government.

One controversial maneuver was the arrangement of the testimony of “Nurse Nayirah” to the Congressional Human Rights Caucus on October 10, 1990. Nayirah falsely testified that she had witnessed Iraqi soldiers killing hundreds of premature babies at the al-Addan hospital in Kuwait City.

Bank of Credit and Commerce International

H&K represented the Bank of Credit and Commerce International (BCCI) following its drug-money laundering indictment. H&K broke no laws and may not have violated any of the standards of the PR industry, though its actions raised questions concerning a conflict between H&K as a public relations firm and the public interest, according to the BCCI affair report to the Committee on Foreign Relations of the United States Senate.

Russia's entry into the EU

Further information: Russia in the European energy sector
The company also has pushed for Russia's inclusion in the EU as a result of their engagement with pipeline project Nord Stream, promoting Nord Stream as a vehicle for EU energy diversity. The company has flown members of the European Parliament to Siberia on a private jet for Russian oil giant Rosneft.

bónuszként: szcientológia
"It’s dirty work, but someone has to do it."





Prófécia: az Auchan vállalati központja már csak úgy úszhatja meg a további brand(ön)rombolást, ha az Auchan Magyarország kontár és alávaló vezetését lapátra teszi.


vízelvezető árkok?
fűnyírás nyomai








bozitírtás nyomai
panorámakép
Az Auchan ma meglévő áruházától keletre fekvő teljes terület, ami az áruházlánc birtokában van, része a Nemzeti Ökológiai Hálózatnak, ezért nem beépíthető. Ez a védelem nem függ attól a kérdéstől, hogy természeti védettség alatt is áll-e a terület. A Dunakeszi Önkormányzat ezért alkotmánysértő módon sorolta Gazdasági-Kereskedelmi-Szolgáltató övezetbe. (greenr.blog.hu)


mögötte a láp lapul
panoráma
"Nálunk az árak a lápban járnak"






Ön hogyan tudna vásárolni egy lápon? Sehogy, mi? Irtsuk ki a természetet együtt! Áruházat a dunakeszi lápra! Frissen vágott mocsári növény vásár. Nálunk az árak a lápban járnak.

A valósággal való bárminemű egyezés csak a véletlen műve lehet. Normális jogrendszerben elképzelhetetlen lenne, hogy természetvédelmi területet a beépítés veszélye fenyegessen!



köszönet a képért 8kernek


taplófonalak

- Tudom, hogy ilyenkor bunkóság az anyagiakat firtatni, mert elsősorban a szándékot kell nézni, másodsorban pedig, aki bajban van, annak minden fillér számít, de…
„Az összegyűlt adományok mellett a vállalat több felajánlást is tett: a székesfehérvári áruház több raklapnyi ásványvizet küldött a térségbe, valamint a takarítás, helyreállítás során nélkülözhetetlen védőmaszkokat is küld a vállalat a munkálatokban résztvevő civileknek.”
Wow-wow...Köhm, köhm. Nem egy olyan magánemberről hallani, aki százezres nagyságrendben tett felajánlást. Ha jól számolok, ez éppen több raklapnyi ásványvíz, és egy furgonnyi védőmaszk ára. Tudom-tudom, tapló vagyok, hogy a zsebükben turkálok, de valószínűnek tartom, hogy az Auchan ennek sokszorosát utalja havonta ügynökségének, magyarán sokkal többet költ a nagylelkűségének hírüladására, mint amennyit adományoz, és talán azzal sem lövök nagyon mellé, ha azt mondom, hogy legalább ennyit fizetett a vállalat a dunakeszi lápot legutóbb stikában tarra vágó vállalkozónak is. Eh, így azért már más a gyerek fekvése, nemde? Az akcióról olvasva első gondolatom az volt, hogy mégiscsak van a madárkának lelkiismerete és az talán megszólalt. De nem, mert ha így lenne, nem tölcsérbe üvöltve bizonygatnák jólelkűségüket, hanem rendbe raknák a saját szennyesüket. Amit tesznek az a képmutatás tökéletes példája: pár karton vízzel szeretnék visszavásárolni a cég renoméját.  (pilu.blog.hu) http://pilu.blog.hu/2010/10/08/az_auchan_nem_tud_elszakadni_az_iszaptol

cipőmarasztaló bozót és mocsár
tájépítészet, tájképi egység Auchan módra
társadalmi felelősségvállalás,
ásványvíz a vörösiszap-károsultaknak,
véradás szervezése,
wunderscheisse...
a dzsungelben (panoráma)
körpanoráma a mező közepén: térkép
"Józan ésszel felfoghatatlan, abszurd környezeti dráma színhelye a Budapestet Dunakeszitől elválasztó keskeny zöldterület: a környezetvédelmi hatóság a közeli bevásárlóközpont parkolóépítésének engedélyezési eljárásában nem létezőnek nyilvánított egy természeti értékekben gazdag, alaposan megkutatott, részletesen dokumentált lápos élőhelyet, amely így hamarosan eltűnhet az aszfalt alatt" - adta hírül nemrég az egyik országos napilap. A lápos élőhely megmentése érdekében a Levegő Munkacsoport beadványban kérte az ügyészséget, hogy emeljen óvást a környezetvédelmi hatóság határozata ellen. (forrás: Lélegzetnyi hírlevél)




A több mint 10 oldalas szakértői véleményt most nem részletezném, de egyet a legkirívóbbak közül kiemelnék. Murvai Zoltán az egykori Rozmaring MGTSZ igazgatója volt, így került felesége tulajdonába lápterület. Murvai jól ismeri a területet, mivel itt korábban tőzegkitermelés folyt, melyet a virágkertészetben hasznosítottak, tehát pontosan tudja, hogy a föld hol rejt a lápterületekre jellemző tőzeget. A kirendelt szakértő egyértelműen, nem az eljárás tárgyát képező területről vette a talajmintákat (ha egyáltalán vett), hanem annak környékéről. 


A természetvédelmi törvény szerint, ha a területen egyáltalán nem lenne tőzegesedésre utaló jel, az időszakos vízborítás és a lápra jellemző növényzet jelenléte akkor is elégséges a lápterület megállapításához, ez pedig két nemzeti park igazgatóság egybehangzó véleménye alapján is fennáll. Dr. S Nagy László hazug szakértői véleménye elégséges volt dr. Szabó Sándornak, hogy megállapítsa II. fokon, hogy a terület nem láp. A 20 oldalas határozaton nem szerepel ügyintéző, senki nem vállalta, hogy a korrupt gazember főosztályvezető csicskása legyen. Az ügy a bíróságon folytatódik tovább, de a kormány természetvédelmi hatóságokat érintő hatáskör megvonása következtében a láp jelenleg nagyon komoly veszélyben van. (kuruc.info)








Szemétlerakatok mindenfelé
A dunakeszi tőzegláp elpusztításához hatékony támogatást biztosít a Kecskeméthy Géza vezette Dunakeszi Önkormányzat. Nevezetesen eltávolították a tőzegláp melletti körforgalomból azokat a betonelemeket, amelyek korábban megakadályozták, hogy teherautókkal fel lehessen hajtani a tőzegláp legértékesebb magterületét és a kavicsbánya tavakat elválasztó gátra. Ezzel sikerült elérniük azt, hogy megkezdődjön a tőzegláp feltöltése építési törmelékkel és veszélyes hulladékkal.

friss behajtásgátló
és egy gazdára váró tévé
Utolsó lehetőség a bojkott. A multináci Auchan-t a jóérzés, a (magyar) környezet, a "társadalmi felelősségvállalás" igazából nem érdekli, csak a profiton csökkenés. Ne menj el az Auchanig - alternatívák a bojkott ideje alatt.

Az Auchan egy védett tőzegláp beépítését tervezi. Kérünk, ne vásárolj az áruházban míg ettől a tervüktől el nem állnak. Ezzel a térképpel segíteni kívánunk az áruház átmeneti felváltásában. A kosarakra kattintva megtudhatod az áruház nevét, pontos címét és honlapját is.


Ne menj el az Auchanig - alternatívák a bojkott ideje alatt nagyobb térképen való megjelenítése

összes fotó + összes nagyméretű panorámakép + Fábry a tőzeglápról

A Bojkott Auchan csoport a facebook-on, több taggal, mint az Auchan Magyarország. Mostanság vadul gyűjtik az Ön adományait a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak, hatalmas hírveréssel, önfényezéssel. A KárAuchan Csoport is kapaszkodik, már majdnem annyian vannak, mint a gügyögő-prüntyőgő-hablatyoló Auchan "rajongói" tábor. És a Tőzegtó Alapítvány: Mentsük meg a dunakeszi tőzeglápot.

Kapcsolódó bejegyzések: Auchan a facebook-on: cenzúra über alles + Nézegessen Auchan parkolót, szokja a tájat + Most vegyen olcsó mocsári élővilágot az Auchantól (Kétfarkú Kutya Párt)

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Depuis le tout début, Facebook a été un outil très important parmi les citoyens qui défendent le marais. Il y a un groupe pour le sauvetage du marais de Dunakeszi et un autre qui invite les citoyens à boycotter le centre commercial, ils ont aussi utilisé des images de hamster d'une publicité d'Auchan pour un article parodique.

Auchan Hongrie est, elle aussi, très active sur Facebook : elle a commencé par publier une page sur une consommation responsable pour l‘environnement, qui est tombée dans le même piège que Nestlé avec la campagne de Greenpeace.

Pacsker a d'abord essayé de publier un lien sur la page de Jin & Jang, page des hamsters, mais n'a pas pu le faire. Plus tard, il a écrit à propos du site des consommateurs conscients de Auchan et partagé une capture d'écran, qui a fait l'objet de commentaires des “défenseurs du marais” qui ont par la suite été supprimés. Pacsker a écrit:

Névtelen írta...

Auchan n'a pas pu supporter la publicité, étant obligée de rendre compte et de dire la «vérité» - elle a fermé le mur de la page sur Facebook d'Auchan Hongrie. Depuis la mi-journée, la censure continue, mais les utilisateurs qui sont insatisfaits de la politique environnementale de l'entreprise sont là et même si ce n'est pas pour une demande spéciale, ils expriment leur mécontentement sur le contenu des commentaires des messages d'Auchan.[…]

L'effet blogueur

Les bloggers de “Varacsk” ont posé des questions dans leur billet et invité leurs lecteurs à publier leurs avis sur la page Facebook d'Auchan:

[…] Je voudrais seulement demander : tout est permis ici ? Nous donnons de l'argent à l'Etat, aux inspections, aux autorités et tout le monde se tait ? Qui va les arrêter ? (Je vois devant moi des gens qui s'en fichent, puisqu'il s'agit seulement d'un marais, voyons… s'il n'était pas éliminé, où iriez-vous garer votre voiture ? Où l'auriez-vous laissée pendant que vous faites des emplettes pour des choses superflues ? Qui se soucie que les agriculteurs hongrois sont privés de ça ? Qui se soucie que l'enfant de mon petit-fils ne pourra pas boire de l'eau propre et respirer de l'air pur ? N'avez-vous pas vu ? La charcuterie est à seulement 640 HUF [2,33 €] le kilo ![…]

Pacsker a publié un billet sur les profits et pertes d'Auchan, soutenant que les résultats sont identiques à ceux du concept de karma :

[…] C'est le choix auquel l'entreprise Auchan est confrontée. Soit elle coopère pour la protection de l'environnement et garde ses profits soit elle ne coopère pas, elle atteindrait ainsi ses buts contre elle-même et s'exposerait à être chassée de ce pays. Quand elle prend les gens pour des idiots et fait couper des saules aux troncs épais pour “extirper les mauvaises herbes et aménager la zone», elle ne crache pas ainsi seulement aux yeux de la nature, mais elle crache sur elle-même. Le serpent se mord la queue. J'espère qu'Auchan a compris l'importance du karma! “

Névtelen írta...

fuck Auchan

Névtelen írta...

ra fog baszni az Auchan, aztan a menedzserek majd sirnak labbal felfele a lampavason

BB írta...

Szerintem ablakon kidobott pénz a Hill & Knowlton kommunikációs banda alkalmazása, hiszen eddig csak bénázással párosított hazudozásból áll a tevékenységük, némi megfélemlítési kisérlettel fűszerezve. Szerintem ideje kirúgni őket, valamint ezért a brandrombolásért felelős magyarországi menedzsmentjét az Auchannak, hogy aztán tiszta lappal indulva bocsánatot kérhessenek Magyarországtól. A Concorde-csapda megvan?

Névtelen írta...

Meséltek újholdkor táncoló fényekről, a meleg éjszakában feltámadó, dermesztő szelekről, suttogtak a víz fölött lebegő fehér kísértetekről, és a posvány felszíne alatt, a mélyben álló képzelt kővárosról. De az volt a legkülönösebb agyrém, amelyben kivétel nélkül mindenki egyetértett, hogy átok sújtja azt, aki meg merészeli próbálni a hatalmas, veres fertő lecsapolását. Vannak titkok, mondták a parasztok, amelyeket nem szabad fölfedni; titkok, amelyek az óta hevernek eltemetve, hogy a történelem előtti mesés időkben járvány sújtott le Partholan gyermekeire. A Hódítók Könyve szerint a görögöknek e fiai Tallaghtban temették el, de Kilderry vénjei azt állítják, hogy egyetlen várost megmentett patrónája hold-istennő; az erdős dombok eltakarták őket, amikor Nemed emberei harminc hajójukkal megérkeztek Szkíthiából.Meséltek újholdkor táncoló fényekről, a meleg éjszakában feltámadó, dermesztő szelekről, suttogtak a víz fölött lebegő fehér kísértetekről, és a posvány felszíne alatt, a mélyben álló képzelt kővárosról. De az volt a legkülönösebb agyrém, amelyben kivétel nélkül mindenki egyetértett, hogy átok sújtja azt, aki meg merészeli próbálni a hatalmas, veres fertő lecsapolását. Vannak titkok, mondták a parasztok, amelyeket nem szabad fölfedni; titkok, amelyek az óta hevernek eltemetve, hogy a történelem előtti mesés időkben járvány sújtott le Partholan gyermekeire. A Hódítók Könyve szerint a görögöknek e fiai Tallaghtban temették el, de Kilderry vénjei azt állítják, hogy egyetlen várost megmentett patrónája hold-istennő; az erdős dombok eltakarták őket, amikor Nemed emberei harminc hajójukkal megérkeztek Szkíthiából.