2010. október 8., péntek

Magyarok a TOP 500 K-európai cég listájának csúcsán

Az index cikke szerint megannyi magyar cég van a kelet-európai cégek 500-as toplistáján. Vezetnek a lengyelek, de jönnek föl az újonnan csatlakozott románok és bolgárok is. Hűha, ez aztán izgi, végre van gazdasági potenciál a keleti régióban is. Hamarosan elérkezik az évtizedek óta szajkózott állapot, amikor is a régió átlagosan nagyobb gazdasági növekedése miatt beérjük a tőlünk valamivel lassabban bővülő rothadó nyugat országait. Akkor aztán lesz nagy egymásra borulás, vállveregetés, együtt vigad majd Jürgen és Vlagyimir, Jean-Baptiste és Elemér, Gwyrønæsöttír és Steaua.

Megeshet azonban, hogy kurvára soha nem érjük be a nyugatot. Elég csak egy pillantást vetni a listára. A FIAT AUTO POLAND S.A. például annyira lengyel cég, mint amennyire az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. magyar, vagy a SAMSUNG ELECTRONICS SLOVAKIA S.R.O. szlovák. Ezek a cégek, akik a régiónk fejlődésének letéteményesei, gazdaságunk motorjai, ezek nem helyiek, nem is lesznek azok, hiszen az Audinak is elég volt, hogy a válság kezdetén szóba jövő 5%-os szolidaritási adó hírére sértődötten csomagolni kezdjen, és könnyeivel küszködve, hüppögve azt zihálja, hogy "akkor én most elköltözöm, mert maga Elemér nem érti, hogy odaát olcsóbban jövök ki?" Szóval ha úgy adódik, akkor pár kilométerre átcuccolnak, mi meg bukunk egy helyet a listán. Ennyit ezekről a cégekről. Akkor meg mit büszkélkedünk velük, hogy hű, meg há, ennyi meg ennyi cégünk van a listán, és nézzétek milyen jól megy nekünk a gazdaságunk! Persze persze. Mondjuk én ezt nem a TOP500-as listán mérem le, hanem az utcán vegetáló csövesek számán.

Talán majd ha kitiltják őket (mármint a csöveseket) a városból, akkor a gazdaság is jobban teljesít. De ha nem, akkor legalább úgy tűnik mintha egy problémát megoldottunk volna.


Nincsenek megjegyzések: