2010. október 6., szerda

Telefonálj 200 forintot a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak

Bízzon a bürokráciában, bízzon Pártunk és Államunk vezetőiben. Nem hiába vannak ott a csúcson: helyettünk is gondolkodnak, helyettünk védenek minket, éjt-nappallá.


A magyar Verespatak, ez a katasztrófa már hazai teljesítmény, a korrupciót és a környezetszennyezést tekintve semmi szégyenkeznivalónk a nagy konkurrenssel, Romániával szemben. Leszünk mi még a Balkán szinonimája. Önző módon, erősen reméljük, h a lomizók fővárosa, Devecser megmarad. Olcsó bringák, ne akard tudni, honnan, nem akarod.


képforrás: greenpeace
Emlékeztek a Paksi Eseményre? 3. fokozatú, súlyos üzemzavarra? Majdnem megszaladt a sérült tartály? Leolvadás, na, Csernobil, megizzadtunk, megizzadtunk? Hivatalos szerveink akkor is a helyzet magaslatán voltak, Kocsis István akkori vezérigazgató két hétig láthatatlanná vált, majd elutazott rendes nyári szabadságára. Medgyessy elvtárs is jobbnak látta Olaszországból figyelni az eseményeket, ő is emlékezett a csernobili katasztrófára. Ebből is látszik, hogy Medgyessy a csúnya pletykák ellenére nem egy hülye ember, időben mentette a seggét.


"Az atomerőmű és a kormányzat illetékesei ugyanis mást sem tettek április 11. óta, mint hazudtak.
Hazudtak, amikor azt állították, hogy egy-két fűtőelem kismértékű deformálódásáról van szó.
Hazudtak akkor is, amikor két napig cáfolták a Magyar Nemzet információját a káros gázképződést okozó vegyszeradagolásról. A megyei ellenzék fellépése kellett ahhoz is, hogy bevallják: Pakson és környékén nincsenek érvényes szavatossági idejű lakossági védőfelszerelések egy esetleges katasztrófa esetére." (MN)

képforrás: greenpeace
A húsvéti kis olasz kiruccanás kapcsán aztán megint az időzítéssel voltak gondok. Hogy az a fránya Paksi Atomeremő, annak is a kettes blokkja és ott is az a tisztítótartály. Vagy már előbb történt meg a baj, csak a miniszterelnöknek nem szóltak? Ha szóltak, akkor az a baj, ha nem - az is baj. Ez bizony így van. Hogy aztán ez sem érte el az ingerküszöböket. Az előbbiek után talán ez már nem is furcsa.

Mód Miklós devecseri plébános küldte az alábbi segítségkérő levelet:
Konkrétan szükség lenne vödörre, lapátra, gumikesztyűre, olyan ruhára,amit munka után eldobhatnak és gumicsizmára. Ezeket a devecseri vagy akolontári plébániára lehet eljuttatni.
Aki pénzzel tud segíteni az a Róm. Kat. Plébánia Devecser12084003-00103523-00100003 számlaszámra küldje el "segély" megjegyzéssel.

Aki segítene a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak, 200 Ft-ot juttathat el a 1749-es számot tárcsázva a Vöröskereszten keresztül
"a 1752-ből lenyúlnak a trémobilosok, ezért a 1749-et hívjátok.
http://vastagbor.blog.hu/2010/06/04/hivasonkent_50_ft_a_t_mobile_nak"

Kép forrása
kép forrása
Kapcsolódó: Honlapot indított a kormány a vörösiszap-katasztrófáról vorosiszap.bm.hu/

A Magyar Vöröskereszt gyűjtést szervez a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére

Számlaszám: K & H Bank 10405004-00026547-00000000

közlemény: "ISZAP"

IBAN szám: HU37 1040 5004 0002 6547 0000 0000

SWIFT: OKHBHUHB

Segélyvonal: 1749 (minden hálózatból hívható)

Vörösiszap-katasztrófa: Gyűjtést indított a Magyar Vöröskereszt
Kolontár, 2010. október 5.- A Magyar Vöröskereszt országos adománygyűjtést indított a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére. A szervezet számlaszámán és valamennyi telefon szolgáltató hálózatából elérhető 1749-en várja az adományokat. A Magyar Vöröskereszt hétfőn segélycsomagot küldött a katasztrófa helyszínére, valamint további erőforrásokat mozgósít a rászorulók megsegítésére.

A Telenor, a T-Mobile, a T-Home, a Vodafone, az Invitel és a UPC 2010. október 5. délután kettő órától ismét elindította a 1749-es segélyvonalat a Veszprém megyei vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére. Az adományokból befolyt összeget a Magyar Vöröskereszt juttatja el a rászorulóknak – jelentette be a Kolontárra ellátogató Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke.

A telekommunikációs szolgáltatók ismét összefogtak, hogy segítséget nyújtsanak a Magyar Vöröskereszt által a Veszprém megyében kialakult helyzet kezelésében. Az 1749-es számot hívó vagy az erre a számra az „ISZAP” szót szöveges üzenetben küldő ügyfelek 200 forintot adományoznak, amely a Magyar Vöröskereszt közreműködésével jut el a mentési munkálatok céljaira és a kárt szenvedettekhez.

A Magyar Vöröskereszt a beérkező adományok teljes összegét megkapja. A távközlési cégek semmilyen külön díjat nem számolnak fel az sms-ek, illetve hívások után, illetve lemondanak felmerülő költségeik érvényesítéséről.

A Magyar Vöröskereszt emellett K&H Bank 10405004-00026547-00000000 számlaszámára is várja az adományokat. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: „ISZAP”.

A Magyar Vöröskereszt 150 tábori ágyat, ugyanennyi takarót és 300 fő számára elegendő konzervet és két raklapnyi ásványvizet szállított hétfőn, Kolontárra. A Magyar Vöröskereszt jelenleg is 20 munkatárssal tartózkodik a helyszínen.
(www.voroskereszt.hu)

A HVG brutális képei. Origó a timföldgyártás technológiájáról, lúgos vízről, környezeti veszélyről.
Kompiláció, az események összefoglalása, index:

Vörösiszap öntötte el a Veszprém megyei Kolontárt hétfőn 12:25-kor, miután átszakadt a timföldgyár tározójának a gátja. Az iszap néhol két méter magasan hömpölygött.
Négy ember meghalt, hárman eltűntek.
Ketten életveszélyesen, hatan súlyosan sérültek meg.
Összesen 123 sérült van.
A károsultak megsegítésére gyűjtés indult, a befizetéseket az OTP Banknál vezetett 11784009-20200673 számú számlára várják, a megjegyzés rovatban fel kell tüntetni, hogy "iszapkárosultak".
Újraindult a Magyar Vöröskereszt 1749-es számon tárcsázható segélyvonala, amely a Telenor, T-Home, Vodafone, Invitel és UPC hálózatából hívható. A betelefonálók és akik sms-ben az ISZAP szót küldik a számra 200 Ft-ot adományoznak.
Az árhullám elérte Devecsert, Somlóvásárhelyet, Tüskevárt, Apácatornát és Kisberzsenyt.
Devecseren négyszáz házat öntött el az ár, Somlóvásárhelyen 10 családot telepítettek ki a kultúrházba.
Folyik a kármentesítés, még nem tudni, hova szállítják a mérgező üledéket
A devecseri focicsapatnak semmije sem maradt. A Mal vállalta a temetések költségeit Kolontáron.

"Az iszappal elöntött falvak lakói azt mondják, ők már régóta tudják, hogy a gát veszélyes, és hogy alig bírja a nyomást."
index video:



Ömlik az iszap Devecsernél nagyobb térképen való megjelenítése

örömhír, tessék parázni: van vörösiszap-tárolónk a Duna mellett is.
kocka.blog.hu:

Két további nagy tározót mutatnék. Az összehasonlíthatóság miatt azonos léptékű képeket szedtem ki a Google Maps-ből.

Almásfüzítő

Mosonmagyaróvár

Ajka

Nos, ezek a legnagyobbak. Valahol olvastam, hogy még 5-6 kisebb tározó is létezik, de ezek miatt nem bújtam át az ország műholdas térképét 200 méteres léptékben. :)
Az ajkai eset kapcsán nekem csak egy olyan egyszerű kérdésem van, hogy miért nem egy földbe ásott gödörbe tették ezt a löttyöt? Onnan elég nagy valószínűséggel nem tudott volna kifolyni.

frissítés:  Orbán angolul a katasztrófáról

Red sludge catastrophe in Hungary









Kapcsolódó: Honlapot indított a kormány a vörösiszap-katasztrófáról http://vorosiszap.bm.hu/

1 megjegyzés:

feribácsi írta...

a 1752-ből lenyúlnak a trémobilosok, ezért a 1749-et hívjátok.
http://vastagbor.blog.hu/2010/06/04/hivasonkent_50_ft_a_t_mobile_nak